Pouze 7 stupňů a déšť není zrovna počasí, jaké byste od Azurového pobřeží očekávali, ale přesně s těmito podmínkami se museli závodníci Paříž - Nice vyrovnat. Pouze 88 cyklistů se odvážilo postavit na start a mnoho jezdců radši vzdalo v průběhu poslední etapy na 116 kilometrů. Nic to však neubralo na atraktivitě kopcovité etapy, která vyvrcholila soubojem Simona Yatese (BikeExchange - Jayco) s Primožem Rogličem a Woutem van Aertem, jezdci týmu Jumbo - Visma.

Nizozemský tým nechtěl ponechat nic náhodě a zabránil ve vytvoření dlouhého úniku. Závodníci ve žlutých dresech udávali v kopcích v okolí Nice stabilní tempo až do 51. kilometru před cílem. Ve stoupání Cote de Peille rozjel ostré tempo Omar Fraile z INEOS Grenadiers a když odstoupil, přišel nástup Daniho Martineze. Situaci musel uklidnit Wout van Aert, poslední domestik, který Rogličovi takto daleko před cílem zbyl. 

Van Aert si vedl skvěle, za sebou měl Rogliče a pak už jen Simona Yatese, Naira Quintanu (Arkéa Samsic) a Daniho Martineze. Ve druhé skupině zůstal Adam Yates (INEOS Grenadiers) a další závodníci, ale rozdíl mezi skupinami narůstal. 34 kilometry před cílem vyhrál Simon Yates rychlostní prémii v La Turbie a snížil ztrátu na Rogliče v celkovém pořadí na 44 sekund. Obrovskou smůlu měl Martinez 31 kilometrů před cílem. Ve sjezdu měl defekt zadního pláště a musel si nechat pomoci od neutrální mechanické pomoci. Ztratil kontakt s vedousí skupinou a pokračoval sám mezi skupinami. 

Do posledního stoupání letošního ročníku Paříž - Nice, do slavného Col d'Eze, najížděla na čele skupina čtyř jezdců. Quintana nasadil na začátku 6 kilometrů dlouhého kopce své vlastní tempo, ale nikoho neutrhl. Ani Van Aerta. Zkusil nástup, ale ani ten nebyl úspěšný. Adam Yates a Martinez jeli ve druhé skupině a měl proto naději posunout se až na konečné pódium, ale musel získat ještě nějaký čas.

Po Quintanovi zaútočil Simon Yates a jeho pokus byl mnohem efektivnější. Lídr BikeExchange - Jayco rychle najel 20 sekund na viditelně trápícího se Rogliče. Slovinec pomalu ztrácel, ale zachránil ho týmový kolega. Van Aert jel Rogličovi stabilní tempo, jen občas musel trochu zvolnit, aby jezdce ve žlutém dresu neutrhl. Zbavil se však Quintany. Za Yatesem tak jeli pouze dva jezdci Jumbo - Visma.

Na vrcholu Col d'Eze měl náskok 24 a do cíle mu zbývalo 15 kilometrů z kopce. Roglič si na začátku sjezdu trochu odpočinul v háku za Van Aertem a v posledních kilometrech byl schopný s belgickým klasikářem střídat. Díky tomu se jeho ztráta na Yatese začala rychle snižovat a v posledních kilometrech reálně hrozilo, že Angličan bude dostižen a přijde i o etapu. Ale síly mu naštěstí nedošly, v technickém závěru udržel první místo s náskokem 9 sekund a oslavil své první letošní vítězství. A první vítězství od 19. etapu loňského Giro d'Italia.

Možná se jednou vrátím vyhrát, říká Yates 

Celkové vítězství mu nevyšlo, přesto byl velmi spokojený: "Myslím, že celkové vítězství bylo příliš daleko. To bych chtěl příliš, takže jsem velmi spokojený s vítězstvím v etapě. Celkové vítězství máte vždycky v hlavě, když se v závodě vytváří rozdíly, ale věděl jsem, že ve sjezdu ztratím. Nejsem žádný velký chlap, proti dvěma klukům vzadu to bylo těžké. Podmínky byly obtížné, ale mám tady zkušenosti s deštěm, takže jsem byl připravený. Samozřejmě jsem rád, že jsem na stupních vítězů. Získal jsem tu už dvě druhá místa. Možná se sem jednou vrátím a vyhraju, ale se svými výsledky jsem spokojený."  

Wout dokáže cokoliv!

V celkovém pořadí zvítězil Primož Roglič s náskokem 29 sekund před Simonem Yatesem. Třetí místo nakonec uhájil Martinez. Jeho skupina dostihla Quintanu ve sjezdu z Col d'Eze a díky tomu také skončil Adam Yates čtvrtý a na Quintanu zbylo páté místo. 

"Nikdy se to neobejde bez dramatu. Poslední etapa byla strašně těžká, ale musím říct, že jsem šťastnější než loni. A musím říct, že celému mému týmu patří velký dík. Zejména Woutovi, viděli jsme, že je napůl člověk a napůl motor. Wout dokáže cokoliv! Rozhodně jsem nebyl dost silný, abych to dnes zvládl sám. Opravdu jsem se trápil a bojoval v tom stoupání. Naštěstí jsem věděl, že Wout má skvělý den. Byl opravdu velkou pomocí, když se mnou jel až do cíle," řekl v cíli Rpglič. 

Nic se nezměnilo ani v ostatních soutěžích. Wout van Aert vyhrál bodovací soutěž, Valentin Madouas (Groupama - FDJ) se stal nejlepším vrchařem a Joao Almeida (UAE Emirates) nejlepším mladým závodníkem.