Czech Tour měla pro ATT Investments pochopitelně vyšší prioritu než polské závody. Jednak jde o domácí závod, ale hlavně závod vyšší kategorie 2.1 s významně vyšší konkurencí, než tomu bylo v Polsku, kde se jely výhradně dvojkové závody.

Takže sice nahlíženo pouze ziskem UCI bodů, byla úspěšnější polská mise, ale z hlediska sportovního i marketingového jednoznačně vynikly úspěchy jezdců ATT Investments na Czech Tour. V úvodní etapě propagoval dres týmu dlouhé kilometry v celodenním úniku před zraky kamer Filip Řeha.

453250728_18426725332069104_4655410737157473148_n.jpg

Co se nepodařilo Filipovi, to uskutečnil Michal Schuran, když v druhé etapě opět z úniku získal vrchařský dres. Ve třetí o něj sice přišel, když ho bodově dorovnal vítěz etapy a pozdější celkový vítěz Marc Hirschi (UAE Emirates). Což znamenalo, že Michal měl dres na sobě i v poslední etapě, protože Hirschi dal přednost žlutému. A po skončení poslední etapy mu už opět patřil legálně, protože znovu naskočil do úniku a puntíky si vzal zpátky.

"Cílem bylo pokusit se získat dílčí úspěchy, mezi něž patří i vrchařský dres. V druhé etapě se mi to z úniku podařilo. Poté, co jsem vyhrál druhou vrchařskou dvojku, jsem věděl, že potřebuju získat body na Pustevnách. Peloton se ale začal blížit, takže jsem na nic nečekal a jel co nejvyšší tempo až nahoru a zkusil, zda to vyjde nebo ne. Podařilo se. Byl jsem hrozně šťastný, jednak jak nohy jely, a jednak, že to takto vyšlo. Ve finále jsem se v čelní skupině snažil ještě trochu pomoci Kubovi s Mártonem, ale spíše šlo o jídlo, pití a osvěžení, nohy na to, abych jim jel nějaké tempo do kopce, už jsem neměl a při finálním výjezdu jsem si vystoupil a pošetřil síly," okomentoval Michal etapu, v níž získal vrchařský dres.

"Zítra a pozítří se budu snažit naskočit do úniků a odvézt si domů dres nejlepšího vrchaře," doplnil a my už víme, že se mu jeho předsevzetí podařilo naplnit.

453240682_18426548278069104_7041572498684943076_n.jpg

Kromě tohoto významného dílčího úspěchu bylo cílem týmu prosadit se v celkové klasifikaci přes Mártona Dinu, jemuž měly vyhovovat především kopcovité etapy. A i on se své role zhostil na výbornou. Na Pustevny vyjel jako 12. v pořadí, na Dlouhých stráních vylepšil své umístění 8. příčkou, což ho vyneslo na konec první desítky. Poslední klasikářskou etapu dokončil na začátku třetí desítky a vrátil se na 12. pozici, která mu přinesla 10 UCI bodů.

Dnes to byl velmi těžký den. Jelo se od startu velmi rychle, protože se neustále nastupovalo do úniků, které ale nejsilnější týmy stále sjížděly. Je skvělé, že Michal Schuran se nakonec do úniku dostal a získal vrchařský dres. Mně kluci hodně pomohli, abych byl pod cílovým kopcem v dobré pozici. Cítil jsem se v něm velmi dobře, i když jsme ho jeli hodně rychle. Na špici skupinky, z níž předtím poodjeli dva lidi, jsem se držel až do mety 500 metrů před cílem. Pak jsem sice už nestačil, ale i tak jsem hodně spokojený,“ svěřil se maďarský cyklista po druhé etapě, v níž poprvé mohl ukázat své vrchařské schopnosti, a obdobně spokojený mohl být i po skončení celého závodu.

Jeho umístění je dobré posuzovat konkurencí, která se tu sešla. V první dvacítce celkového pořadí se totiž umístili pouze dva jezdci z kontinentálních týmů. Kromě Mártona Diny to byl coby nejlépe postavený český cyklista na 20. místě Martin Voltr ze slovenského Pierre Baguette.

453041483_527084309649105_5981400449589937775_n.jpg

Druhá skupina ATT Investments ve složení Matyáš Fiala, Jan Kašpar, Šimon Vaníček, Bartosz Rudyk, Jan Bittner a Jiří Petruš (na snímku zleva) absolvoval dva jednorázové a jeden etapový závod v Polsku. O Memoriálu Andrzeja Trochanowskiego, v němž Šimon Vaníček v hromadné koncovce obsadil 4. místo a připsal si 20 UCI bodů, i o prvních dvou etapách Okolo Mazovska, v nichž se Bartoszi Rudykovi podařilo vyhrát druhou z nich, jsme informovali v předešlých reportážích.

Třetí, páteční etapa Mazovska byla kvůli bezpečnosti jezdců zrušena, takže závod pokračoval po dnu volna v sobotu poslední etapou. Do ní nastupoval polský sprinter z 2. místa s jedinou sekundou ztráty na průběžného lídra a jednoznačnou ambicí bylo dostat ho do čela celkové klasifikace.

"Kluci odvedli skvělý výkon pro Bartosze. Finiš nám ale nevyšel podle představ. Bartosz se nechal v hromadné koncovce bohužel opět trochu zavřít, bylo z toho páté místo a naštěstí to dalo alespoň na konečné třetí. Vezeme domů nějaké UCI body, za což jsem velmi rád. Samozřejmě s jistou hořko-sladkou příchutí, protože jsme mysleli na vítězství, kterému jsme byli hodně blízko. Berme to tak, že 3. místo na UCI závodě je celkem pěkné," řekl po skončení etapáku sportovní ředitel Vojta Řepa.

ATT.jpg

Hned další den byla ještě šance něco alespoň tak pěkného ukázat při jednorázovce Puchar MON (Pohár ministra obrany), protože poslední dva kilometry dojezdu na letišti byly v podstatě rovně za nosem a to je přesně to, kdy polský sprinter odkojený dráhou může v hromadné koncovce plně předvést své mimořádné zrychlení.

Bartosz sice ve spurtu pelotonu obsadil 2. místo, jenže ten přijel s víc jak dvouminutovou ztrátu na první, sedmičlennou skupinu.

"Strašně větrno, hromada terezínů a nám bohužel ke konci odjelo sedm lidí. Doufali jsme ve víc. Ale celkově můžeme vystoupení týmu na polských závodech hodnotit pozitivně. Vyhraná etapa, celkové 3. místo, dalších pět umístění v top deset a 65 UCI bodů určitě není k zahození," uzavřel hodnocení výsledků svých svěřenců na sérii polských závodů Vojta Řepa.

K oněm 65 bodům můžeme přičíst ještě 5 taktéž Bartosze Rudyka za 7. místo na polské V4, která se jela dva dny před Memoriálem Andrzeja Trochanowskiego, takže celková sbírka je ze šesti závodů v osmi dnech poměrně potěšující. Dá se tedy předpokládat, že si tým v úterním rankingu UCI minimálně nepohorší. Před týdnem byl z tohoto hlediska hodnocen jako 34. tým světa, 5. nejlepší z kontinentální úrovně a 2. nejlepší evropský kontinentální tým.