Dříve se o mnoha sportovních aktivitách, kteří mnozí z nás dnes aktivně provozují, ani nevědělo, například windsurfing či paragliding jsou na vzestupu teprve pár posledních let. Cílem tohoto článku je právě informovat o několika zástupcích adrenalinových sportů u nás, které lze považovat za ty nejvíce etablované v naší společnosti.

Registrace krok za krokem na Betano, díky které můžeš sledovat své oblíbené sportovní události s ještě větší porcí emocí.

Jízda na kole se stává součástí všedního dne stále více a více lidí, vděční za to musíme být hlavně velkým městům, ve kterých se snaží neustále zlepšovat podmínky pro jízdu na tomto dvoukolovém dopravním prostředku. Na příkladu Prahy, kde ráno na Náplavce vidíme stovky cyklistů, kteří s batohem na zádech vyrážejí do práce, lze konstatovat, že se kolo stále častěji stává alternativou k automobilu či MHD. Daří se také bratrovi silničních městských kol, horské kolo se stalo jedním z nejpopulárnějších extrémních sportů v České republice. Díky bohaté přírodě a kopcovitému terénu nabízí Česká republika ideální podmínky pro tento sport. Existuje mnoho cyklotras, které jsou navrženy pro horská kola a nabízejí výzvy jak pro začátečníky, tak i pro zkušené jezdce. Na každém vrchu s lanovkou, kde v zimě lze lyžovat, nabízejí alternativní letní využití, a to vyjetí s kolem, abychom si vrch poté mohli sjet sami dolů.

Dalším populárním adrenalinovým sportem v České republice je snowboarding. Tento zimní sport je všem asi dobře známý, místo lyží stojíte na prkně, připomínajícím skateboard bez koleček a na něm sjíždíte zasněžené kopcovité terény. Česko nemá bůhvíjak obrovské vlastní hory, a tak se mnoho lidí vydává do Rakouska nebo na Slovensko, aby si užili lyžování a snowboarding v lepších podmínkách a větších výškách. Existuje však také několik snowparků v České republice, které nabízejí překážky pro snowboarding a freestyle lyžování. Tento sport je určitě na vzestupu i díky nadaným českým sportovkyním Ester Ledecké a Evě Samkové, kterým se v posledních letech daří vyhrávat medaile na mezinárodní snowboardingové scéně.

Třetím adrenalinovým sportem, který bych zde chtěl zmínit je odvětví horolezectví jménem bouldering. Bouldering se také stává stále populárnějším sportem v České republice. Je to forma lezení na malých skalách nebo umělých stěnách bez použití lana, a tudíž s daleko větším rizikem zranění a možného pádu. Existuje mnoho boulderových center v České republice, které nabízejí trasy pro začátečníky a pokročilé lezce a tato centra zaznamenávají stále větší oblibu u především mladých sportovních nadšenců. Za vzestupem boulderingu stojí podobně jako u snowboardingu úspěšný sportovec, který v tomto případě je český lezec Adam Ondra, mistr světa v této disciplíně.

Kromě výše uvedených adrenalinových sportů se stávají stále oblíbenějšími v Česku také sporty jako kitesurfing, windsurfing, a paragliding. Tyto sporty poskytují jedinečný zážitek a výzvu pro ty, kteří hledají něco nového a vzrušujícího. Tak co, který z těchto sportů jste vy už zkusili a nebo, který z nich by jsi rád vyzkoušel?