Jak bys shrnul působení vašeho týmu v roce 2021? 

To není jednoduchá otázka (smích). Samozřejmě jsme měli nastavené cíle. Hlavním cílem byla stabilizace týmu a usazení se na amatérských závodech, kde jsme chtěli posbírat nějaké úspěchy. Což se myslím povedlo. Dále jsme měli v plánu startovat na Českém poháru, odjet etapový závod a taky startovat v Německu a Polsku. V Německu se nám závod povedl i se stupni vítězů, ale v Polsku jsme bohužel nakonec neodstartovali, protože závod byl přerušen.

Do týmu jsme přivedli na konci roku mnoho nových tváří a chtěli jsme tým stmelit a udělat z něj hlavně dobrou partu skvělých kamarádů. Vybírali jsme samozřejmě dle výkonnosti, ale nebyla to vždy priorita. Nejsme profesionálové a sportem se bavíme, takže před závodem a po něm si chceme užívat a mít zážitky nejen ze závodu, ale i z týmového zázemí. Jestli jedeš Škoda cup 2021, RBB TOUR 2021 (etapový závod), nebo Českolipský silniční pohár je v podstatě úplně fuk. Důležité jsou prožitky a emoce, které si každý jednotlivý člen týmu z akce odnese a nezáleží na tom, jestli se jedná o eliťáka s licencí nebo o rodiče, který u nás má potomka. 

Co se nám myslím povedlo je týmové zázemí, které je skutečným domovem týmu. Teď si vzpomenu na jednu akci, při které se ještě teď olizuji. Na Maratonu v České Lípě tatínek talentovaného Matěje Rotheho dovezl kuřata a po závodě je ugriloval. To se pak nový členové hrnou do týmu jedna radost (smích). A když jsme se zeptali co by za to chtěl, tak týmové tričko, tak už ho má. To jsou momenty, na které si vzpomene každý i za několik let. Na každém sebemenším závodě proto stavíme týmový stan a tvoříme našim závodníkům domov. To je pro nás opravdu nejdůležitější.

Jak jste spokojeni s výsledky?

Pokud se týká výsledků myslím, že letošní rok byl parádní. Na amatérských závodech jsme byli hodně vidět a hodněkrát to cinklo.  

Úžasná byla taky dvojice Ines Horáková a Petr Lisičan na Kole pro život, kdy na krátké trati předvedli parádní výkony po celý rok a cinklo to i celkově. Skvěle zajel Marek Fatka závod na Malevilu a celkově na kratší trati zvítězil a navíc hned v závěsu za ním z týmu Matěj Rothe. Matěj Rothe je skvělý nejen v terénu, ale i třeba Škoda Tour de Zeleňák v kategorii MTB, nejen zajel na celkovém prvním místě, ale v rekordu trati. V těsném závěsu se mu pak držel výborný Honza Ecler. Na krátké trati 54 km jsme z velké části tvořili závod. David Fanderlik, Marek Fatka, Pawel Slowinski a Petr Lisičan dojeli v první skupině a škoda jen toho závěru, kdy jsme nestačili na kluky z Německa. Perfektně zajeli i naši mládežníci na stejné trati v čase Matyáš Fanderlik 1:26 a Tomáš Luft něco malinko přes 1:30. 

Petr Skůček, Petr Gänsel, Matěj Rothe, David Suchý (host) a Petr Lisičan na ČT AUTHOR CUP v týmové soutěži skončili na 3. místě, kdy jsme nestačili pouze profíky z D2mont Merida Cycling Team a skvělý Kross Bikeranch Team. Na Krakonošově cyklomaratonu v Trutnově opět v týmech, tentokrát 1. místo ve složení Jan Kulhánek, Petr Lisičan, Petr Gänsel, David Fanderlik, Petr Pavlík a Petr Skůček.

Na Škoda Cup 2021 jsme zatím pouze sbírali zkušenosti a nahlídli tak do velké cyklistiky Pavel Dobiášovský, Jan Kulhánek, Vláďa Kloz, David Fanderlik, Petr Pavlík, Petr Jaderný, Ivan Kočí, Jára Singh a Sabča Krákorová, ti všichni si vyzkoušeli závod vedle nejlepších cyklistů nejen z České republiky.

Matyáš Fanderlik se účastnil Mistrovství České republiky v silniční cyklistice, kde se mu podařila slušně zajet časovka jednotlivců, a v hromadném závodě se bohužel připletl do pádu a závod nakonec nedokončil.

V Plzni na lopatárně nás reprezentoval Christian Knapton (Kanada), který posbíral i nějaké body. Závod si vyzkoušeli i David Fanderlik a Petr Gänsel, kteří dojeli, ale napoprvé se jim bodovat nepodařilo.

Nebylo to jen o cyklistice, ale také jsme se účastnili triatlonů (Gabča Gäsnsel a Radek Studený), kde jsme posbírali také krásné umístění. Největší mimo cyklistický úspěch byl běh Járy Singha 24 hodinový závod na hoře Jedlové s 56 výstupy, 129 km a 8850 nastoupanými metry. Prostě extrém.

Nemůžu tu vyjmenovat všechny úspěchy, ale sečteno a podtrženo jsme získali 54 zlatých, 39 stříbrných a 32 bronzových medailí a třeba ještě nějaká do konce roku klapne. To už je myslím dost na to říci, že to byl úspěšný rok.

Co mládež a její místo u vás v týmu?

Máme obrovskou radost, jak se klukům letos vedlo. Do klubu přišli Tomáš Luft, Sebastien Gänsel a Marcel Kloz. Kluci od jara začali jezdit časovky a účastnili se i Českolipského poháru a dalších závodů, kde se jim vedlo a sbírali i medaile. Sebastien se ukázal, jako velký bojovník a ve svém věku se pustil i do opravdu dlouhých závodů. Marcel se oťukával na prvních závodech a šlo mu to skvěle. Tomáš Luft se pustil i do těžkých závodů jako byl 3 x okolo kalicha a s Matyášem tvoří ve stejném věku dvojici, která může spolupracovat a pokud to klukům vydrží, měli by vrstevníkům dobře konkurovat. Další kluci přijdou do sezóny 2022, ale to už bude třeba příště.

Veliké díky patří všem sponzorům v čele s KM TRADING CZ a městu Rumburk za podporu. Bez nich by to opravdu nešlo, dále pak všem skvělým fanouškům a samozřejmě soupeřům, kteří nám nic nedají zadarmo.