Smutek vystřídala radost. Smůlu nizozemského týmu SD Worx-Protime prolomila v odpolední krátké časovce na šest kilometrů obhájkyně loňského celkového vítězství Demi Vollering. Sedmadvacetiletá cyklistka se díky spektakulárnímu vítězství o více než pět sekund před druhou ženou v cíli Chloe Dygert oblékla už po dvou dnech do žlutého dresu, ve kterém končila svou cestu za vítězstvím v ročníku 2023. Nyní se do něho ale oblékla jen pár kilometrů od svého rodiště. 

„Je to pro mě strašně emočně náročné. Vůbec jsem to nečekala. Opravdu jsem nevěřila, že bych mohla dnes vyhrát. Ani jsem si nemyslela, že mám dnes šanci. Chtěla jsem včera i dnes pouze přežít a užít si atmosféru. Před časovkou jsem si dokonce dala menšího šlofíka, až tak jsem dnes byla zrelaxovaná,“ zpovídala se po dojezdu poslední závodnice do cíle Demi Vollering.

20240813TDFFAZ1188-A.S.O._Charly_Lopez.jpg

Jak rychle se dokáže změnit nálada v týmu ukázala kromě vítězné Vollering i její kolegyně, a sprinterská smolařka letošního ročníku, Lorena Wiebes. „Je to úžasné. Demi pro mě dělala skvělou práci včera i dnes dopoledne a jsem ráda, že zítra konečně budeme něco bránit. Zítra se bude o dost hrát, může dojít k silnému úniku i boji o žlutý trikot,“ radovala se sedmá žena časovky a trojnásobná vítězka etapy na Tour de France Femmes.

Jednou z favoritek na časovkářský triumf v Rotterdamu byla i olympijská šampionka z Paříže Grace Brown. Australanka rozjela svůj sedmiminutový boj s časem velmi slušně, ale na přejezdu prvního ze dvou mostů na trase došlo k nucené výměně kola kvůli defektu. Tento zádrhel tak stál zkušenou dvaatřicetiletou závodnici umístění v nejlepší pětce, ne-li vítězství.

20240813TDFFAZ0149-A.S.O._Thomas_Maheux.jpg

„Je to hodně smutné. I přes defekt jsem ztratila pouhých dvacet sekund. Můj tým mě po výměně kola tlačil do cíle jako bych vedla závod, takže jsem se snažila až do konce. Fandilo tu strašně moc lidí, takže bylo opravdu těžké se soustředit na perfektní výkon,“ hodnotila etapu i atmosféru členka francouzské sestavy FDJ-SUEZ Brown.

Spíše, než na další etapové prvenství, se Charlotte Kool soustředila na udržení žlutého trikotu pro vedoucí závodnici celkového pořadí. Další pohádka týmu dsm-firmenich PostNL se ale u nizozemských kanálů nepromítala. 

„Je to tak, jak to je. Věřila jsem, že žlutý dres udržím. Dala jsem do toho všechno, ale ostatní byly zkrátka silnější. Bylo to ale pro mě tyto dva dny něco speciálního. Navíc jsem stále ve vedení bodovací soutěže. Zítra to bude mnohem náročnější etapa, ale věřím, že zelený dres udržím i dál,“ odpovídala s pevným hlasem po etapě nizozemská sprinterka.

20240813TDFFAZ1178-A.S.O._Charly_Lopez.jpg

Sen o žlutém trikotu sní dál také favoritky na celkové pořadí. Demi Vollering se bude muset v následujících dnech obávat útoků silného dua Francouzek Cédrine Kerbaol z týmu CERATIZIT-WNT Pro Cycling a Juliette Labous z týmu dsm-firmenich PostNL, které ztrácí pět, respektive patnáct, sekund. 

Dvaadvacet vteřin pak ztrácí další Nizozemka a kometa letošního Gira d’Italia Pauliena Rooijakkers z týmu Fenix-Deceunick. Minutová ztráta v celkovém pořadí bude naopak brzdit v rozletu Gaiu Realini z týmu Lidl-Trek, která po dvacetisekundové penalizaci nabrala na nejlepší dalších čtyřicet vteřin v časovce. Téměř minutu ztratila v časovce Nikola Nosková, která tak téměř jistě nezabojuje o dobré umístění v celkové klasifikaci závodu.

20240813TDFFAZ0158-A.S.O._Thomas_Maheux.jpg

Kromě jezdkyně ve žlutém se zítra bude s velkou pravděpodobností třást také majitelka puntíkovaného dresu pro nejlepší vrchařku. Cristina Tonetti si jej sice v první etapě vyjela pěkným výkonem, nicméně zítra je na trase, která kopíruje závody Amstel Gold Race a Liege-Bastogne-Liege, až osm hodnocených kopců. Z toho hned čtyři na úvodních třiadvaceti kilometrech. Na talentovanou Italku tak nečeká nic jednoduchého na kontrolování.