203,6 kilometru dlouhá etapa s cílem ve Villeneuve-sur-Lot byla rovinatá a očekával se hromadné dojezd, přesto jsme v dlouhém úniku viděli hned čtyři uprchlíky. Samozřejmě mezi nimi nechyběl Jonas Abrahamsen (Uno-X Mobility), kterém se podařilo vyhrát všechny tři vrchařské prémie 4. kategorie a připsal si tři body, takže vyrovnal vedoucího Tadeje Pogačara (UAE Emirates). 

20240711TDF0051-A.S.O._Billy_Ceusters.jpg

Kromě Abrahamsena se v úniku objevili také Quentin Pacher, Valentin Madouas (Groupama-FDJ) a Anthony Turgis (TotalEnergies), ale všichni byli dostiženi už 40 kilometrů před cílem a vše se chystalo na hromadný dojezd. Jenže stále hrozily půdy, takže v kritických momentech se na čelo pelotonu tlačily týmy lídrů pro celkové pořadí. Kromě týmu Red Bull-Bora-Hansgrohe, který na to nakonec doplatil. 

12 kilometrů před cílem totiž Alexej Lucenko (Astana Qazaqstan) zavadil o nízký ostrůvek uprostřed silnice a ve vysoké rychlosti spadl doprostřed balíku. Přes něj přepadl Primož Roglič, lídr Red Bullu, a byl dost otřesený. Kolem slovinského cyklisty se shromáždil celý tým a Roglič se brzo vrátil do sedla svého kola, jenže když chtěli jeho týmoví kolegové zrychlit a stáhnout ujíždějící peloton, Roglič vypadl z háku.

1174427006.jpg

Bylo jasné, že se necítí dobře a nedokáže jet na plný plyn. Celý Red Bull tak ztrácel jednu sekundu za druhou a do cíle dorazil s odstupem 2:27. To znamená propad v celkovém pořadí o dvě příčky, na průběžné šesté místo s odstupem 4:42 na vedoucího Pogačara. Na třetího Vingegaarda ztrácí už 3:28 a konečné pódium se mu hodně vzdálilo. Navíc není jasné, zda dokáže v závodě pokračovat, zda si nezpůsobil větší zranění, protože pravé rameno měl mnohokrát zraněné už v minulosti.

Girmay si poradil v těžkém sprinterském souboji

Pád 12 kilometrů před cílem zcela rozhodil peloton, vzadu zůstala spousta pomocníků a rozjížděčů sprintů, včetně mistra světa Mathieuho van der Poela a Jasper Philipsen si bez svého týmového kolegy z Alpecin-Deceuninck neporadil. Naopak Girmay v dojezdu jednoho parťáka měl, toho nejpovolanějšího - Mikea Teunissena. Ten mu výrazně pomohl dojet na dobrou pozici a ve správnou chvíli vyrazil do sprintu.

Stihl předjet i Wouta van Aerta (Visma-Lease a Bike) a potřetí na Tour zvítězil. Třetí skončil domácí Arnaud Démare (Arkéa-B&B Hotels), který celý spurt zahájil u pravé bariéry a pokusil se zavřít Van Aerta. Philipsen projel cílem až šestý, ale po zásahu rozhodčích s posunul na čtvrté místo před Démara a pátého Marka Cavendishe (Astana Qazaqstan), kteří byli relegováni na konec pelotonu. Přesto může pomalu zapomenout na obhajobu zeleného trikotu. 

20240711TDF0073-A.S.O._Billy_Ceusters.jpg

Girmay má totiž na čele bodovací soutěže už 328 bodů, o 107 více než Belgičan a značně se přibližuje svému prvnímu celkovému vítězství v této prestižní soutěži. Na programu jsou totiž už jen dvě potenciálně sprinterské etapy.  

Pogačar dojel etapu bez problému a opět si zítra v další rovinaté etapě oblékne žlutý dres.