O první pyrenejskou etapu Tour de France si to rozdali uprchlíci, kterých do dlouhého úniku vyrazilo hned čtyřicet. Některým však jen o rychlostní prémii, například Petru Saganovi (BORA - hansgrohe), který ji vyhrál a navýšil vedení, další se chtěli vyhnout časovému limitu. 

V první ze dvou dlouhých stoupání, ve výjezdu na Peyresourde, zaútočil Lilian Calmejane (Total Direct Energie), ale ještě před vrcholem ho dostihl zbytek skupiny a prémii vyhrál Tim Wellens (Lotto Soudal). Ve sjezdu zaútočil Simon Clarke (EF Education First) a vytvořil si náskok přes jednu minutu.

Mezi dvěma kopci Peyresourde a Horquette d´Ancizan nastoupil ze skupiny Matteo Trentin (Mitchelton - Scott) a sám začal stíhat Clarka. Oba byli dostiženi v posledním výjezdu. Nejaktivnější byl Simon Yates (Mitchelton - Scott), kterého se pevně držel Gregor Mühlberger (BORA - hansgrohe) a tito dva vyjeli společně na vrchol Horquette d´Ancizan. Pello Bilbao (Astana) měl malý odstup a vedoucí dvojici dostihl ve sjezdu. 

Mezi Yatesem, Bilbaem a Mühlbergerem se rozhodovalo ve spurtu. Do poslední zatáčky 250 metrů před cílem najel na prvním místě Simon Yates a zkušeně si pohlídal vítězství. Druhý skončil Bilbao a třetí Mühlberger. 

Zbytek úniku ztratil 1:28. Peloton dojel v poklidu s odstupem 9:35 a Julian Alaphilippe (Deceuninck - Quick-Step) udržel žlutý trikot. V celkovém pořadí se na předních místech nic nezměnilo. A nepřevlékaly se ani další trikoty. Peter Sagan jasně vede bodovací soutěž, Tim Wellens vede vrchařskou soutěž a Egan Bernal (Ineos) soutěž do 25 let. Ale do vedení týmové soutěže se vrátil Trek - Segafredo, přeskočil Movistar. Nejbojovnějším mužem dne byl vyhlášen Matteo Trentin. 

Simon Yates získal pro svůj tým druhé etapové vítězství na Tour a zařadil se do elitního klubu cyklistů, kteří vyhráli etapu na všech třech Grand Tours: "Moc jsem si v dojezdu nevěřil. Něvěděl jsem, jak rychlí ti dva jsou, ale sportovní ředitel mi řekl, abych poslední zatáčku projel první a jsem rád, že to fungovalo. Jsem hrdý, že jsem vyhrál etapu na všech Grand Tours. Asi to byla jediná příležitost vyhrát etapu na letošní Tour. Mým hlavním cílem je pomáhat Adamovi v horách,a le mysleli jsme, že to dnes nebude potřeba. Proto jsem vyrazil do úniku. Po vítězství Daryla Impeyho máme další vítězství a je to skvělá Tour, snad to bude pokračovat."  


Rohan Dennis odstoupil 

Mistr světa v časovce odstoupil z Tour de France den před individuální časovkou a nikdo vlastně neví proč. Rohan Dennis vzdal ještě před vjezdem do hor a nejdříve se mluvilo o nemoci, ale to tým Bahrain Merida odmítl potvrdit. Dennis se podle zahraničních reportérů nepohodl s vedením týmu Bahrain Merida a na protest odstoupil. Sám Dennis odmítl věc komentovat. 

Gorazd Štangelj, sportovní ředitel týmu, později uvedl: "Viděli jsme Dennise u silnice, ale nechtěl s námi mluvit. Mysleli jsme, že bude pokračovat, byli jsme v šoku, když jsme slyšeli, že odstoupil. Rozhodně to nemělo nic společného s fyzickou kondicí." 

Foto Sirotti