Kolem Kolína nad Rýnem se jelo už po 105. Je to sice závod kategorie 1.1, ale dost prestižní na to, aby sem zavítalo šest World týmů a pět Pro týmů. S nimi poměřili síly jezdci deseti kontinentálních celků, z toho bylo sedm německých, dále lucemburský Leopard, dánský Restaurant Suri a také sedmička ATT Investments ve složení Tomáš Jakoubek, Pavel Kelemen, Jakub Otruba, Jiří Petruš, Mihkel Räim, Matúš Štoček a Daniel Turek. Z Čechů startoval v týmu DSM ještě Pavel Bittner.

Loňský ročník vyhrál Nils Politt před Danny Van Poppelem (oba Bora-hansgrohe) a Nikiasem Arndtem, tehdy v dresu DSM, dnes jezdcem Bahrain Victorious.

Letos se jelo na trase dlouhé 201 km s celkovým převýšením 2800 metrů. Žádné alpské velikány, ale v podstatě většina trasy ve stylu nahoru dolů, pouze posledních 20 km ve sjezdu a po rovině. Loni se jelo na podobné trase a první tři přijeli do cíle sólově a celé startovní pole pak bylo nadělené na mnoho menších skupin a skupinek. Takže náročná klasikářská trať jak vyšitá.

Mimořádný zájem uspět na domácí klasice měla sestava Bora-hansgrohe, takže sem vedle obou nejlepších z minulého ročníku poslala i Jordi Meeuse či Maximiliana Schachmanna. Z týmu Arkéa Samsic by se dalo nejvíce sázet na Lucu Mozzata, v Intermarché na Hugo Page a Mika Teunissena, a pokud by došlo na hromadnou koncovku, pak na Dylana Groenewegena z Jayco AlUla, který včera vyhrál jedničkový Veenendaal Classic, čímž zaznamenal své letošní čtvrté prvenství.

Hned od startu byly k vidění mnohočetné útoky. Z jednoho z nich si z tříčlenné skupinky připsal Jakub Otruba bod na první rychlostní prémii, když jí projel za borci Arkéa Samsic a Bora-hansgrohe. Po 15 km byla ale trojice zpátky v hlavní skupině.

Následovaly další pokusy, až se podařilo odjet 33členné skupině, kde měla Bora všech svých sedm jezdců. Minimálně dva tu měly všechny World týmy. Početnější zastoupení tu měly i druhodivizní Lotto Dstny a Tudor. Mezi pouhými čtyřmi jezdci z kontinentálních týmů se do této skupiny dostal i Matúš Štoček.

65 km před cílem atakoval Maximilian Schachmann a osamostatnil se na čele. Sólově se ho pokoušelo dojet několik soupeřů, skupina za ním se rozdělila a nakonec k Schachmannovi dojelo 13 jezdců. Matúš Štoček zůstal ve druhé skupině.

Bora měla na čele tři závodníky, ovšem stejně tak Lotto Dstny, ale pokud by mělo dojít na spurt z této sestavy, favoritem číslo jedna se jevil Dany Van Poppel. Byli tu však i Luca Mozzato či Mike Teunissen. O tempo se starali hlavně jezdci Lotto Dstny, ale na konci skupiny šetřili Jaspera De Buysta. Za Boru vše pochytával Nils Politt.

Na spurt skutečně došlo. Van Poppelovi to výborně rozjel Politt, Nizozemec se rozhodl pro delší sprint a nakonec jen o centimetry uhájil prvenství před dvojicí borců Lotto Dstny Milanem Mentenem a Jasperem De Buystem.

Matúš Štoček dorazil ve druhé skupině ve společnosti například Dylana Groenewegena, Jordi Meeuse či Hugo Page a nakonec byl klasifikován na velmi dobrém 19. místě jako druhý nejlepší z kontinentálních týmů.

"Matúš předvedl výborný výkon. Ve špičkové konkurenci, která se tu sešla, při 2800 nastoupaných metrech 45,5 km/hod. průměr, klobouk dolů. Škoda, že jsme v čelní skupině neměli víc lidí. Ve chvíli, kdy se peloton před nejtěžším stoupáním rozdělil, na což mělo vliv zúžení a pád, naši kluci nebyli na nejlepších pozicích, a pak už s tím nic moc nešlo dělat. Takže malinko rozpaky, ale jednoznačně převažuje radost z výkonu a umístění Matúše," okomentoval závod Petr Kaltofen.

Jak si to Matúš užil? "Že bych si to nějak užíval, to se říci nedá. O tom místě, kde se peloton rozdělil, jsme věděli, něco podobného se tu stalo už vloni, a já byl ve správný moment na správném místě. Ke konci jsem ve stoupáních už dost trpěl. První selekci čelní skupiny jsem ještě zvládl, druhou dvacet kilometrů před cílem už ne a zůstal jsem v té druhé. Je fajn vidět špičkové borce, jak trpí úplně stejně a že jsem schopen s nimi jet vyrovnaně. Se svým výkonem jsem velmi spokojený."

Pavel Bittner jako nejlepší z českých cyklistů obsadil 32. místo ve skupině, která přijela s 9minutovým mankem za skupinou s Matúšem Štočkem.