Možná jsme viděli zrod budoucího šampiona, nástupce Miguela Induraina a Alberta Contadora. Marc Soler má v sobě něco z obou nejlepších španělských závodníků všech dob. Vrchařské schopnosti, dobrou časovku a odvahu. Přitom neměl důvod v osmé etapě Paříž - Nice útočit. Byl šestý celkově, což byl úspěch sám o sobě a měl skoro jistý bílý dres pro nejlepšího mladého závodníka. Jenže Soler chtěl víc a dojel si pro to. 

24letý jezdec týmu Movistar zaútočil 47 kilometrů před cílem a zaskočil soupeře. Společně s krajany Davidem de la Cruzem a Omarem Frailem dojel s náskokem 35 sekund před skupinou Simona Yatese. Před etapou přitom ztrácel 37 sekund. Ale díky bonifikacím zvítězil v konečném pořadí s náskokem pouhých 4 sekund. Solerova odvaha a síla rozhodla o jeho vítězství, to byl hlavní důvod, ale ne jediný. 

Soler měl také několikrát štěstí. Simon Yates zůstal v posledních kilometrech sám, Matteo Trentin sice předvedl skvělý výkon, ale v posledních stoupáních a před cílem mu chyběl Roman Kreuziger. Český cyklista byl celý závod výborný, především v dojezdu na La Colmiane Yatesovi pomohl k vítězství. Ale v poslední etapě si v dešti a zimě vybral špatný den a Yatesovi hodně chyběl. Sám Yates také nedokázal ideálně zregenerovat, v rozhodujících okamžicích mu odjeli všichni největší soupeři. 

Solerovi a Yatesovi pomohl nešťastný okamžik bratrů Izagirreových v posledním sjezdu do Nice. Hollywoodský scenárista by stěží vymyslel dramatičtější konec etapy. Gorka Izagirre uklouzl v mokré zatáčce a zastavil i bratra Iona. V tu chvíli přitom jezdci Bahrain Merida útočili na vítězství. Bez tohoto pádu by konečné pořadí vypadalo pravděpodobně úplně jinak. 

Jiný pád ovlivnil závod už dlouho předtím. Wout Poels v páteční etapě nezvládl levotočivou zatáčku ve sjezdu do cíle ve městě Vence, spadl a se zlomenou klíční kostí odstoupil. Poels byl favoritem, vyhrál časovku, silný měl být i na La Colmiane a měl k dispozici silný tým. Ale udělal zásadní chybu. 

Opět se ukázalo, jak důležitá je v etapových závodech časovka. Soler ji zajel skvele, skončil druhý a Simona Yatese v ní porazil o 22 sekund. Yatesovi se také povedla, většinou ztrácí víc, ale tentokrát mu ani to nestačilo. Schopnost kombinovat špičkové výkony v časovce a v horách bude zásadní pro budoucnost Marca Solera. Dosáhl na velké vítězství, ale nyní se od něj očekávají vítězství na Grand Tours. A má k nim nakročeno. 

Foto ASO/Alex Broadway, BORA-hansgrohe/Bettini Photo