Situace šest kilometrů před cílem, na zlatém kilometru (na třech rychlostních prémiích během 1000 metrů), rozvířila dohady a debatu mezi zúčastněnými i pozorovateli. Tim Wellens (Lotto Soudal) před startem etapy neztrácel na vedoucího Maura Schmida (Quick-Step Alpha Vinyl) ani jedinou sekundu a na rychlostních prémiích chtěl získat aspoň jednu vteřinu, která by ho posunula do čela. Týmoví kolegové mu pomohli získat tři sekundy na první prémii, ale jezdci týmu Quick-Step se rozhodli kontrolovat situaci použitím všech možných prostředků. A některé nebyly zrovna legální. Yves Lampaert dokonce blokoval Wellense vlastním tělem a zabránil mu ve spurtu, zatímco Schmid si dojel pro ztracené sekundy na dalších prémiích. "Kdyby to neudělal, možná bych Okolo Belgie vyhrál. Kontakt s Lampaertem mě stál konečné vítězství. O tom jsem přesvědčen. Fauloval nejen ve druhém, ale i ve třetím sprintu. I když to bylo méně výrazné," reagoval v cíli Wellens, který měl v konečném pořadí stejný čas jako Schmid. Třetí skončil vítěz sobotní etapy Quinten Hermans (Intermarché - Wanty Gobert). 

Hodně špinavá taktika Quick-Stepu fungovala. Lampaert byl sice vyloučen ze závodu a pokutován, ale Wellens se před Schmida nedostal. "To pro mě samozřejmě nic nemění. Mauro Schmid se stal celkovým vítězem," dodává zklamaný, ale klidný Wellens. "Věděli jsme, že to může být chaos," řekl v cíli Schmid. "Všichni na to byli připraveni, zvláště když od zlatého kilometru do cíle zbývalo jen šest kilometrů. Souboj mezi Lampaertem a Wellensem jsem neviděl." 

"Bylo to velmi hektické. Na obou stranách se hodně strkalo," reagoval Lampaert bezprostředně po dojezdu. To ještě nevěděl o svém vyloučení: "Myslím, že všechno proběhlo docela férově."

Schmid získal své první profesionální vítězství v celkovém pořadí etapového závodu. "Tým odváděl po celý den skvělou práci a držel mě v dobré pozici. Důležité byly Michaelovy (Morkovovy, pozn. redakce) zkušenosti, na zlatém kilometru mi pomohl k celkovému vítězství. V prvním sprintu jsem udělal malou chybu a myslel jsem si, že je konec, že jsem to ztratil, ale zůstal jsem klidný a v dalších dvou sprintech jsem si ty vteřiny vzal zpět."

"Všichni mi věřili, včetně Fabia, který kvůli tomu obětoval svůj lead-out. Na mých bedrech byl dnes určitý tlak, ale zvládl jsem to a mám z tohoto úspěchu radost. Je to další důležitý krok v mé kariéře, za který jsem týmu vděčný."

Quick-Step o celkové vítězství nepřišel a navíc se dojíždělo ve spurtu celého pelotonu a vítězství si připsal Fabio Jakobsen, který porazil Jaspera Philipsena (Alpecin - Fenix) a Gerbena Thijssena (Intermarché - Wanty Gobert). "Důležitější byla celková klasifikace a tým se na ni dnes zaměřil, protože mi věřil, že sprint zvládnu sám. Poslední kolo bylo jako kritérium a já byl po celou dobu na dobré pozici. Pak jsem 100 až 150 metrů před cílem zahájil svůj sprint a získal jsem vítězství, které jsem si moc přál a které mi dodává hodně sebevědomí do dalších závodů," řekl vítěz etapy.  

V bodovací soutěži vyhrál Mads Pedersen (Trek - Segafredo) a nejlepším mladým závodníkem byl vyhlášen Kévin Vauquelin (Arkéa Samsic).