Po několika letech absence si Martina Sáblíková připnula závodní číslo na dres a postavila se na start cyklistického závodu. A opět demonstrovala svůj sportovní talent a fyzickou převahu nad českým pelotonem. Pomohla ji náročná trať v Mladé Vožici s dlouhým stoupáním na trati. Od startu nenechala nikoho na pochybách, že je tady favoritkou číslo jedna.

Ve svém úniku nepotřebovala nikoho k sobě a její náskok se pravidelně zvyšoval. V cíli to znamenalo náskok přes čtyři minuty na polskou cyklistku Agneszku Skalniak-Sójka, která taky jela většinu závodu sólo a téměř devět minut na první skupinu, kterou přivedla na třetím místě další z Polek Katarzyna Wilkos.

Šance na nominaci

Pro Olympijské hry v Tokiu máme vyjeté jedno místo a tak by s nominací neměl být problém, svaz má volnou ruku, místo není na jméno. O nominaci na Olympijské hry se nejvíce zasloužila Nikola Nosková, naše nejlepší cyklistka posledních let a špičková vrchařka. Jenže Nosková má opět zdravotní problémy, téměř nezávodí a forma není dobrá. V současnosti je nejlepší českou cyklistkou Tereza Neumannová, která září v profesionálním angažmá ve Španělsku. Ale na náročné trati v Japonsku by ji Martina Sáblíková zřejmě zdolala, Neumannová je vynikající závodnice a jezdí ve světové konkurenci, ale není vrchařka.

Reálné šance na úspěch v Tokiu

Ty jsou diskutabilní. Nemáme vybojované místo pro časovku, což je pro Martinu špatné. Individuální chronometr ji vždy šel nejvíc. Máme jedno místo jen pro silniční závod. V silničním pelotonu se Martina necítí nejlépe a při světových šampionátech to v minulosti bylo zřejmé. Ale peloton je pro OH hodně redukován a to je pro naši rychlobruslařku plus. Nosková a Neumannová jsou nepochybně mnohem lepší cyklistky než Sáblíková, ale na specifické japonské trati a v malém pelotonu je Sáblíková možná lepší volbou. 

Ovšem světová cyklistická konkurence je jiná, než ta rychlobruslařská. Cyklistika je větší sport, pokrývající větší základnu, z které vzejde větší vzorek talentů. Martina pochopitelně ve světovém pelotonu nebude dominantní, jako je v pelotonu českém. Na startu budou mnohem lepší závodnice, i z hlediska fyzické kondice. Navíc jsou to vyježděné cyklistky, z pohledu orientace v pelotonu, techniky a taktiky. Tady je největší manko malých zkušeností a nevyježděnosti Martiny Sáblíkové.

Olympijský závod je jen jeden z mnoha cyklistických závodů, takže ryzí cyklisté (především muži profesionálové) ho neberou jako ten nejdůležitější. Pro Martinu Sáblíkovou je to zcela jinak, Olympijské hry jsou pro ni jednoznačně největší motivací. Mohla by si připsat účast na zimních i letních hrách, ale těžko k rychlobruslařským medailím přidá cyklistickou. Bylo by to obrovské překvapení.