Dojezd druhé etapy Tour de France v La Roche-sur-Yon nebyl v porovnání s úvodní etapou tolik hektický, ale byl hodně napínavý. Skoro dva kilometry před cílem spadlo v zatáčce v popředí pelotonu několik závodníků, včetně Fernanda Gavirii (Quick-Step Floors), Michaela Matthewse (Sunweb) a další sprinteři. Na čele pokračovala malá skupina a v těžkém stoupajícím dojezdu byl nejlepší Peter Sagan (BORA-hansgrohe). Ale pořádně ho prohnal druhý Sonny Colbrelli (Bahrain Merida). Třetí skončil Arnaud Démare (Groupama-FDJ). Čtvrtý projel cílem André Greipel (Lotto Soudal) a pátý Alexander Kristoff (UAE Emirates). 

Peter Sagan vede s náskokem 6 sekund před Gaviriou, třetí je nově Colbrelli. 

Festival pádů

Nejdůležitějšími okamžiky průběhu etapy byly především pády a několik cyklistů už muselo odstoupit. Po odmávnutí ostrého startu unikla trojice jezdců: Sylvain Chavanel (Direct Energie), Dion Smith (Wanty Groupe Gobert) a Michael Gogl (Trek-Segafredo). 

Trojice uprchlíků vydržela pospolu jen do vrchařské prémie. Tu vyhrál Dion Smith a následně se on a také Rakušan Gogl vrátili do pelotonu a nechali veterána Chavanela samotného v úniku. Chavanel strávil celý den sám na čele, vyhrál rychlostní prémii, o kterou se spurtovalo i v pelotonu. Nejrychleji byl Sagan, hned za ním dojeli Gaviria a Alexander Kristoff. 

Chavanel vydržel až do bonusové prémie 14 kilometrů před cílem, kde získal tři sekundy. Dvě sekundy bral Philippe Gilbert (Quick-Step Floors) a jednu Geraint Thomas (Sky). Což může být důležité už zítra, protože kdyby Sky vyhrál časovku družstev, žlutý trikot by oblékl právě Thomas. 

Mezitím došlo k několika nepříjemným okamžikům. Už 90 kilometrů před cílem odstoupil Tsgabu Grmay (Trek-Segafredo). O pár kilometrů dále tvrdě spadl Rudy Molard (Groupama-FDJ), ale vrátil se do sedla. 40 kilometrů před cílem měl těžký pád Luis Leon Sánchez (Astana) a také by nucen vzdát. 32 kilometry před cílem upadl Adam Yates (Mitchelton-Scott), ale Jack Bauer (Mitchelton-Scott) na něj počkal a dovezl svého lídra do pelotonu. 

Smůlu opět měl Arnaud Démare, který 24 kilometry před cílem měnil po defektu přední i zadní kolo. Ale dokázal se vrátit na čelo závodu a bojovat o vítězství. Poslední kilometry etapy si hlídaly týmy favoritů na celkové pořadí. 8 kilometrů před cílem měl defekt Marcel Kittel (Katusha Alpecin) a už se ani nesnažil vrátit do pelotonu. 

Dojezd nebyl nijak zvlášť technický, ale 2 kilometry před cílem došlo v pravotočivé zatáčce k velkému pádu v popředí pelotonu a naděje na etapové vítězství zde pohasly Gaviriovi, Matthewsovi a dalším cyklistům. Quick-Step Floors i nadále rozjížděl spurt, ale už neměl komu. Vepředu se drželo stále dost sprinterů a s nimi i Alejandro Valverde (Movistar), který dojel na sedmém místě. 

Brzo začal spurtovat Arnaud Démare a také John Degenkolb (Trek-Segafredo), Sagan počkal a vyplatilo se. Za ním se ještě vyvezl Sonny Colbrelli, ale na pásku už to před Sagana nestihl. 

Mistr světa se tak posunul do čela celkového pořadí, ale o žlutý dres pravděpodobně přijde už v další etapě, časovce družstev. Vede také bodovací soutěž, už nasbíral 104 body, druhý Gaviria má 78 bodů a třetí Kristoff 53 body. 

Gaviriovi zůstal aspoň bílý dres pro nejlepšího cyklistu do 25 let. Puntíkovaný dres převzal Novozélanďan Dion Smith, který má sice jen jeden bod, stejně jako Kevin Ledanois (Fortuneo - Samsic), ale je na lepší pozici v celkovém pořadí a proto vede. 

Týmovou soutěž dále vede celek Quick-Step Floors. Nejbojovnějším mužem dne byl vyhlášen Sylvain Chavanel. 

Foto Sirotti