Nakonec to nejlepší. Takže 15,5km okruh s převýšením 227 metrů a to vše 10x. První polovina okruhu převážně do kopce, z 500 metrů nadmořské výšky po 8 km o 200 metrů výš. Pak kaskádovitý sestup a poslední 4 km sešup do cíle. 

Ve žlutém se do posledního dějství vydal Richard Habermann z AC Sparta Praha se 14vteřinovým náskokem na Šimona Vaníčka z ČEZ Cyklo Team Tábor, který jel v zeleném nejlepšího v bodovací soutěži, a Rakušana Leopolda z Arbö Radteam Feld am See. Puntíky nejlepšího vrchaře měl na sobě Matěj Vik a bílý nejlepšího v kategorii do 23 let Matyáš Fiala, oba týmoví kolegové Šimona Vaníčka. A i v týmech byl na první pozici ČEZ Cyklo Team Tábor, které v MIXu doplňoval Maximilian Kerl z AŠ Mladá Boleslav.

Hned v prvním okruhu odjelo deset lidí (na snímku), z českých tu byli Matěj Vik a Maximilian Kerl, Dominik Horák (CK Příbram Fany Gastro), Daniel Mlejnek (AC Sparta Praha) a Petr Fiala (Xeelo CT). Po třetím okruhu už měli náskok 3:40 min. V dalším Sparta dokázala odstup stáhnout na 1:30 min.

V 5. kole odpadli z čela Vik a Horák. Po 6. okruhu měla vedoucí osmička k dobru 30 sekund na pět závodníků (na snímku níže) a 2 minuty na dalších pět, mezi nimiž byl i Habermann. Hlavní pole o 28 lidech ztrácelo +3:50. V 7. kole se první dvě skupiny sjely, za nimi jela trojice se žluťákem, peloton měl manko už 5 minut.

V 8. okruhu došlo k zásadní změně, na čele se vykrystalizovala pětice Šimon Vaníček, Hans-Jörg Leopold, Petr Fiala, Patryk Gieracki (Piaseczno) a Michal Rotter (Favorit Brno). Nejbližších šest pronásledovatelů ztrácelo přes 5 minut. Peloton, kde byl i Richard Habermann, měl ztrátu 6 minut a ta do cíle ještě narostla na 7,5 min.

Etapu vyhrál Šimon Vaníček před Petrem Fialou a Patrykem Gierackim. V celkovém pořadí skončil za Šimonem na 2. místě rakouský závodník Hans-Jörg Leopold a třetí Michal Rotter.

Šimon Vaníček pochopitelně udržel i zelený dres, vrchařský jeho kolega Matěj Vik. Bílý nejlepšího mladíka v poslední etapě pro sebe získal Daniel Mlejnek. Týmovou soutěž ovládli Poláci z Luks 3 Piaseczno.

V loňském ročníku Šimon sice vyhrál vrchařskou soutěž, ale v celkovém pořadí byl 14. Co se změnilo? "Jednoznačně rozhodla lepší časovka, kde jsem tolik neztratil." Původním povoláním je cyklokrosař, ale letos se mu hodně daří na silnici. Co takhle to prohodit? "Přemýšlím o tom, ale zatím to nechávám otevřené."

Výsledky.