Společnost ASO, která největší etapový závod světa pořádá, si s výběrem dvou pozvaných týmů nedělala velkou hlavu. Kromě 18 celků WorldTour se na kodaňský start 109. ročníku Tour postaví také čtyři druhodivizní týmy. Alpecin - Fenix Mathieu van der Poela a Arkéa - Samsic Naira Quintany měly jistotu start už před dnešním oznámením udělení divokých karet. Pořadatelé neměli vliv na jejich účast, podle pravidel UCI si oba týmy zajistily pozvánku umístěním v loňském světovém žebříčku.

Sagan se v posledních deseti letech zařadil mezi největší osobnosti historie Tour de France. Sedmkrát vyhrál bodovací soutěž a stanovil nový rekord. Také vyhrál dvanáct etap a vůbec nepřicházelo v úvahu, že by pořadatelé TotalEnergies odmítli. A to ze sportovního pohledu, i z hlediska marketingu.   

Společnost ASO rozhodovala jen o dvou divokých kartách a rozhodla se neexperimentovat. O start hodně stál také norský tým Uno-X, který je vyhlášený svou výchovou talentovaných cyklistů a má v kádru hned několik dánských cyklistů. Vzhledem k tomu, že letos Tour začíná v Dánsku, jistou naději tento tým měl. Ale jen velmi malou, protože pořadatelé Grand Tours dlouhodobě upřednostňují domácí sestavy.

A je to logické, pro francouzské týmy je účast na Tour naprosto klíčová. Bez Tour nemá sezóna francouzských druhodivizních sestav žádný vrchol a pro sponzory je to velmi důležité. Pořadatelé tak nechtěli potopit domácí týmy. Ale pozvat francouzské týmy je výhodné i pro samotné pořadatele. Ačkoliv Uno-X má objektivně kvalitnější kádr než B&B Hotels. Norský tým rozhodně není lepší než TotalEnergies, který dlouhodobě posiluje a ve svém středu má hvězdu Petra Sagana. Ale B&B Hotels nemá žádnou hvězdu.

Pierre Rolland byl kdysi velkou francouzskou nadějí, ale už je dlouho za zenitem. Ani Belgičan Jens Debusschere není tím závodníkem, jakým byl dřív. Tým se bude opírat o dlouhé úniky a doufat, že v jedné etapě to vyjde. Alexis Gougeard je specialistou na dlouhé úniky, ale může vyhrát etapu na Tour? Spíš ne. O něco větší naději má Franck Bonnamour. A zajímavým závodníkem je Victor Koretzky. Sedmadvacetiletý Francouz patří ke špičkovým bajkerům a rozhodl se zkusit silnici.

Uno-X se však nemůže příliš zlobit. Rozhodně ne na pořadatele Tour. Společnost ASO je totiž pozvala na své největší klasiky Paříž - Roubaix, Valonský šíp a Lutych - Bastogne - Lutych. Francouzští pořadatelé se navíc ve výběru týmů pro Tour de France chovají předvídatelně. Ani B&B Hotels nezískal pozvánku okamžitě po založení týmu a musel si počkat. Čekat musí také Uno-X.

Možná by však nemusel, kdyby UCI umožnila pozvat i 23. tým. To bylo možné loni, protože ve WorldTour bylo výjimečně 19 celků a pořadatelé nechtěli přijít o další divokou kartu. To už letos neplatí. Na startu může být jen 22 týmů a Uno-X je ze hry venku. Je však pravděpodobné, že brzo dostane šanci. Ať už na divokou kartu, nebo jako jeden z týmů WorldTour.