Pokrytí televizním signálem:

Společný závod mužů elite a U23 bude celý v přímém přenosu České televize. Vysílání začne deset minut před startem, tzn. v 13:50 hod. Na cyklisty čeká 192 km dlouhá trasa, takže konec přímého přenosu je naplánován na 19:30 hod. tak, aby se stihlo vše včetně vyhlášení vítězů.

Trať obsahuje okruh městský o délce necelé 4 km, a mimoměstský, tzv. malý, o délce 9 km. Oba tyto okruhy budou pokryty zhruba 15 stacionárními kamerami. Tam, kam nedosáhnou, budeme moci sledovat přenos z televizních motorek. Závod bude snímán i z dronů, takže i bez vrtulníku uvidíme přehledné snímky z výšky. V prostoru startu a cíle, tj. na Komenského náměstí, bude instalováno televizní studio. Organizačně je přenos zajištěn v maximální možné míře, kterou dovolily finance, technické zabezpečení a nároky rozhodčích.

Doprovodný program:

Doprovodný program začne na mladoboleslavském koupališti ve čtvrtek po časovce koncertem skupiny Čechomor. O den později na stejném místě vystoupí skupina Slza.

V den konání závodu je připraven bohatý program pro veřejnost v prostoru, odkud budou cyklisté startovat a kde je také cíl, tzn. na Komenského, ale i Staroměstském náměstí i náměstí Míru, což je jeden propojený prostor. Na Staroměstském náměstí najdeme zónu platformy Škody Auto We Love Cycling, která bude obsahovat dopravní hřiště pro děti, budou zde instalovány trenažéry, skákadla a další podobné atrakce. Na Komenského náměstí bude hlavní středobod dění, tzn. podium, VIP zóna, hudba, občerstvení atd.

Vše je naplánováno takto: v 9:00 hod. odstartují ženy a juniorky a poté na městský okruh na dobu jeden a půl hodiny pustí pořadatelé veřejnost s dětmi a celé to pojmou jako propagační záležitost s cílem přitáhnout lidi a děti obzvláště k cyklistice a sportu obecně, takže chybět nebude ani náborový závod a samozřejmě ceny pro účastníky.

Jakmile projedou ženy cílem svého závodu, tak po krátké pauze začne představování týmů mužů. Ve 14:00 muži odstartují na první 23 km dlouhý okruh, a než se tedy vrátí do prostoru startu, dojde k vyhlášení závodu žen.

Poté, co se muži vydají znovu mimo Mladou Boleslav, uskuteční se na městském okruhu od 15 hodin „Vyjížďka LEGEND československé cyklistiky“. Bude se jednat o jízdu osobností české i slovenské cyklistiky, mezi nimiž nebudou chybět ani bývalí špičkoví cyklisté včetně olympijských medailistů a vítězů mistrovství světa. K této jízdě se budou moci připojit všichni milovníci kol a cyklistiky a projet se s cyklistickými osobnostmi středem města Mladá Boleslav.

Doprovodný program však nebude jen v Mladé Boleslavi, ale i na trati v obcích, kudy bude závod projíždět. V Bojeticích je pro veřejnost připraven sportovní den včetně hudby, občerstvení, akcí a atrakcí pro děti. V Uhercích se na návsi bude konat celé odpoledne rockový koncert se vším, co k tomu patří. V divácky atraktivním místě nad Týncem, v ostré zatáčce mezi Holými Vrchy a Ctiměřicemi, bude instalována občerstvovací zóna pro diváky s hudbou a dalším doprovodným programem.

Zajištění trati:

Přes časový tlak bylo nakonec vše vyřešeno. Pořadatel závodu dával podobu trasy dohromady s vedením města, odborem dopravy, samozřejmě se Škodou Auto. Bylo nutno vymyslet divácky atraktivní trasu, která by nevedla jen mimo město, vyhnout se železničním přejezdům atd. Musely se ale za pochodu řešit i neočekávané překážky, jako naplánovaná stavba kanalizace v Uhercích, na níž je navázána obdobná akce v dalších čtyřech obcích a na včasném dokončení zase visí evropské dotace atd. Nakonec se vše po jednání se společností VaK podařilo a závod by měl proběhnout bez zádrhelů.

Partneři:

Generálním partnerem Českého svazu cyklistiky je Škoda Auto, a tato největší česká firma je hlavním partnerem i mistrovství republiky. Druhým nejvýznamnější partnerem pro tuto jednorázovou akci se muselo logicky stát Město Mladá Boleslav. Bez mimořádné vstřícnosti magistrátu by se zorganizovat závod podařilo jen těžko. Partnerů a sponzorů je celá řada, za všechny jmenujme Benet Automotive, která poskytla coby zázemí pro časovku celý svůj areál v městské části Čejetice.

Zdravotní opatření:

Českému svazu cyklistiky se podařilo s UCI vyjednat zmírnění povinných opatření pro účastníky ŠKODA AUTO Mistrovství České a Slovenské republiky v silniční cyklistice v Mladé Boleslavi a to v bodě PCR testů, jejichž  provedení nebude povinné. 

Výtah z propozic:

Časovka:

20. srpna, Mladá Boleslav – Čejetice, areál Benet Automotive (ulice Nádražní), 14:00 juniorky, 15:00 ženy (20 km), 17:00 muži (40 km). Pro veřejnou dopravu je trať uzavřena od 13:00 hod. do skončení závodu.

Mapa mistrovské časovky.

Hromadný závod:

22. srpna, start: Mladá Boleslav, Komenského náměstí, křižovatka s ulicí 9. května, u budovy Magistrátu

Ženy a juniorky: představení týmů 8:30, start 9:00, nájezd na okruh, 8 x 9 km okruh a zpět do Mladé Boleslavi, celkem 86 km

Muži U23 a Elite: představení týmů 13:30, start 14:00, 1 x velký okruh, nájezd na okruh, 7 x 9 km malý okruh, 4 x 23 km velký okruh, celkem 192 km.

Závodník se ztrátou 8 minut na čelo závodu při průjezdu malých i velkých okruhů bude ze závodu odvolán a neklasifikován.

Pevný bufet je v Dobrovicích, v ulici 1. Máje, v kopci ve směru na Bojetice, zelená zóna je 500 metrů za koncem bufetu.

Mapa hromadného závodu.

Vypadá to, že republikový šampionát je pojat velkoryse a diváci, ať už přímí účastníci, tak ti televizní, se mají nač těšit.