209 km z Vejenu do Vejle. 1937 výškových metrů. Zvláště druhá polovina etapy čistě klasikářská. Nahoru dolů, kratší, ale místy dost strmé výjezdy. Což platilo i o závěrečných 5 km. A cíl na vrcholu stoupání. Bylo jasné, že dnes se bude hrát o nejvyšší mety.

Poměrně brzo po startu odjelo 7 lidí, z toho 5 Dánů. Nikdo z World týmů. Nicklasi Pedersenovi z dánského kontinentálního ColoQuicku účast v úniku vynesla po etapě dres nejlepšího vrchaře.

V pelotonu tahali nejvíc jezdci Lidl-Trek. 50 km před cílem, v době, kdy přicházely nejtěžší pasáže, byli uprchlíci dostiženi. Už od této chvíle jeli jezdci tohoto amerického týmu naprostý doraz a opakovaně a intenzivně útočil především Mads Pedersen. Za ním vše kontroloval a jistil Mattias Skjelmose. A Uno-X včetně v modrém dresu průběžného lídra jedoucí Soren Waerenskjold měli stále větší potíže stíhat. Zvláště když se k Pedersenovi přidal v útocích Skjelmose.

20 km před cílem jel na čele osamocený Pedersen před sedmičlennou skupinou, kde byl Skjelmose a dva lidi tu měl pouze švýcarský Tudor. Uno-X chybělo. O 10 km dál se za kolegou vydal Skjelmose, Pedersen trošku zvolnil a od 7 km před cílem už jela na čele supersilná dvojice Lidl-Trek před čtveřicí Magnus Cort (EF Education), Nicola Conci (Alpecin-Deceuninck), Florian Vermeersch (Lotto Dstny) a Alexander Kamp (Tudor).

A zprvu malý náskok se začal postupně zvětšovat, oba Dánové jeli skvěle a do cíle dorazili s třičtvrtě minutovým náskokem. V závěrečném stoupání Skjelmose poodjel Pedersenovi a stal se průběžným lídrem závodu právě před svým týmovým kolegou. Třetí v etapě i průběžně je Magnus Cort.

Zítra je na programu profilově velmi snadná etapa a v sobotu o všem rozhodne, resp. potvrdí časovka na 16 km. Potvrdí proto, že náskok Skjelmoseho na třetího Corta je 43 vteřin a Mattias časovky umí velmi sluně. A o nic horší v nich není ani Mads Pedersen.

Matyáš Kopecký sice klesl po etapě na 29. místo, ale i to mu stačí na průběžné 4. mezi mladými jezdci.