Od neděle do neděle. Téměř 1200 km a skoro 18000 výškových metrů v osmi etapách. Z toho jedna kopcovitá časovka a čtyři dojezdy na kopec. Takže špičkového čistokrevného sprintera aby špendlíkem pohrabal. Vlastně je tu jen jediný: Sam Bennett (Decathlon AG2R La Mondiale).

Jsou tu rychlí muži, ale ti, kteří mají rádi těžší průběh etapy a nejlépe i těžší koncovku. Z nich vypíchněme Madse Pedersena (Lidl-Trek), Milana Mentena (Lotto Dstny), Clémenta Venturiniho (Arkéa-B&B Hotels), Doriana Godona (Decathlon AG2R La Mondiale) či Hugo Page (Intermarché Wanty). Měli by se dostat ke slovu ve dvou etapách, v pořadí první a páté.

Časovkáři coby skvělí tempaři mohou vykonat spoustu práce pro tým v průběhu jednotlivých etap a také slavit v časovce. Na řadě je jako čtvrtá v pořadí, ale žádná rovina. Na 34 km 430 vertikálních metrů, stoupání ale nejsou příliš prudká, to nejprudší je na řadě v předposlední pětistovce a vykazuje průměrný sklon 5,5%. Kromě jezdců na celkové pořadí by se mohli prosadit i časovkářští specialisté, jako např. Joshua Tarling a Jonathan Castroviejo (oba INEOS Grenadiers), Bruno Armirail (Decathlon AG2R La Mondiale), Dylan van Baarle (Visma | Lease a Bike), Matteo Sobrero (BORA-hansgrohe) či už zmiňovaný Mads Pedersen.

431165849_802168308620402_2231587536467460628_n.jpg

A teď tedy k favoritům celkového pořadí. S ohledem na profil etap a význam závodu se to tu hemží špičkovými borci, skvělými vrchaři a v tom nejlepším případě souběžně i výbornými časovkáři. 

První, kdo z nich vytane na mysli, jsou dva: Primož Roglič (BORA-hansgrohe) a Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step).

Příprava Primože Rogliče k závodu, k jehož pokoření BORA-hansgrohe dlouhodoběji směřuje a k čemuž má angažování Slovince rozhodující měrou napomoci, neprobíhala vůbec ideálně. Na Paris-Nice na úplně nejlepší nestačil. Fajn, začátek března se možná tolik nepovedl, proběhla analýza, tréninkový blok a další test.

Itzulia Basque Country už bylo jiný kafe. Po vítězné úvodní časovce, kde zdolal všechny včetně Evenepoela, který se ale zdržel lehkým pádem, nastoupil Roglič i do čtvrté etapy, když se v předešlé dokázal vypořádat s nepříjemným pádem, v pozici průběžného lídra, přičemž mu s malým odstupem koukal na záda kromě Evenepoela i Jonas Vingegaard. Jenže přišel masakr v podobě hromadného pádu ve sjezdu z čela pelotonu, takže všichni tři top favorité skončili na zemi a ze závodu odstoupili!

Roglič dopadl nejlépe, nic si nezlomil, ale i tak si dal závodní pauzu a k ostrému testu před Tour tedy nastupuje po dvouměsíční závodní přestávce. Úplně nejhůř na tom byl Vingegaard a dodnes není jasné, zda se vůbec na Tour objeví. V plánu nemá ani Dauphiné a nefiguruje v předběžné startovní listině ani na Švýcarsko. 

431229937_799146678922565_946219108745832112_n.jpg

Remco Evenepoel je na tom podobně jako Roglič. Jeho posledním startem byla ona inkriminovaná etapa v Baskicku, z níž vyšel se zlomenou klíční kostí a lopatkou. Rozdíl je v tom, že předtím vyhrál Volta ao Algarve (2.Pro) a byl druhý na Paris-Nice za Matteo Jorgensonem (Visma | Lease a Bike).

U obou si tedy můžeme napsat velký otazník. Zcela jistě umí trénovat a ladit formu, ale jak všichni cyklisté nezapomenou poznamenat, trénink a závodní zatížení jsou dvě odlišné disciplíny. Takže to, jak na tom skutečně jsou, se vždy ukáže až v samotném závodě.

O to větší šanci by mohli vycítit všichni vlčáci, kteří si na cyklistické alpha samce brousí zuby. Kdo by to měl být?

Podobně jako Roglič přijíždí s podporou Jai Hindleye (loni 4.) a Aleksandra Vlasova a Evenepoel s top domestiky Mikelem Landou a Ilana van Wilderem, tak i ostatní super favorité musí být obklopeni suitou pomocníků, kteří by sami mohli - a pochopitelně občas jsou - lídry s šancí na hodně dobrý výsledek.

432324971_803329691837597_86149385067633771_n.jpg

Začněme Juanem Ayusem, jemuž v týmu UAE Emirates budou v náročných kopcích pomáhat především Pavel Sivakov, Marc Soler či Tim Wellens. Ayuso začal sezónu skvěle, byl 2. na Tirreno-Adriatico za Vingegaardem a ono provětrávané Baskicko nakonec vyhrál. Jenže naposledy před měsícem na Tour de Romandie to už taková hitparáda nebyla, což v případě Ayusa platí i pro 5. místo.

Možná tak silnou podporu do kopců nebude mít Carlos Rodríguez (INEOS Grenadiers), ale v závěrech jede už každý sám za sebe a Rodríguez vypadá, že má skvělou fazónu. V Baskicku skončil 2., když se nechal slyšet, že zdaleka není v top formě, Romandii už ale vyhrál!

Visma | Lease a Bike se letos potýká s vícenásobnou smůlou, kromě Vingegaarda ošklivě spadl na konci března i Wout van Aert a teprve před týdnem se na Okolo Norska vrátil k závodění. Tahle kádrová krize dělá ve Francii lídra ze Seppa Kusse. Loni sice za známých okolností vyhrál Vueltu, ale letos to není nic moc. Takže se nakonec může z lidí kolem něho vyvrbit úplně jiný lídr, třeba právě výše zmiňovaný Matteo Jorgenson. Ale v kopcích to umí většina z uváděné sestavy v čele např. se super domestikem Stevenem Kruijswijkem.

353464718_6187612704608164_8050653850271597522_n.jpg

Lidl-Trek bude v kopcích sázet na Tao Geoghegan Harta a Giulia Cicconeho. Oba se v předešlých měsících museli vypořádat s následky pádů a delší pauzou. Hart po pro něj loňském nešťastném Giru letos už závodí ostošest a postupně se zvedá, o čemž by mělo vypovídat jeho 9. místo na Romandii. Naopak Ciccone toho letos zatím moc neodzávodil a když, tak výsledkově nic moc. Takže spíše pořádný otazník a pomocník lídra nebo vybraná etapa.

Jak to bude mít postavené Bahrain-Victorious s třemi muži do kopců, jimž jsou Jack Haig (loni 5.), Santiago Buitrago a Antonio Tiberi, uvidíme. Výsledkově je na tom nejlépe Tiberi, ten ale právě dokončil Giro na 5. místě coby nejlepší mladý jezdec a na Tour jeho cesta nesměřuje.

Lídrem Groupama-FDJ by měl být David Gaudu, ale ten měl už o hodně lepší sezóny, než je zatím ta letošní. Jenže jde o domácí a tedy pro francouzský tým vysoce prestižní etapák. To samé lze říci o Cofidisu, jehož sestavu povede Guillaume Martin (loni 6.), vysokoškolsky vystudovaný filozof, spolehlivý borec, v jehož případě by ale bylo úspěchem umístění do desítky. A okopírovat totéž můžeme i v případě Cristiána Rodríguéze (Arkéa-B&B Hotels).

347242389_762053845468870_3005798181874340141_n.jpg

Totéž co se týče umístění lze konstatovat o Ivánu Ramirovi Sosovi, coby letos výsledkově nejúspěšnějšímu z aktuální sestavy Movistaru. Kolem desítky se letos ve dvou etapácích pohyboval i Chris Harper (Jayco AlUla), jak na tom bude po pádu na Tour of the Alps, když předtím na Okolo Katalánska skončil 6, uvidíme. Jedničkou EF Education-EasyPost by měl být Neilson Powless, jenže letos jel dva etapáky a ani jeden nedokončil.

Zato Lorenzo Fortunato, lídr sestavy Astany, jel letos tři etapáky a vždy zaznamenal umístění kolem desítky, z nichž vyniká 12. na nedávno skončeném Giru. Warrena Barguila, jedničku dsm-firmenich PostNL, čekejme spíše než jako borce směřujícího na celkové pořadí, mířícího na úspěch v etapě. Nejlepšími vrchaři Intermarché-Wanty jsou Louis Meintjes (loni 7.) a Georg Zimmermann, ale v jejich případě to nevypadá ani na top deset. Do úplného výčtu nám chybí Alpecin-Deceuninck (Luca Vergallito), Q36.5 (Mark Donovan), Israel-Premier Tech (Dylan Teuns) a Lotto Dstny (Eduardo Sepúlveda).

Ani jednoho z těch, kteří tu loni stanuli na stupních vítězů, tedy Jonase Vingegaarda, Adama Yatese ani Bena O´Connora ve startovní listině nenajdeme. Stejně jako žádného českého cyklistu.

Úvodních pět etap je sice náročných, ale to podstatné je zkoncentrováno do posledních tří dnů: třikrát dojezd na kopec. Nejprve 11 km s 8,5%, poté 10 km s 9% a nakonec 9,5 km s 7,3%. A to nejsou jediná extrémní stoupání v těchto třech etapách, přičemž pět z nich jsou vrchařské prémie 1. kategorie.

Vysílá pochopitelně Eurosport. První etapu v neděli od 15 hodin.

loading...