Tři dny na silnici, tři české medaile

Dvojice mladíků z elitního českého týmu Elkov/Kasper ovládla první tři dny. V kritériu na 45 kilometrů a 1 kolo získal Jakub Ťoupalík stříbro. „Každou desátou minutu se zvonilo na body. Jeli jsme s Němcem ve dvou, na okruhu byl jeden prudký kratší kopec. Zajímavý závod,“ hodnotil.

445498125_990997649693512_1148546905268914428_n.jpg

O den později pak vyhrál časovku na 20 kilometrů! „Vedla po rovině s jedním kratším kopcem ke konci. Neměli jsme informace o časech a pořadí, ale nakonec to těsně vyšlo,“ vykládal spokojeně. Také silniční závod se rozjel na něho, ale v jeho průběhu došlo ke změně plánu. 

A převzatou odpovědnost proměnil Daniel Mráz v další zlatou medaili. „Při závodě dost pršelo, zpočátku jsme se snažili chytat nástupy od Němců a nechali tam síly. Jenže Kuba pak musel měnit kolo, které mu neřadilo, a jel na půjčeným, takže jsme to zkusili na sprint na mě. Docela jsem si věřil, skupina se natáhla, nebylo to hektické. Mám to takhle rád. Takže jsem to tam poslal,“ usmíval se. 

Šestý dojel biker Jan Zatloukal, Ťoupalík dokončil šestnáctý. „Jsme spokojení, povedlo se nám vyhrát tři medaile, s tím jsme sem jeli. Sice kormě dvou kluků z conti týmů nebyla až tak vysoká konkurence, a výsledek se počítá,“ přidal ještě Ťoupalík, student bakalářského studia sportovní specialista na Univerzitě Palackého v Olomouci. 

436141679_991696076287167_230989737476763731_n.jpg

„Kostarika je krásná, jsme nadšení. Aklimatizace byla sice složitější, jen necelé tři dny, ale poprali jsme se s tím. Celá cesta byla zpestřením sezony a rozhodně toho nelitujeme,“ dodal. „Hlavně příroda nás zaujala. Viděli jsme toho v deštném pralese strašně moc, opice, leguány, plaze… Stihli jsme i pětihodinový trénink po závodech. Země je čistá, to mě až překvapilo,“ doplnil Mráz, student ekologie na Přírodovědné fakultě UP v Olomouci. 

Zklamání tak prožila jen Denisa Slámová (Cyklotrénink.cz), nejlíp pátá v časovce. „Jela jsem si pro medaili, ale onemocněla jsem, a navíc konkurence mezi tady byla docela silná, i holky z WorldTour,“ vzkázala. Ze známějších jmen se objevila třeba Němka Krahlová, častá soupeřka Kristýny Zemanové v cyklokrosu.

Dvě zlaté pro bikerku Srnskou, třetí získal Zatloukal

Po silnici přidala další medaile horská kola. Nejprve Patricie Srnská vyhrála sprinterský Eliminator. „Věděla jsem, že jsem poměrně dobrá sprinterka a chtěla jsem tady tuto svou vlastnost prodat. Soustředila jsem se na všechny starty, které jsem si pozičně pohlídala a pak už jsem měla možnost si závod kontrolovat. Akademický titul je pro mě zatím největším úspěchem v mé sportovní kariéře,“ radovala se.

Zatloukal.jpg

Pak přidala druhý triumf v olympijském cross-country, kde ji dorovnal i Jan Zatloukal, její týmový kolega z Nutrend/Specialized teamu. Oba podpořil na místě jejích všudypřítomný kouč Viktor Zapletal. Bronzovou medaili vyjela ještě Aneta Novotná (Aspire Opportunity Brno) – obě dámy studují ČZU v Praze. „Ten závod byl pro mě mnohem těžší, než to na první pohled vypadalo. Měli jsme stanovenou jasnou taktiku jít hned do čela, utvořit si náskok, což se mi povedlo už po prvním kole a pak už jsem se řídil informacemi o odstupu nějakých třicet vteřin za mnou a náskok jsem si kontroloval. Z akademického titulu mám radost, ale pokusím se udělat maximum pro to, abych na něj navázal i titulem neakademickým,“ přidal Zatloukal, student ekonomického oboru Moravské vysoké školy v Olomouci.