Ze všeho nejdříve se však vydá na start monumentální klasiky Milán - Sanremo. Sagan má se Sanremem nevyřízené účty. Několik let za sebou byl největším favoritem italského závodu, ale nikdy nevyhrál. Dvakrát skončil druhý (jednou za Geraldem Ciolkem a podruhé za Michal Kwiatkowskim) a pokaždé to bylo hodně překvapivé. Na kontě má taky čtyři čtvrtá místa. V posledních dvou letech skončil těsně za pódiem.

Letos už Sagan favoritem není. A to nejenom kvůli nedávnému onemocnění. Už od loňské sezóny nezáří. V roce 2020 získal pouze jedno vítězství na Giro d'Italia a pozici nejpopulárnějšího a nejzajímavějšího cyklisty už mu také nepatří. V současnosti táhnou Mathieu van der Poel, Wout van Aert a Julian Alaphilippe. Ti jsou největšími favority Sanrema a na Sagana už si moc lidí před startem nevzpomene.

"Ještě jsem ten závod nevyhrál, i když jsem byl ve špičkové formě. Ale stát se muže cokoliv, v tom je krása Sanrema.  Jen už nejsem favoritem," říká Sagan o svých šancích. Úspěch na Sanremu není pravděpodobný, pro Sagana jsou důležitější dubnové klasiky, před kterými se ještě může zlepšit. Proto se před Kolem Flander a Paříž - Roubaix vydá na Kolem Katalánska.

"Vrátím se na vlámské klasiky, které jsem loni vynechal. Ale rozhodl jsem se startovat v Katalánsku a vynechám E3 a Gent - Wevelgem. Ale doufám, že na Kolem Flander a Paříž - Roubaix budu v lepší kondici než teď," vysvětluje Sagan svůj úmysl. "Čtrnáct dní jsem netrénoval kvůli onemocnění, lékaři nechtěli, abych něco dělal, dokud mi neprovedou vyšetření plic a srdce. Takže mi prostě chybí kilometry."

Přesto se nezdá pravděpodobné, že by letos Sagan mohl konkurovat Van Aertovi, Van der Poelovi a Alaphilippovi. Má sice více zkušeností, ale k jejich výkonnosti má nyní hodně daleko. "Van der Poel na mě udělal dojem, to musím přiznat. Není to někdo, s kým bych v balíku hodně mluvil, ale určitě k němu mám blíž než k Van Aertovi," zmiňuje Sagan Belgičana, se kterým měl konflikt na loňské Tour de France. 

Sagan už přemýšlí i nad dalšími závody. Chce se vrátit na Giro d'Italia a také na Tour de France. Nebude to však snadné zkombinovat s Olympijskými hrami. "Pokud se nic nestane, pokud nebudu mít zdravotní problémy a nebude se nic měnit kvůli pandemii, bude mým prvním cílem Giro. Loni jsem tam získal své jediné vítězství, na to nemůžu zapomenout. Ještě nevím, jak to udělám s Olympiádou. Jisté je, že chci jet do Tokia. Slovensko si zaslouží, abych reprezentoval. Musíme se rozhodnout, zda pojedu Tour de France až do konce a poté odletím do Japonska, nebo zabalím a odjedu dříve, abych si zvykl na jiné časové pásmo," zmiňuje možnost, že se letos nebude pokoušet o zelený dres na Tour de France.