Závod sestává ze čtyř etap a je zařazen do druhé nejvyšší kategorie UCI 2.Pro.

Startuje na severu Německa na pobřeží Baltského moře ve Stralsundu a končí o 700 km jižněji v Norimberku.

Charakter etap dává šance především klasickým sprinterům a klasikářům s dobrým závěrem. Bez šancí ale nejsou ani ti, kteří dokáží dobře přejet středně těžké kopce, případně se prosadit z úniku.

Pro každý takový typ má v sestavě Deceuninck - Quick Step vhodného cyklistu. Do hromadných závěrů Marka Cavendishe, kterému bude k ruce předveším Shane Archbold, do úniků Remi Cavagnu, do těžšího klasikářského terénu Yvese Lampaerta, do náročných závěrů etap Joao Almeidu a potvrdit vzrůstají formu bude chtít na domácí půdě Jannik Steimle, který se v polovině srpna dokázal na Okolo Dánska prosadit třikrát do desítky a jenž čerstvě podepsal s týmem smlouvu na další dva roky.

Společně s tímto jedním z nejlepších týmů světa se na start postaví 8 dalších World týmů. Bora - hansgrohe bude spoléhat hlavně na Pascala Ackermanna, ale své kvality mohou v náročnějším terénu předvést i Nils Politt či Emanuel Buchmann. I Israel Start-Up Nation bude mít ambice hlavně v hromadných dojezdech, kde bude spoléhat na André Greipela, který letos už zase dokázal vítězit a např. na Tour de France se prosadit 5x do deseti. UAE - Emirates sem veze do těžších klasikářských závěrů Alexandera Kristoffa a na celkové pořadí i Rui Costu. Bahrain - Victorious tu bude mít do spurtů Phila Bauhause a do náročnějších terénů Dylana Teunse, 15. na letošní Tour de France a 8. Okolo Polska. A určitě bude chtít získat letos konečně nějaký pořádný zářez jednička v týmu německé reprezentace John Degenkolb (Lotto Soudal).

Ve startovní listině dále nalezneme 7 Pro týmů. Jak je jejich dobrým zvykem, určitě hodně budou vidět Norové z Uno-X v čele se sprinterem Kristoffem Halvorsenem a klasikářem s velmi dobrým závěrečným zrychlením Rasmusem Tillerem. A v týmu Alpecin - Fenix může v těžší klasikářské etapě s náročnějším závěrem předvést něco obdobného, co se mu podařilo ve 4. etapě Arctic Race, Philipp Walsleben.

Z těch, které jsem coby favority etap a celkového pořadí jmenoval, je téměř polovina domácích cyklistů. Z celkového počtu 22 týmů je pouze 7, které nemají v sestavě nějakého německého cyklistu. A jelikož pořadatelé na domácím etapovém závodě dávají příležitost hned pěti domácím kontinentálním celkům, bude peloton čítat kolem 40 % německých cyklistů. Bude mezi nimi v týmu domácí reprezentace i Henri Uhlig z týmu Rad - Net Rose, který před 10 dny u nás vyhrál Velkou cenu Temelína.

V aktuální startovní listině nefiguruje žádný český závodník, i když tu z Pro týmů vedle Alpecinu (Vakoč, Petruš) startuje i Gazprom (Kreuziger, Vacek) a Kern Pharma (Řepa).

Poslední uskutečněný ročník 2019 vyhrál Jasper Stuyven (na titulním snímku) před Sonny Colbrellim a Yvesem Lampaertem.

Závod lze sledovat střídavě na německých stanicích ZDF a ARD každý den od 15:00, resp. 15:30 hod.