9,2 kilometru dlouhý chronometr v maďarském hlavním městě vyšel Simonu Yatesovi na jedničku. Lídr BikeExchange - Jayco už několikrát v kariéře zajel špičkové výsledky v individuálních časovkách, ale ve svých výkonech byl velmi nespolehlivý. Tentokrát měl skvělý den a druhého Mathieu van der Poela (Alpecin - Fenix) porazil o 3 sekundy a třetího Toma Dumoulina (Jumbo - Visma) o 5 sekund.

"Jsem opravdu rád,  je to trochu nečekané, ale vítězství beru tak, jak přicházejí," řekl v cíli Yates. "Snažil jsem se jet co nejrychleji. Musím poděkovat týmovým partnerům, Giantu a Cadexu, letos jsme do našeho vybavení vložili hodně práce a vyplatilo se to." Třetí muž loňského pořadí zůstává pokorný: "Čeká nás několik mnohem náročnějších etap. Dnešek si užijeme, ale budeme myslet dál."

Pro Yatese nebylo důležité jen etapové vítězství, ale také sekundy do celkového pořadí, protože patří mezi největší favority Giro d'Italia. Tobiase Fosse (Jumbo - Visma) a Wilca Keldermana (BORA - hansgrohe) porazil o 17 sekund, Joao Almeida (UAE Emirates) zaostal o 18 sekund. Další favorité měli větší ztráty, Romain Bardet (DSM) byl o 24 sekundy pomalejší, Pello Bilbao (Bahrain Victorious) o 26 sekund a Richard Carapaz (INEOS Grenadiers) ztratil nezanedbatelných 28 sekund do celkového pořadí.

Mikel Landa (Bahrain Victorious) vzhledem ke svým schopnostem časovku zvládl, bylo 33 sekundy horší než Yates. Hůř skončili Hugh Carthy (EF Education - EasyPost) s odstupem 38 sekund a především Miguel Angel Lopez (Astana Qazaqstan), který byl horší o 42 sekund. Jan Hirt (Intermarché - Wanty Gobert) na 96. místě ztratil 58 sekund. 

Van der Poel nadále v růžovém dresu

Pro lídra závodu nebyl problém udržet růžový trikot i do dalšího dne. V celkovém pořadí má před Yatesem náskok 11 sekund, třetí Dumoulin ztrácí 16 sekund. A stále vede i bodovací soutěž a je nejlepším vrchařem. Dres pro lídra bodovací soutěže poveze druhý Biniam Girmay (Intermarché - Wanty Gobert). Modrý trikot nejlepšího vrchaře připadne Ricku Zabelovi (Israel - PremierTech), který v časovce zajel nejrychlejší čas v cílovém stoupání a získal 3 body. Bílý dres pro jezdce do 25 let převzal Matteo Sobrero (BikeExchange - Jayco). Italský mistr v individuální časovce byl čtvrtý se ztrátou 13 sekund a má stejný čas jako druhý Ben Tulett (INEOS Grenadiers).

Van der Poel je se svým výkonem spkojený: "Myslím, že jsem zajel velmi dobrou časovku. Rozdíl oproti vítězi byl samozřejmě poměrně malý, ale získal jsem den navíc v růžovém dresu a s tím mohu být velmi spokojený. Věděl jsem, že musím ušetřit trochu sil do posledního kopce. Když je rozdíl jen tři sekundy, samozřejmě začnete přemýšlet, kde jste je ztratili, ale celkově mohu být spokojený. Byla to náročná časovka. Bylo tam pár zatáček, ale byly docela rychlé a nebylo snadné v nich něco získat."

Růžový dres by měl udržet i v další etapě, kde se očekává první rychlý sprinterský dojezd: "Zítra to bude nejspíš sprinterská etapa, takže doufám, že se mi podaří dres odvézt na Sicílii, a pak se uvidí, co bude dál."