Francouzský deník l´Equipe, mající blízko k pořadateli Tour de France, zveřejnil seznam nejlépe placených cyklistů současnosti a podle předpokladů vede Peter Sagan. Slovenský cyklista je dlouhodobě považován za největší marketingovou hvězdu a finančně z toho těží. Ovšem podle zjištění webu Cyclingnews vydělává dokonce o něco více, kolem 5,5 milionu eur ročně. 

1. Peter Sagan (BORA - hansgrohe): 5 milionů eur 

2. Chris Froome (Ineos): 4,5 mil. eur

3. Geraint Thomas (Ineos): 3,5 mil. eur

4. Egan Bernal (Ineos): 2,7 mil. eur

5. Fabio Aru (UAE Emirates): 2,6 mil. eur

6. Michal Kwiatkowski (Ineos): 2,5 mil. eur

7. Julian Alaphilippe (Deceuninck - Quick-Step): 2,3 mil. eur

8. Alejandro Valverde (Movistar): 2,2 mil. eur

9. Vincenzo Nibali (Trek - Segafredo): 2,1 mil. eur

9. Richard Carapaz (Ineos): 2,1 mil. eur

11. Thibaut Pinot (Groupama - FDJ): 2 mil. eur

11. Primož Roglič (Jumbo - Visma): 2 mil. eur

11. Tadej Pogačar (UAE Emirates): 2 mil. eur

14. Nairo Quintana (Arkéa - Samsic): 1,9 mil. eur

14. Elia Viviani (Cofidis): 1,9 mil. eur

16. Tom Dumoulin (Jumbo - Visma): 1,8 mil. eur

16. Fernando Gaviria (UAE Emirates): 1,8 mil. eur

18. Romain Bardet (AG2R La Mondiale): 1,7 mil. eur

19. Greg Van Avermaet (CCC): 1,6 mil. eur

20. Miguel Angel Lopez (Astana): 1,5 mil. eur     


Není docela možné informace deníku l´Equipe ověřit, protože cyklisté své smlouvy nezveřejňují. A částky jsou poměrně překvapivě vysoké, zejména u některých jmen. Dominuje britský Ineos, který má v první šestce čtyři cyklisty. Vítěze Tour de France Chrise Frooma, Gerainta Thomase a Egana Bernala je třeba dostatečně zaplatit. Froome je jen těsně za Saganem, Thomas vydělává o milion méně a o dalších 800 tisíc méně bere Bernal. Nejlépe placeným domestikem je šestý Michal Kwiatkowski (2,6 mil.). Polák je sice bývalým mistrem světa a vítězem Milán - Sanremo, ale většinu roku pracuje pro lídry na celkové pořadí. V Ineosu rozhodně nemá tolik prostoru pro vlastní uplatnění, ale tolik by mu jinde nejspíš nedali.   

Richard Carapaz si od loňského roku polepšil prý až desetkrát. Zatímco v Movistaru bral poměrně málo peněz, v Ineosu si vydělá přes dva miliony ročně. Španělský celek mu po vítězství na Giru nabízel kolem milionu a půl a Carapaz radši odešel za lepší nabídkou. Přesto je až pátým nejlépe placeným závodníkem týmu Ineos.  

Fabio Aru si během posledních třech let v UAE Emirates vydělal 2,6 milionu eur ročně a řadí se tak mezi cyklistické boháče, ale na silnici to poznat nebylo. Dlouhodobě nemocný Aru strádal a od roku 2017 nevyhrál žádný závod. Letos mu smlouva končí a takovou už určitě nikde nedostane. Italský vrchař měl po přestupu z Astany štěstí, byl o něj velký zájem, protože patil k největším nadějím na Grand Tours a arabský celek, dotovaný ropnými miliony, potřeboval lídra.

Julian Alaphilippe zatím nedosáhl ani na polovinu výdělku Petra Sagana. Klasikářů v žebříčku není moc, kromě Sagana a Alaphilippa ještě Greg Van Avermaet a za klasikáře snad lze považovat i Kwiatkowského a Valverdeho, ale jejich schopnosti jsou širší. Převahu mají specialisté na celkové pořadí. Z první devatenáctky je jich hned třináct. A patří k nim i nejlépe placený závodník druhé divize, kolumbijský vrchař Nairo Quintana (1,9 mil.). 

Tým Jumbo - Visma před sezónou posiloval s cílem porazit Ineos na Tour de France. Ale Primož Roglič a Tom Dumoulin dohromady (3,8 mil. eur) nedostávají ani to, co sám Chris Froome. Ineos má finanční převahu a na Tour de France jsou peníze vždy hodně vidět. Stáhnout rozdíl by mohl snad jen tým UAE Emirates, který do závodníků značně investuje a nedávno prodloužil smlouvu Tadeji Pogačarovi. Ten si podle Cyclingnews vydělá 2 miliony eur ročně. 

Překvapením jsou vysoké výdělky francouzských závodníků Thibauta Pinota (2 mil.) a Romaina Bardeta (1,7 mil.). Jejich výkonnost je značně nespolehlivá, ale jsou největšími domácími nadějemi na vítězství na Tour. 

Sprinterů je ve výběru málo. Petra Sagana považujeme spíše za klasikáře, takže nejlepší plat má Elia Viviani (1,9 mil.) a hned za ním je Fernando Gaviria (1,8 mil.). Cyclingnews informace l'Equipe trochu upravil i v tomto případě. Vivianiho výdělek je prý kolem 1,5 milionu eur.