Už 80 kilometrů před cílem se k tvrdému útoku odhodlal tým BORA - hansgrohe pracující pro Jaie Hindleyho a Emanuela Buchmanna. Německý celek snadno smazal náskok vedoucí skupiny a rozerval peloton na malé skupiny a jednotlivce. A to před závodníky stále byly dva výjezdy Supergy a dva výjezdy na Colle della Maddalena. Snaha Bory měla velký vliv na vývoj závodu, většina soupeřů zbyla v první skupině sama, včetně favorita Richarda Carapaze (INEOS Grenadiers). 

V čelní skupině bylo v prvním výjezdu Supergy pouze 12 jezdců, včetně skvělého Jana Hirta, který doprovázel Domenica Pozzoviva (Intermarché - Wanty Gobert). BORA - hansgrohe měla na čele tři závodníky, tempo tvořil Wilco Kelderman, za kterým se schovávali Hindley a Buchmann. Dva jezdce měl tým Bahrain Victorious, kromě Mikela Landy se držel také Pello Bilbao. Osamoceni byli Carapaz, Joao Almeida (UAE Emirates), Simon Yates (BikeExchange - Jayco), Vincenzo Nibali (Astana Qazaqstan) a v růžovém dresu jedoucí Juan Pedro Lopez (Trek - Segafredo).

Útok Bory utrhl Alejandra Valverdeho (Movistar) a Guillaumea Martina (Cofidis). Neuviseli ani Thymen Arensman (DSM), Hugh Carthy (EF Education - EasyPost) a značné problémy měl Almeida, ale vždy se dokázal vlastním tempem vrátit. Hirt se udržel až na vrchol Supergy a vydržel i velmi strmý výjezd Colle della Maddalena. Kelderman pokračoval v udávání tempa a odvážel vedoucí skupinu dále od pronásledovatelů. Jeho práce skončila na začátku druhého výjezdu na Supergu, 32 kilometry před cílem.  

Carapazův velký útok 

Po odstoupení Keldermana zaútočil Hindley, asi nejlepší vrchař 14. etapy. Okamžitě odpadli Hirt a další jezdci. Potíže měli Landa, Almeida i Lopez a Pozzovivo. Aktivní nebyl jen Hindley, ale i Carapaz, k žádnému velkému dělení skupiny však nedocházelo. Vpředu se sjeli Hindley, Buchmann, Bilbao, Landa, Yates, Pozzovivo a Nibali a to se Carapazovi nelíbilo. Nastoupil 29 kilometrů před cílem v mírnější části stoupání a nikdo na jeho odvážný útok nereagoval.

Carapaz musel pokračovat sám a byl odhodlaný dotáhnout to až do cíle. Získal 25 sekund, jenže skupina za ním spolupracovala a na začátku posledního výjezdu Colle della Maddalena, 15 kilometrů před cílem, přišel ostrý útok Nibaliho. Zareagoval pouze Hindley, ostatní ztráceli. Australan sám zaútočil o trochu později, Nibaliho utrhl a dojel Carapaze. Ale zkušený Ital se nevzdal a před vrcholem se na čelo závodu vrátil. A na vrcholu si na čelo doskočil také znovuzrozený Yates.

S malou ztrátou je pronásledovali Almeida a Pozzovivo a s dalším odstupem Landa a Bilbao. Vedoucí skupina klesala směrem k poslednímu krátkému výjezdu 5 kilometrů před cílem. Na tento okamžik si počkal Yates a nastoupil. Carapaz se pokusil jet s ním, ovšem marně. Yates dojel do cíle s náskokem 15 sekund před druhým Hindleym, třetím Carapazem a čtvrtým Nibalim.

Pozzovivo ujel Almeidovi ve sjezdu a zaostal o 28 sekund, Portugalec měl odstup 39 sekund a 51 sekund ztratili Landa a Bilbao. Buchmann dorazil sám se ztrátou 1:10 a následovala obrovská díra, za kterou jel osamocený Lopez. Dosavadní lídr závodu dorazil do cíle se ztrátou 4:25 na 10. místě a rozloučil se s maglia rosa. Hirt dokončil také sám, sice ztratil 6:28, ale v celkovém pořadí si polepšil o tři příčky, protože Valverdeho skupina dorazila do cíle s odstupem 8:04.

Rozdíly stále mizivé 

Carapaz si v cíli oblékl růžový trikot, ale zcela spokojený být nemohl, protože ve stoupáních se zdál být silnější Australan Hindley. Lídr Bory ztrácí jen 7 sekund, třetí Almeida má odstup 30 sekund a mnohem lepší časovku než oba dva soupeři před ním. Landa ztrácí 59 sekund a naděje na vítězství se mu pomalu vzdaluje. Pozzovivo je pouze o 2 sekundy horší a drží vynikající pátou příčku.

Poté už jsou rozdíly větší. Bilbao a Buchmann mají odstup do dvou minut, ale osmý Nibali má ztrátu 2:58 a Lopez se propadl na deváté místo (+4:04), desítku uzavírá Valverde, ale jen 10 sekund za ním je Hirt (+9:16).

Překvapivě nikdo nedojel po časovém limitu, který rozhodčí kvůli vedru a náročným podmínkám navýšili o 10 minut. Jediným závodníkem, který odstoupil v průběhu etapy, je kvůli bolestem zad Tom Dumoulin (Jumbo - Visma). A do etapy nenastoupili sprinteři Giacomo Nizzolo (Israel - Premier Tech) a Cees Bol (DSM). Arnaud Démare (Groupama - FDJ) je tedy stále lídrem bodovací soutěže. Nejlepším vrchařem zůstal Diego Rosa (EOLO - Kometa) a novým lídrem soutěže do 25 let je Almeida s náskokem 3:34 před Lopezem.