Devátá etapa Vuelty s cílem na Alto de Velefique odhalila, kdo je nejvážnějším soupeřem obhájce vítězství. S Primožem Rogličem se ve velmi těžkém výjezdu udržel pouze Enric Mas a pojistil si druhou příčku v průběžném pořadí. A drží odstup 28 sekund od slovinského jezdce.

Roglič se v prvních devíti dnech ani nemusel moc snažit, přesto získal čas na ostatní. V kopcích útočí jen výjimečně, spíše reaguje na útoky soupeřů a šetří síly na následující dva týdny. Působí čerstvým dojmem a snadno si dojíždí nebezpečné soupeře. Na Velefique spolupracoval s Enricem Masem a získal díky tomu další sekundy náskoku před lídry Ineosu a Bahrainu. Útočit nepotřebuje, stále má k dispozici závěrečnou časovku, ve které nepochybně získá.  

V letošním ročníku Vuelty působí Primož Roglič mimořádně klidně, i když ne vždy měl k dispozici týmové kolegy. Jumbo - Visma není nejsilnějším týmem Vuelty, ale Sepp Kuss a Steven Kruijswijk se zlepšují a v dalších etapách budou potřeba. Po nedělní etapě toho lídr závodu moc neprozradil: "Byl to těžký a horký den. Ineos jel ostré tempo a v cílovém kopci se začalo útočit. Naštěstí jsem se cítil dobře a zvládl jsem to. Enric Mas byl hodně silný a společně jsme něco najeli na ostatní."

Také Mas si pochvaloval spolupráci: "Oba jsme jeli na plný plyn. Já jsem tahal víc, ale potřeboval jsem najet nějaký čas na soupeře. On je lídr závodu a nepotřebuje útočit, přesto spolupracoval a bylo to výhodné pro nás oba. Jsem rád, že jsem se mu v tomto kopci vyrovnal."

Mas si upevnil postavení na pódiu, ale to není hlavním cílem Movistaru. Je potřeba Rogliče porazit a dojet si pro červený dres. Enric Mas je nyní hlavním lídrem, ale na třetím místě celkového pořadí se drží Miguel Ángel López. Kolumbijec na Velefique pokrýval útoky Adama Yatese, ale nemohl reagovat na únik Mase a Rogliče. Mohl pouze chytat útoky soupeřů ve druhé skupině. Spolupráce Mase a Lópeze je zatím velmi dobrá a správná taktika v dalších etapách bude klíčová. Movistar přišel o alejandra Valverdeho, přesto by z toho mohl být velký úspěch. Záleží na tom, zda vedení týmu chce jen červený trikot, nebo se spokojí s pódiem.

Mas s Lópezem budou muset na Rogliče něco vymyslet, pokud je cílem červený trikot. Nemohou doufat, že bude mít špatný den. Slovinec není unavený, neobjel Tour de France a moc v létě nezávodil. V minulosti měl ve třetích týdnech Grand Tours horší dny, ale podle Mase se to letos nestane: "Osobně si myslím, že se ve třetím týdnu zlepší a pořád bude nejsilnější. Špatný den muže mít kdokoliv z nás. Když prohrál Tour 2020 v poslední časovce, tak neměl špatný den, mě porazil o minutu."

"Ještě nikdy jsem nebyl druhý celkově v prvním volném dnu třítýdenního závodu. Na Tour 2019 jsem byl čtvrtý, ale pak jsem ztratil. Teď je to jiné, jsem ve skvělé formě. A musíme využít výborné kondice Miguela Ángela a zkusíme Primože porazit," dodává Mas.

Ineos bez jasného lídra 

Zatímco týmy Jumbo - Visma a Movistar jsou po prvním dlouhém týdnu spokojené, ambiciózní sestavy Ineos Grenadiers a Bahrain Victorious musí improvizovat. Ineos má výjimečně silný kolektiv, ale žádného lídra, který by konkuroval Rogličovi. Britská sestava v 9. etapě útočila, ale dopadlo to zle. Rogliče neohrozili a Adam Yates nastupoval ve výjezdu na Velefique, ale ve skutečnosti pouze utrhl Egana Bernala ze skupiny za sebou. A na tempo Rogliče a Mase nestačil.

Yates je patrně nejlepším závodníkem Ineosu, ale Bernal stále drží nejlepší pozici. Kolumbijec má daleko k ideální formě. Na Rogliče ztrácí už 1:52 a není pravděpodobné, že by se v průběhu závodu zásadně zlepšil. Na vítězství letos nestačí. A podobně je na tom Yates. Brit je na svou úroveň ve vynikající kondici, ale jiní jsou na tom stále líp. Richard Carapaz je už příliš unavený a je připraven pomáhat. Ale Ineosu chybí dostatečně silný lídr. Na konečné pódium dosáhnout mohou, ale vítězství je nepravděpodobné.

Zcela nová je taktika celku Bahrain Victorious. Hlavním lídrem měl být Mikel Landa, ale Bask od začátku ztrácí krok s nejlepšími. Není to nic překvapivého a žádná novinka. Landa je sice populární závodník, ale na Grand Tour většinou zklame a nikdy nebyl pravým kandidátem na celkové vítězství.

Kolektivně velmi silný Bahrain Victorious v nedělní etapě okamžitě přepnul na Jacka Haiga a Australanovi se dařilo. Dokonce na Velefique útočil a dostal se na průběžné čtvrté místo se ztrátou jen 1:42 na Rogliče a 21 sekund na třetí pozici. Haig měl být lídrem už na Tour de France, ale musel vzdát. Svou formu si možná přivezl do Španělska. Také Landa by se měl přizpůsobit a začít pomáhat Haigovi. Je největší nadějí Bahrainu na pódium. A nebylo by velkým překvapením, kdyby začal prohánět i Rogliče a jezdce Movistaru.