Huntere, na cyklistickém trhu jste dobře známý svými tréninkovými programy, jak dostat ze sportovců / jezdců maximum a jak pracovat s daty o jízdě....proč NFT? Byl to pro vás přirozený vývoj? Jste fanouškem a sběratelem cyklistiky / digitálního umění?

Jsem fanouškem umění a v průběhu let jsem si koupil několik uměleckých děl. Strávil jsem 22 let analýzou výkonových dat a mnohokrát jsem si řekl: "Páni, to je umění", když jsem viděl skvělou kombinaci dat a barev. Takže když se objevila možnost vytvářet digitální umění pomocí těchto dat, skočil jsem po ní. Věděl jsem, že by se našlo velké publikum, které by rádo vlastnilo umělecké dílo svého oblíbeného závodníka a zároveň by si mohlo prohlédnout a interagovat se svým skutečným výkonem.

Jaké to je pracovat s předními světovými cyklisty a umělci? Je těžké vybírat, jaké jízdy budou představeny, a je to zcela společný proces mezi umělci a jezdci? Jak velký podíl na tom mají závodníci?

Bylo to velmi vzrušující a zábavné. Jsou to ti nejlepší jezdci na světě a vidět, co přesně je stálo vítězství v etapě na Tour nebo na mistrovství světa, nemluvě o tom, že s nimi strávím skvělý čas při tvorbě opravdu úžasného umění, bylo velmi vzrušující. Na začátek jsem od jezdců vybral ty nejlepší závody a vítězství a mnozí z jezdců mi poskytli seznam svých oblíbených vítězství nebo speciálních úniků, což mi velmi pomohlo při definování uměleckých děl od začátku. Pak analyzuji data, hledám nejzajímavější části závodu a udělám z nich 3-8 screenshotů v různých formátech, barvách, grafech, abych mohl na začátku vytvořit příběh pro umělce. S dalším průzkumem závodu a zpětnou vazbou od sportovce to pak pošlu umělci, aby mohl využít svou neuvěřitelnou kreativitu a představivost a vymyslet působivé a zajímavé umělecké dílo. Někdy jsou uměleckým dílem data a jindy vytvoří umění a vpletou do něj data. Jakmile je umělecké dílo vytvořeno, vrací se zpět ke sportovci, aby ho zkontroloval a případně upravil. Je to proces velmi náročný na spolupráci a čas. Některá umělecká díla mají klidně přes 50 hodin.

Geraint Thomas

NFT je na cyklistickém trhu velmi nová, s jakými obtížemi jste se při vytváření kolekce potýkali?

Bylo náročné přesvědčit některé závodníky, aby se do projektu zapojili, a také bylo těžké přesvědčit týmy, aby jim umožnily být součástí projektu. V životě profesionálního cyklisty je mnoho pohyblivých částí a ani se mi nechce věřit, kolik schůzek jsem měl s právníky, agenty, majiteli týmů atd. Jsem připraven stát se cyklistickým agentem nebo právníkem!

Na sportovních trzích se dříve objevila kritika NFT, zejména pokud jde o jejich spotřebu energie a potenciální dopad na životní prostředí, hodí se pro cyklistiku, která podporuje udržitelnost?

Spotřeba energie je vždycky problém, a proto jsme si jako kryptoměnu vybrali Ethereum. Zavázali se, že do roka sníží spotřebu energie na transakci o 99 %, protože přejdou od konceptu "proof of work" ke konceptu "proof of stake". Když se však opravdu ponoříte do čísel (jsem na čísla!), zjistíte, že transakce NFT nejsou ničím ve srovnání s energií, kterou potřebují věci jako Netflix nebo Youtube. Youtube spotřebuje každý den více než 55x více energie než transakce NFT. Netflix potřebuje ke streamování všech svých služeb téměř 8 elektráren, což je šílené. O těchto gigantech spotřeby energie však nikdo nemluví.

Jens Voigt

Máte nějaký oblíbený kousek z této sbírky? Pokud ano, jaký a proč?

Těžko říct, protože každý umělec, se kterým jsme pracovali, vytvořil několik uměleckých děl, která jsou prostě nadpozemská. Líbí se mi, co Nick Hand udělal s daty Rydera Hesjedala, když vytvořil "vesmírné" téma. Vlastně si jeden takový nechávám pro sebe!

Vlastní majitelé NFT data, která jsou na nich zobrazena? Mohou být NFT prodány dále?

Obdrží licenci k interakci, prohlížení a analýze dat na svém počítači. Podobně jako licenci na software, kterou můžete získat pro Microsoft Word. Ve skutečnosti tuto kopii Wordu nevlastníte, máte pouze licenci na jeho používání. Pokud se rozhodnete svůj NFT prodat, máme pro vás jednoduchý postup, jak jej přelicencovat na nového vlastníka.

Myslíte si, že v době rostoucí inflace, životních nákladů a hospodářské krize jsou NFT rozumnou investicí? Jakou přidanou hodnotu nabízejí vedle umění?

Podle mého osobního názoru je nyní skvělá doba pro investici do NFT. ETH byl dříve za 4400 dolarů za minci a nyní je dole kolem 1500 dolarů za minci. Mám pocit, že půjde nahoru a myslím, že upřímně řečeno předstihne Bitcoin. Eth má za sebou inovativnější softwarový tým a se svým softwarem jdou mnohem rychleji dopředu. Musíte si uvědomit: Většina lidí sice považuje Ethereum a Bitcoin atd. za kryptoměny, ale ve skutečnosti jde o software. Jakmile si to jednou vštípíte do hlavy, pak je snadné pochopit, proč mají hodnotu. S FUERZou majitel nejenže může interagovat s daty, ale může případně strávit nějaký čas se samotnými sportovci. Může se jednat o setkání nebo víkendový trénink, takže tyto zážitky s FUERZA jsou opravdu výjimečné. V blízké budoucnosti nás čekají i další!

Rohan Dennis

Máte úžasná umělecká díla, která jsou opravdu jedinečná, a to jak s daty jezdců, tak s jejich zakomponováním do díla... máte v plánu vytvářet umělecká díla, která by více politizovala sílu a výhody cyklistiky a to, jak skvělým řešením pro moderní svět cyklistika je?

To je skvělý nápad! Právě teď máme v plánu vyjít s dalšími daty cyklistů a triatlonistů a pak bych se rád přesunul i do světa automobilových závodů. Budeme také vyrábět NFT pro každého, kdo by chtěl vlastní FUERZu. Zajeďte si Leadville, Gran Fondo nebo nějaký jiný smysluplný závod a pak nám pošlete data, my pro vás vytvoříme jedinečné umělecké dílo. To se chystá na rok 2023.

Každé umělecké dílo má jedinečný příběh, sleduje konkrétní událost nebo jízdu v Palmares sportovců, můžete našim čtenářům přiblížit tvůrčí proces?

Nad každým vítězstvím, tréninkovou jízdou nebo závodem, který jezdec absolvoval, strávím nějaký čas a o každém se něco dozvím. Pátrání, zjišťování drobných detailů a zjišťování jedinečných postřehů i od jezdce mi opravdu pomáhá. Všechny tyto poznámky spojím dohromady a pak je předám autorovi. Ten pak může vytvořit ještě nápaditější příběh. Každý den mě ohromuje neuvěřitelná zručnost a představivost, kterou tito umělci přinášejí. Je to vzrušující každý den!

A na závěr, co chystá projekt Fuerza dál? Limitované série, větší dostupnost cenových kategorií, větší zážitky pro jezdce?

Pro začátek se zaměříme na více sportovců a pak se propracujeme k dalším cenovým kategoriím a více zážitkům. Máme nejlepší jezdce na světě a zatím se musíme soustředit na udržení opravdu vysoké kvality.