Na start 186 km dlouhého závodu se postavilo 108 závodníků. Jelo se na jihu země, na okruzích v Buninyongu, což je město ležící zhruba 100 km západně od Melbourne. Profilově šlo o náročnou klasikářskou trať. Hned od začátku okruhu bylo potřeba překonat na prvních třech kilometrech výškový rozdíl 170 metrů.

Favoritem byli cyklisté BikeExchange, kteří tu měli představovat nejvyšší extratřídu, a jejich výhodou bylo i to, že startovali v šesti lidech. To byl však také důvod, proč právě na ně všichni, kteří na to měli výkonnost, útočili a proti nim se chtěli vytáhnout.

Z World týmů startovali ještě Sebastian Berwick z Israel Start-Up Nation (11.), Chris Harper z Jumbo-Visma (10.) a James Whelan z EF Education (6.). Zvláště druzí dva jmenovaní jezdili hodně aktivně.

Tým BikeExchange měl plné nohy práce, aby pokryl všechny útoky, a byly okamžiky, kdy vypadal na ručník. Jenže v závěru závodu se na čele utvořila 9 členná skupina, v níž měli BikeExchange oproti soupeřům dva jezdce.

A byl to Luke Durbridge, který nejenže v průběhu závodu dotáhl zpět do čela kolegu Meyera, ale i v závěru mu připravil pozici, z níž dokázal třiatřicetiletý Cameron Meyer v těsném spurtu na posledních metrech soupeře přeskočit a získat po roce znovu titul pro sebe i tým.

Radost byla obrovská a Cameron nezapomněl samozřejmě poděkovat týmovým kolegům za vydatnou podporu, zvláště pak Luku Durbridgeovi. Ten závodil se stříbrnou medailí v kapse z časovky, kde podlehl australskému super talentu, dvacetiletému Luku Plappovi.

Hromadný závod žen vyhrála Sarah Roy taktéž z BikeExchange.