Na 138 km 2430 výškových metrů. Nejprve dvě "normální" vrchařské prémie (3-5 km, +/- 4%). Ovšem v posledních 30 km dvě vrchařské jedničky. Nejprve 10 km se 4,7%, jenže posledních 1,6 km s 12%. Po 10km sjezdu znovu vzhůru, tentokrát do cíle do oblasti ledovcových jezer Lagunas de Neila po překonání 12 km s průměrnými 6,2 %. A to jen proto, že zprvu se stoupalo pozvolněji, závěrečné 3 km se pohybovaly kolem 10%. Prostě královská etapa.

Top favorité dnešní etapy? Sepp Kuss (Visma / Lease a Bike), Antonio Tiberi (Bahrain - Victorious), Thymen Arensman (INEOS Grenadiers). A přesně tyto tři týmy také nejvíc tahaly na špici pelotonu při kontrole a sjíždění úniku. Zapojil se i Red Bull - BORA - hansgrohe, podporující především Sergia Higuitu.

Bezprostředně po startu totiž odjeli čtyři lidi: Nicolas Vinokurov z Astany, Jetse Bol z Burgos - BH, Alex Diaz z Caja Rural - Seguros RGA a Germán Darío Gómez z Polti - Kometa. Kromě Vinokurova měli zbylí tři odstup na lídra průběžné klasifikace Caleba Ewana 10 vteřin. S ohledem na závěr etapy jim bylo dopřáno k 7 minutám náskoku. Pohlceni byli v první části předposledního stoupání.

454315894_18234889561278977_7602335984520168219_n.jpg

Vrchol prvního dlouhého kopce přejížděla sice redukovaná, ale stále dost početná, přibližně 60členná hlavní skupina. Pokus Tiberiho a Valentina Paret-Peintra (Decathlon AG2R La Mondiale Team) osamostatnit se na čele měl totiž jen krátkého trvání. Mezi těmi, kdož už tady nestačili, byl i po včerejším pádu bohatě zafačovaný Nairo Quintana (Movistar).

Po sjezdu tedy začalo skutečné finále. Do 5 km před cílem došlo jen k minimální početní redukci čelní skupiny. V tu dobu si vlezla na čelo pětice jezdců Bory a řada lidí začala mít vážné potíže.

Konečné rozuzlení pak přinesly závěrečné 3 km a nejstrmější pasáže. Zprvu si nejaktivněji počínal Max Poole (dsm-firmenich PostNL). Výsledkem bylo, že 2 km před cílem jelo na čele už jen 7 jezdců.

1,6 km před cílem atakoval Sepp Kuss. Dojet si ho dokázal pouze Jefferson Alveiro Cepeda (Caja Rural), kousek za nimi bojoval s prudkým sklonem úzké silničky obklopené borovicovým porostem jeho bratr Alexander (EF Education - EasyPost).

GUYzwjTXAAEaCFq.jpg

900 metrů před cílem se Kuss zbavil svého souputníka a jel si pro vítězství do výšky 1867 m n. m. Za ním předvedl famózní závěr Lorenzo Fortunato (Astana), když postupně proletěl kolem většiny soupeřů, kousek před páskou i kolem Cepedy, takže jen na Kusse už nestačil. Scházelo mu 7 vteřin.

Americký vítěz španělské Vuelty se po etapě oblékl do fialového dresu lídra závodu. Na Cepedu má k dobru 13 vteřin, na 3. Maxe Poola, který má v držení bílý dres pro nejlepšího mladého jezdce, už 27.

Zítra je ale na programu 18,5 km dlouhá rovinatá časovka a to je Kussova očividná slabina. Tak uvidíme, jak se to po zítřku vyvrbí. Kuss se tu připravuje na Vueltu, když mu covid znemožnil účast na Tour de France.

"Cítím se dobře. Chvíli mi trvalo, než jsem se z nemoci dostal, ale moje příprava na toto období proběhla bez problémů. Bohužel, účast na Tour pro mě nebyla možná, ale výškový trénink v Tignes s některými týmovými kolegy mi udělal dobře,“ uvedl Kuss na týmovém webu.

Pavel Bittner dnes dokončil lépe než Caleb Ewan, takže si vzal zpět dres nejlepšího v bodovací soutěži. Červený vrchařský udržel Diego Pablo Sevilla (Polti - Kometa).