Scheldeprijs se pojede už po 108. Ale nejde o konzervativní klasiku, která by se jezdila stále po stejné trase. Ovšem vždy šlo o mimořádně rovinatý závod, takže v seznamu historických vítězů převažují především skvělí sprinteři. Ať už to byl v minulosti namátkou Freddy Maertens, v novodobější historii opakovaně Mario Cipollini či Erik Zabel a v poslední dekádě Alessandro Petacchi, Mark Cavendish, dokonce pětkrát Marcel Kittel a v posledních dvou letech Fabio Jakobsen.

Obvykle se startovalo v Antverpách a končilo v Schotenu, městě sousedícím bezprostředně s Antverpami.  Poslední dva ročníky ale začínaly a větší část závodu se odehrála v Holandsku na poloostrově Beveland, takže si cyklisté mohli užít větrů na pobřeží Severního moře. Ovšem letos s ohledem na zdravotní omezení se startuje i končí v belgickém Schotenu a jede se na 17,5 km dlouhém okruhu, který závodníci absolvují 10x. A nejvyšší bod trasy se nachází 13 metrů nad mořem.

Závod má klasifikaci „Pro“, takže není povinný pro World Tour týmy a čtyři z nich na startu skutečně neuvidíme: AG2R, EF, Jumbo a Movistar. Takže zbylo víc místa pro Pro Tour týmy, jichž bude na startu deset.

Charakteru trasy samozřejmě odpovídá startovní listina. Hemží se čistokrevnými sprintery, ale najdeme v ní i velmi dobře sprintující klasikáře.

Nejpravděpodobnější scénář říká, že na konci se budou o vítězství ucházet především Sam Bennett (Deceuninck), Caleb Ewan (Lotto), Pascal Ackermann (Bora), Nacer Bouhanni (Arkéa) či Cees Bol (Sunweb). Nejsou ale jedinými skvělými sprintery na startu.

Jim budou konkurovat Max Walscheid (NTT), Chris Lawless (Ineos), Kaden Groves (Mitchelton), Tim Merlier (Alpecin), Bryan Coquard (BaB) nebo Jakub Mareczko (CCC).

Ale ani to ještě není všechno. Několik týmů napsalo na soupisku více sprinterů. Sunweb Alberta Dainese, Alpecin Sachu Modola a Alexandera Kriegera, Arkéa Daniela McLaye.

Jsou tu i zkušení sprinterští pardálové Mark Cavendish (Bahrain) a André Greipel (Israel). Tým Israele má v sestavě ke Greipelovi hned čtyři další lidi s velmi slušným sprintem: Itamara Einhorna, Hugo Hofstettera, Travise McCaba a Normana Vahtru.

Ti z nejlepších mají samozřejmě k sobě své dvorní rozjížděče. Bennett Morkova a Archbolda, Ewan De Buysta a Klugeho, Ackermann Schwarzmanna a Seliga atd.

A pak jsou tu klasikáři s velmi dobrými sprinterskými schopnostmi, jimž vévodí vítěz víkendového Gent-Wevelgem Mads Pedersen (Trek) či Alexander Kristoff a Jasper Philipsen (oba UAE).

Je to sice méně pravděpodobné, ale v případě úspěšného úniku, zvláště pak při větrných podmínkách, nemusí dojít na souboj sprinterů. Pak je tu šance pro silné klasikáře, mezi něž vedle už jmenovaných můžeme počítat Floriana Sénechala a Yvese Lampaerta (oba Decuninck), Sonny Colbrelliho či Garcíu Cortinu (oba Bahrain), Stefana Künga (FDJ), Dylana Van Baarla (Ineos) a Jaspera Stuyvena (Trek).

Českého cyklistu tentokrát v pelotonu neuvidíme.

Scheldeprijs nemá dámskou verzi.

Eurosport bude část závodu přenášet v přímém přenosu od 15:30 hod.