Tým Jumbo - Visma se v dnešní 11. etapě španělské Vuelty rozhodl usilovat o etapové vítězství a Primož Roglič udělal v závěru krátkého dne vše správně a získal už sedmou etapu na Vueltě v kariéře. 

Nejkratší etapa s hromadným startem z Antequery do Valdepeñas de Jaén měřila pouze 133 kilometrů. Do úniku se vydalo pět jezdců: Magnus Cort (EF Nippo), Edward Planckaert (Alpecin - Fenix), Joan Bou (Euskaltel Euskadi), Harm Vanhoucke (Lotto Soudal) a Jonathan Lastra (Caja Rural - Seguros RGA). Ale peloton je moc nepotěšil, protože jim nedal žádný velký náskok. Týmy Jumbo - Visma a BikeExchange chtěly o vítězství bojovat se svými lídry Primožem Rogličem a Michaelem Matthewsem a skupina v úniku získala nejvíce pouze něco přes 2 minuty náskoku. 

Ale ani to nezabránilo Magnusovi Cortovi bojovat o vítězství. Dánský cyklista vydržel v úniku nejdéle. Jako jediný uprchlík dorazil na vrchol předposledního stoupání Puerto de Locubín na čele závodu. 8 kilometrů před cílem držel pouze půlminutový odstup, ale stále bojoval i ve sjezdu a v cílovém výjezdu. Za Cortem se ve výjezdu na Puerto de Locubín trhalo hlavní pole, zejména pod tlakem týmu BikeExchange. Problémy měl také lídr závodu Odd Christian Eiking (Intermarché - Wanty - Gobert), ale s vypětím všech sil se udržel. 

Šance Magnuse Corta oproti rozjetému pelotonu byly v posledních kilomerech etapy minimální, ale vítěz 6. etapy letošní Vuelty se stále držel. Poslední kilometr v prudkém stoupání měl náskok 20 sekund. Za ním zaútočil Enric Mas (Movistar) a udržel se ho jen Primož Roglič. Mas s Rogličem vzápětí zvolnili a dali Cortovi poslední naději, ale Mas měl slabší nervy, opět nastoupil, dojel Corta a rozjel Rogličovi ideální spurt. Slovinec se zvedl 100 metrů před cílem, ujel Masovi o 3 sekundy a dojel si pro vítězství. I s bonifikací na svého nejvážnějšího soupeře najel 7 sekund. 

"Zase to bylo těsné. Minule byl Magnus Cort první a já druhý a teď se to otočilo," zmiňuje Roglič hrdinu 11. etapy. "Byla to těžká etapa, krátká, ale bylo zase hrozné vedro. Dost jsem trpěl, ale naštěstí jsem zvládl vyhrát. Enric Mas je také silný, naštěstí jsem byl trochu lepší. Vyhrát je vždy skvělé, nikdy nevíte, které vítězství bude vaše poslední. Tým odvedl dobrou práci, celý den museli jet, aby udrželi únik v dosahu." 

Třetí projel cílem Miguel Ángel López (Movistar) s odstupem 5 sekund, Jack Haig (Bahrain Victorious) ztratil 7 sekund. Eikingovi dojezd vyšel, dokončil na desátém místě se ztrátou 11 sekund a s přehledem udržel červený dres. Guillaume Martin (Cofidis) ztrácí 58 sekund a Roglič 1:56. Podstatný je pro něj náskok na Mase, který je nyní 35 sekund. López ztrácí 1:32 a Haig 1:59. 

"Moji největší soupeři bojovali o vítězství a také Guillaume Martin jel dobře. Nechtěl jsem ztratit moc času, takže jsem jel za nimi a dojel v první desítce, což je taky fajn," říká lídr závodu po svém prvním dnu v červeném trikotu. "Předjel jsem Martina v posledních metrech a dostal se do Top 10 a jsem rád. Byl to dobrý den. Užil jsem si to. Musím to brát den po dni a dnešek byl o něco těžší, než jsem očekával. Celý den jsme měli vítr do zad a jelo se rychle. Bylo to těžké, ale jsem rád, že jsem dres udržel a snad ho udržím i zítra."

V bodovací soutěži je suverénně první Fabio Jakobsen (Deceuninck - Quick-Step), protože jeho největší soupeř Jasper Philipsen (Alpecin - Fenix) dnnes z Vuelty kvůli viróze odstoupil. Jakobsen má 180 bodů, druhý Roglič 101 bod. Damiano Caruso (Bahrain Victorious) bodoval do vrchařské souteže i dnes a má už 31 bod a stále vede. Egan Bernal (Ineos Grenadiers) zůstává lídrem soutěže do 25 let.