Závěrečná etapa Závodu míru do 23 let ze Šumperku do Jeseníku měřila sto dvacet šest kilometrů a cyklisté museli překonat 2223 výškových metrů. Ve žlutém trikotu lídra závodu startoval Francouz Breiuc Rolland. V zeleném dresu vedoucího muže bodovací soutěže jel jeho krajan Paul Magnier, vedoucím mužem bodovací soutěže byl Belgičan Tim Rex. V bílém pro nejlepšího závodníka do jednadvaceti let jel rovněž Belgičan Aaron Dockx. Nejlepším z českých závodníků byl před závěrečnou etapou Tomáš Přidal na dvanácté příčce.

Závodníci museli postupně zdolat stoupání druhé kategorie Nad Dlouhou vsí měřící 6,1 kilometrů, a pak ještě vrchařskou prémii Rejvíc o stéjné délce. Sprinteři bojovali o body v Heřmanovicích.

Hned po startu vyrazil do útoku nizozemský cyklista Wouter Toussaint, kterého s odstupem dostihli Alexandere Kess (Lucembursko), Iker Mintegi (Španělsko), Alessandro Borgo (Itálie) a Moritz Czasa (Německo). Peloton však postupně všechny odjeté závodníky pochytal.

20240602_114337_REI_4949.JPG

Nicméně snahy o vytvoření silného úniku neustávaly. Kvarteto Enekoitz Azparren ze Španělska, Nicoló Arrighetti z Itálie, Wessel Mouris z Nizozemska a Jaka Marolt ze Slovinska si budovali postupně náskok. Osmapadesát kilometrů po startu měli odjetí závodníci k dobru tři minuty.

Když do cíle v Jeseníků zbývalo pětadvacet kilometrů, hlavní pole začala zásadním způsobem zrychlovat. S přibývajícími kilometry náskok uprchlíků rychle klesal. Pod tlakem se vedoucí kvarteto ve stoupání na Rejvíz rozpadlo.

_R9A2439 copy.jpg

Na špici čtrnáct kilometrů před cílovou páskou pokračoval osamoceně Wessel Mouris z Nizozemska, s odstupem pěti vteřin jej pronásledoval Jaka Marolt ze Slovinska. Dalších deset vteřin ztrácel Ital Nicoló Arrighetti a ještě o deset vteřin pozadu byl Enekoitz Azparren ze Španělska. Peloton v daný okamžik zaostával o minutu a dvacet vteřin.

Jednadvacetiletý nizozemský závodník pak dokázal s vypětím všech sil udržet náskok před akcelerujícím pelotonem a v Jeseníku slavil jeden z největších úspěchů kariéry.

BrychtaJan_ZM_20240602_142533_D4C_9946.jpg

Celkovým vítězem Závodu míru do 23 let se stal Brieuc Rolland z Francie. Zelený trikot uhájil jeho krajan Paul Magnier, šampionem vrchařské soutěže se stal Belgičan Tim Rex, jeho krajan Aaron Dockx získal bílý dres pro nejlepšího cyklistu do 21 let. Nejlepším z českých cyklistů zůstal Tomáš Přidal na jedenácté příčce, vítězem soutěže týmů bylo Nizozemsko.