První španělská etapa letošní Vuelty se startem ve Vitoria-Gasteiz a cílem v Laguardii byla zatím nejtěžší v letošním ročníku a vynesla do čela celkového pořadí trojnásobného vítěze Primože Rogliče (Jumbo - Visma). Dlouhý únik tentokrát neuspěl, především kvůli snaze týmu BORA - hansgrohe bojovat o etapové vítězství. Šestice uprchlíků Alexej Lucenko (Astana Qazaqstan), Alessandro De Marchi (Israel - Premier Tech), James Shaw (EF Education - EasyPost), Jarrad Drizners (Lotto Soudal), Ander Okamika (Burgos - BH) a Joan Bou (Eukslatel Euskadi) nedostala mnoho prostoru a času. 

Při stíhání uprchlíků spolupracovaly týmy BORA - hansgrohe a Jumbo - Visma a skupina byla daleko před cílem dostižena. Jediným, kdo z úniku něco vytěžil, byl Bou, který si připsal 5 bodů do vrchařské soutěže na prémii Puerto de Opakua a oblékl trikot nejlepšího vrchaře. Uprchlíci byli dojeti za rychlostní prémií a před poslední vrchařskou prémií Puerto de Herrera. V 7 kilometrů dlouhém stoupání udržoval stabilní tempo tým Jumbo - Visma a nikdo neútočil. Až v úplném závěru kopce se zvedl Julian Alaphilippe (Quick-Step Alpha Vinyl), který chtěl získat 3 bonusové sekundy na prémii. Jenže Roglič je chtěl taky a snadno světového šampiona porazil.

Mnohem aktivněji se závodilo ve sjezdu, zrychlil Remco Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl), také Vincenzo Nibali (Astana Qazaqstan), ovšem peloton se neroztrhl a zůstal kompaktní. Bohužel na vysoké tempo ve sjezdu doplatil Vojtěch Řepa (Kern Pharma). Mladý český cyklista spadl v rychlé pravotočivé zatáčce a byl hodně otřesený a také naštvaný. Prohlédl ho lékař závodu, etapu však dokázal dokončit se ztrátou 11:18 a na Vueltě pokračuje. Jan Hirt (Intermarché - Wanty Gobert) si z pelotonu vystoupil mnohem dřív a dokončil s odstupem téměř 19 minut. 

Roglič neměl konkurenci 

Před cílovým výjezdem do Laguardie se několik jezdců pokusilo o únik, nic z toho nebylo a rozhodovalo se až v posledních stovkách metrů. Závěrečný kilometr byl velmi těžký a důležitá byla pozice v pelotonu. Došlo k tvrdému loktování a pozici si musel sám najít také Roglič. Tempo udával tým Movistar pro Enrica Mase, následně to převzal Kenny Elissonde pracující pro Madse Pedersena (oba Trek - Segafredo). 

Pedersen se v těžkém dojezdu držel velmi dobře, ale na Rogličovo zrychlení nedokázal zareagovat. Slovinec si snadno dojel pro vítězství a také červený dres s náskokem 13 sekund před týmovým kolegou Seppem Kussem. "Tohle je teprve začátek. Ale vždycky říkám, že je lepší být o pár vteřin napřed než o pár vteřin pozadu," řekl Roglič v rychlém rozhovoru po dojezdu. "Tempo bylo po celý den vysoké, byla to super rychlá etapa. Ve finále jsem měl šanci jet o etapové vítězství a měl jsem na to nohy, takže jsem do toho dal všechno."

Roglič je čtvrtým jezdcem svého týmu v řadě, který oblékl dres lídra. "Takový byl plán. Každý den měnit nositele červeného dresu. Dnes byl můj šťastný den. Uvidíme, co přinese zítřek."

V první skupině dojelo pouze 12 jezdců, na osmém místě dokončil Evenepoel, což je dobrý výsledek, vzhledem k tomu, že v posledním kilometru neměl dobrou pozici. Po čtyřech etapách ztrácí už 27 sekund. Jen tom však lépe než Richard Carapaz (INEOS Grenadiers), který dnes ztratil 7 sekund a v celkovém pořadí má odstup 33 sekund. Ve stejné skupině dojel také Simon Yates (BikeExchange - Jayco) a ztrácí už 51 sekund. Mas má ztrátu 52 sekund.

Zcela naprázdno vyšla snaha týmu BORA - hansgrohe. Sergio Higuita neměl svůj nejlepší den a skončil ve druhé skupině. Jai Hindley a Wilco Kelderman se udrželi v první a v celkové kalsifiakci ztrácí 54 sekundy. Ty však bude velmi těžké v celém průběhu Vuelty zlikvidovat.