Mimořádně nervózní a pozičně náročné závěrečné kilometry Brugge - De Panne nevyhovovaly všem favoritům. Mark Cavendish (Quick-Step Alpha Vinyl) byl v cílové rovince přilíš vzadu a když ztratil kontakt se svým týmovým kolegou Michaelem Morkovem, sprint vzdal a vůbec se do souboje o vítězství nezapojil. Naopak další horký favorit Tim Merlier (Alpecin - Fenix) svedl těžký, ale férový souboj s Dylanem Gronewegenem (BikeExchange - Jayco) a připsal si letošní třetí vítězství.

Průběh 208 kilometrů dlouhého závodu byl poměrně prostý. Do dlouhého úniku se na zcela rovinaté trati vydali jen tři závodníci, Jens Reynders (Sport Vlaanderen - Baloise), Dimitri Peyskens (Bingoal Pauwels Sauces WB) a Enrico Battaglin (Bardiani - CSF - Faizané). Trojice si rychhle vytvořila náskok přes 5 minut, ale peloton je měl pevně pod kontrolou a náskok začal v druhé polovině závodu stabilně klesat.

V pelotonu se na čele střídali Nils Politt (BORA - hansgrohe) a Julien Vermote (Alpecin - Fenix) a stahovali uprchlíky. Reynders si dojel pro vítězství na jediné rychlostní prémii a 29 kilometrů před cílem byl společně s ostatními uprchlíky dostižen. A začalo přetláčení týmů na čele pelotonu. Nikdo nechtěl zůstat pozadu, protože na belgických silnicích nesutále hrozily pády a v popředí se dalo ušetřit víc sil.  

K zemi šlo několik závodníků, jeden z jezdců Movistaru srazil komisaře upozorňujícího na silniční ostrůvek. Zatímco cyklista pokračoval rychle dál, komisař měl větší problémy se vrátit na nohy. Na širokých silnicích vedl peloton tým BikeExchange - jayco, zapojil se také Bahrain Victorious, zatímco favorizované týmy Quick-Step Alpha Vinyl a Alpecin - Fenix čekaly na později.

2 kilometry před cílem najel peloton na užší silnice a souboj o pozice se vyostřil. Jonas Rickaert z Alpecin - Fenix se posunul na čelo a Jannik Steimle z Quick-Stepu byl hned za ním. Ale žádný soustředěný sprinterský vlak jsme tentokrát neviděli, situace byla nepřehledná a spurteři si museli poradit většinou sami. 1500 metrů před cílem spadl Pascal Ackermann (UAE Emirates) a pád ve vysoké rychlosti s ním dost otřásl. 

Po Rickaertovi převzali iniciativu jezdci Quick-Stepu. Jannik Steimle a Bert Van Lerberghe rozjížděli spurt, ale Marka Cavendishe s Michaelem Morkovem za sebou neměli. Morkov se pro Brita vrátil, ale Cavendish se ho neudržel a v nervózním finiši nechtěl riskovat a spurt vzdal. Mezitím začal spurtovat jako první Olav Kooij (Jumbo - Visma), ale pouze rozjel spurt dvěma nejrychlejším mužům dne - Groenewegenovi a Merlierovi. 

Jeich souboj byl hodně těsný, na začátku sprintu byl Groenewegen malý náskok, poté se na něj Merlier dotáhl, ale nedokázal si vytvořit ani menší odstup a když oba projeli cílem, jen se na sebe podívali a navzájem se ptali, kdo z nich tedy vyhrál. Ve fotofiniši bylo zřejmé, že o malý kousek dřív byl v cíli Merlier, ale jistý si vítězstvím byl až při rozhovoru s televizním reportérem. 

"Musel jsem se opravdu hodně snažit," smál se v cíli, přesně týden po svém předchozím vítězství na Nokere Koerse, které bylo mnohem přesvědčivější. "Nevěděl jsem, jestli Olav Kooij zůstane na své lajně, takže jsem trochu váhal. Pak to byl pěkný souboj s Dylanem po boku. Myslel jsem, že už ho mám, ale on znovu zabral a tak jsem musel taky přidat. Zřejmě to bylo tak akorát."

Merlier byl rád, že se v nebezpečném závodě dostal do cíle celý: "Nedá se to popsat. Jsem hlavně rád, že jsem dojel v pořádku do cíle, a to, že jsem vyhrál, je dvojnásob dobře. Znali jsme nebezpečná místa, ale čerstvý peloton je nebezpečný v každém dojezdu. S cyklostezkami u silnice je to vždycky těžké, protože někdy nemáte jinou možnost než po ní jet. To je mimořádně nebezpečné, protože se také chcete co nejrychleji dostat zpět na silnici. Z vítězství mám ale velkou radost. Je to moje třetí vítězství v sezóně a druhé ve WorldTour. Na to jsem hrdý."

Pro třetí místo si dojel Nacer Bouhanni (Arkéa Samsic), který také nebyl daleko a poměrně s převahou porazil Maxe Walscheida (Cofidis) a Olava Kooije. Obhájce vítězství Sam Bennett (BORA - hansgrohe) navázal na neuspokojivé výsledky posledních týdnů a cílem projel na 17. místě.