Primož Roglič (Jumbo - Visma) neměl ideální podmínky na trati, silnice skrápěl déšť, ale předvedl úžasný výkon ve stoupání do San Marina. Na začátku kopce ztrácel na Victora Campenaertse (Lotto Soudal) 51 sekundu a v cíli byl o 11 sekund dříve. Belgičan měl sice o dost lepší podmínky, ale nedaleko před cílem musel měnit kolo, což ho nejspíš stálo vítězství v etapě. 

Roglič je prvním závodníkem od roku 2000, který vyhrál aspoň dvě časovky v jednom ročníku Giro d'Italia. Naposledy se to podařilo Janu Hruškovi před devatenácti lety. 

Ale souboj o etapu nebyl nejdůležitější. Podstatný byl hlavně souboj hlavních favoritů na celkové vítězství. Ty Primož Roglič porazil rozdílem třídy. Nejblíž mu byl Bauke Mollema (Trek - Segafredo), který ztratil rovnou minutu. Dobrý výkon předvedl čtvrtý Vincenzo Nibali (Bahrain Merida), ale přesto ztratil 1:05. Bob Jungels (Deceuninck - Quick-Step) měl odstup 1:16.

To ale nebylo nic oproti dalším favoritům. Richard Carapaz (Movistar) zaostal o 1:55, Ilnur Zakarin (Katusha Alpecin) byl o vteřinu horší. Rafal Majka (BORA - hansgrohe) ztratil 2:04, Mikel Landa (Movistar) 3:03, ale největším překvapením byl tragický výkon Simona Yatese (Mitchelton - Scott). Britský cyklista ztratil 3:11. A to je velký zásah do jeho nadějí na celkové vítězství a umístění na pódiu. Obrovské problémy měl Miguel Angel Lopez (Astana). Kolumbijec v časovce zaostal o 3:45 za vítězem.

Primož Roglič má nyní velký náskok na největší soupeře. Nibali ztrácí 1:44, Mollema 1:55, Majka 2:53, Carapaz 3:16, Yates 3:46, Lopez 4:29 a Landa 4:52. 

Ale zpět v růžovém dresu ještě není. Valerio Conti (UAE Emirates) finišoval ve velmi silném dešti, ale úkol zvládl, ztratil 3:34 a v celkovém pořadí vede s náskokem 1:50. 

Převlékal se bílý dres. Nans Peters (AG2R La Mondiale) porazil Giovanniho Carboniho (Bardiani - CSF) o 1:37 a vede soutěž do 25 let s náskokem 1:06 před Valentinem Madouasem (Groupama - FDJ) a 1:09 před Carbonim. 

Foto Sirotti