Objeli jsme Etnu z jihu a východu přes městečka Zafferana Etnea, Milo a Linguaglossa a pokračovali dolů k moři do Taorminy, odkud jsme opět stoupali do hor do vesničky Savoca. Filmů z mafiánského prostředí byla natočena spousta, zároveň bylo vytvořeno mnoho žebříčků nejlepších mafiánských filmů všech dob. První místo bývá málokdy tak jednoznačné, jako v těchto případech, Kmotr Francise Forda Coppoly je nesmrtelnou legendou a bezkonkurenční klasikou. Vnímám to tak i já. Nezapomenutelných scén je spousta, svědkem jedné byl bar Vitelli v Savoce.

Autor Kmotra spisovatel Mario Puzo se narodil v New Yorku a jeho rodina nepocházela ze Sicílie, ale z Avellina. Přesto stvořil dokonalé dílo z časů, kdy muži na Sicílii nosili pušku přes rameno. Většina děje se odehrává za mořem, na Sicílii se režisér Francis Ford Coppola obrací poté, co Michael Corleone zabije Sollozzu a zkorumpovaného policistu McCluskeyho. Michael se skrývá na Sicílii a v baru Vitelli vyprávějí jeho ozbrojení průvodci majiteli, že jejich příteli se líbila jedna dívka, kterou cestou spatřil, více Řekyně než Italka. A majitel baru pochopí, že tou dívkou je jeho dcera Apollonia. Michael se poté představí, prozradí své jméno a zmíní, že za takovou informaci by mnozí dali hodně peněz. Poté by ovšem Apollonia přišla o otce, místo aby našla manžela. Skončilo to svatbou, také ta se natáčela v Savoce u kostela San Nicolò.

Michael nesl po svém otci jméno Corleone. Jak známo, takové město opravdu na Sicílii existuje, a navíc je spojené s mafiánskými rody. Ovšem Francis Ford Coppola nenašel právě v Corleone – větším a modernějším městě – vhodná místa pro natáčení. Objevil je v horách na druhé straně Sicílie. Přece jen, děj příběhu se odehrává v 50. letech minulého století, tak asi současné Corleone nevypadá. Mimochodem, ve filmu se objeví i kostel Santissima Annunziata v nedaleké Forza d’Agrò (tuto vesnici jsme neměli vynechat, chyba), další horskou vesnicí, kde Francis Ford Coppola filmoval, bylo Castiglione di Sicilia na severním svahu Etny.

Zbytek článku a fotogalerie