Počasí letos závodníkům práci velmi usnadnilo. Už na startu bylo přívětivých 16 stupňů a během závodu se teplota pohybovala lehce nad dvacítkou, k tomu téměř bezvětří a skoro jasno. Co víc si přát. Jako první odstartovala vlna Speciálů, kde se jede na čemkoliv, co není současná moderní silnička. Překrásná je především přehlídka historických silniček z dob dávno minulých. Dobově ustrojení chlapci a přátelská atmosféra na startu. Hned po nich už se ale rozjel rychlovlak na OBRU. Velmi svižné tempo znamenalo zúžení hlavního pole na pár jednotlivců už od počátku závodu. Ve druhém kole v čelní skupině kroužilo pouze 9 lidí, z nichž asi 15 km před cílem opravdu jen na dohled poodskočil aktuálně ve skvělé formě jezdící Jonáš Vojtěch z LAWI Stars GIANT a svůj titěrný náskok neskutečným způsobem udržel až do cíle. Rychlostní průměr 41,5 km/h na trati dlouhé 106 km s převýšením přes 1400 m hovoří o tom, jak pekelně se muselo jet.  Deset sekund za Jonášem přivedl na pásku stíhací skupinu skorodomácí Ondra Petr z CK Příbram Fany Gastro a hned za ním stejně tak domácí Honza Brňák ze Sparty Praha. Dámy na královské trati ovládla Jitka Raková z Cyklo Team Killi.

Stejně pekelně se ale letos jelo i na tradiční 54 km trati, kde překonání traťového rekordu znamená opravdu zásadní zápis do historie. A postarala se o to hned patnáctka borců. Tempo bylo po celý závod víceméně plynulé, bez zásadních nástupů. Jeden pokus o únik dvojice závodníků byl poměrně rychle zlikvidován. V posledním kopci se o nemožné pokusil ještě domácí Marek Fatka, nakonec však rozhodnutí padlo v závěrečném technickém dojezdu centrem Rumburku a s ním si nejlépe poradila trojice německých závodníků. Vítězem se stal Clemens Kumpe z RSV Bautzen, druhý Jorg Wimmer z Pirny a třetí téměř na trati bydlící, stále ještě junior, Maxmilian Geisler ze Sebnitz. Nejlepším Čechem byl tak bramborový Jarda Hradecký ze Sport Import týmu. V ženách svůj počet vítězství navýšila cvikovská Ivana Loubková z Cyklolive. O druhé místo si to ve špurtu rozdala Denisa Slámová (Cyklotrénink) s domácí Viktorií Marschnerovou z Teamu CykloTrener Varnsdorf. Až díky obrázku z cílové kamery se mohla Denisa radovat ze stříbrného místa.

Celý den však ani zdaleka neskončil. Dětské závody se skoro stovkou dětí, beseda s vítězi, slavnostní ceremoniál a hlavně večerní „kultůra“ dovršila velmi příjemný den ve Šluknovském výběžku, kde nechyběly legendy jako Lubor Tesař nebo ultramaratonec Dan Polman či v doprovodném voze řídící Jirka Pospíšil. Přímý přenos ze závodu bravurně spolukomentovala teprve budoucí legenda Vojta Řepa, za což mu patří velké díky!

Letošní ročník se bude opravdu těžce překonávat…