Rogličovi a jeho týmu Red Bull-Bora-Hansgrohe vyšlo v další mimořádně horké etapě všechno naprosto perfektně. Očekávalo se, že v těžké, ale ne zrovna horské etapě by mohl uspět dlouhý únik. Do toho vyrazila silná skupina vrchařů ve složení: Mauro Schmid (Jayco AlUla), Harold Tejada (Astana Qazaqstan), Gijs Leemreize (dsm-firmenich PostNL), Ion Izagirre (Cofidis), Oier Lazkano (Movistar), Mathis Le Berre (Arkéa-B&B Hotels), Luca Vergallito (Alpecin-Deceuninck) a Sam Oomen (Lidl-Trek). 

20240824VUE1013-Unipublic_Cxcling_Toni_Baixauli.jpg

Decathlon AG2R La Mondiale udržoval tempo na čele peloton, ale neměl zájem uprchlíky stáhnout a naservírovat výbušnému Rogličovi další etapové vítězství a deset sekund bonifikace. Red Bull přesto nemusel ani šlápnout, protože to za německý celek vzal překvapivě Israel-Premier Tech. Izraelský tým nejspíš chtěl umožnit etapové vítězství Michaelu Woodsovi, každopádně hodně pomohl Rogličovi a Red Bullu.

Uprchlíci na sebe často útočili a ne vždy efektivně spolupracovali, ale vydrželi pohromadě až do stoupavého závěru, ještě před samotným cílovým výjezdem. 14 kilometrů před cílem měli minutu a půl náskoku a jen malou naději na úspěch. Výjezd do Cazorly měřil pouze 4,8 km, ale byly zde velmi prudké úseky a skupina uprchlíků se po nájezdu do kopce rozpadla. 

Nejdéle na čele vydržel Tejada, ovšem za ním už se závodilo mezi favority na celkové pořadí. Viditelné problémy měl Joao Almeida (UAE Emirates), který se už daleko před cílem propadl pelotonem na konec a vše ještě víc zkomplikoval pád v hlavní skupině, po kterém definitivně odpadl a už nedokázal zrychlit. Pád zdržel také Lennerta Van Eetvelta (Lotto Dstny), ten se však ještě dokázal zmáčknout a zabojoval o přední umístění.

Roglič se svým týmem se drželi vpředu, takže se pádu vyhnul a nedlouho poté poprvé zaútočil. O'Connora se mu nepodařilo utrhnout a na čelo se posunul tým EF Education-EasyPost pro Richarda Carapaze. Roglič se nehodlal vzdát, zkusil zaútočit podruhé i potřetí a konečně zlomil O'Connora. Tomu musel pomáhat Felix Gall, jenže Australan by zahlcený a nabíral ztrátu. 

20240824VUE1017-Unipublic_Cxcling_Toni_Baixauli.jpg

S Rogličem se až do posledního kilometru udržel pouze Enric Mas (Movistar). Španělský vrchař dokonce vyzval Rogliče ke sprinterskému souboji o etapu v posledních 150 metrech, jenže na Slovince rychlostně nestačil ani do prudkého kopce a dojel bez ztráty druhý. Třetí Mikel Landa (T-Rex Quick-Step) ztratil 14 sekund, nejlepší závodník do 25 let Antonio Tiberi (Bahrain Victorious) zaostal o 17 sekund.

Čekalo se hlavně na O'Connora, který protnul cílovou pásku s odstupem 46 sekund a v součtu s bonusy přišel o 56 sekund ze svého náskoku. Roglič je nyní 3:49 za Australanem. Třetí už je Mas s odstupem 4:31.

20240824VUE5012-Unipublic_Sprint_Cycling_Agency.jpg

Propadli jezdci UAE Emirates a nedařilo se ani obhájci vítězství Seppu Kussovi (Visma-Lease a Bike). Nejlepším závodníkem UAE Emirates byl devatenáctý Isaac Del Toro se ztrátou 1:01. Adam Yates ztratil 1:03 a Almeida nakonec 4:53. V celkovém pořadí je nyní nejlepší Del Toro. Mexičan ztrácí 6:32 na O'Connora. 

Kuss se zapletl do pádu na začátku stoupání a dokončil se ztrátou 1:07 a celkově na čtrnáctém místě ztrácí 6:22 na lídra závodu.