Pořadatelé z týmu Sport Races připravili zvlněný 14kilometrový okruh z Kraslic (název nepochází od velikonočních vajec, ale z dříve německého Graslitz…) přes Bublavu s jedním stoupáním a jedním sjezdem, ale i kostkami. Jel se šestkrát, k tomu obávaný finiš s krpálem na Glasberg, připomínající legendární Mur de Huy právě z Valonského šípu. Celkem 87 km s převýšením 1400 metrů.

„Udělali jsme menší okruh než poprvé před dvěma lety, chtěli jsme mít trať dobře zajištěnou. V akci bylo pět desítek dobrovolníků, pomohlo nám šest policistů s dvěma auty. Navíc u nás na konci světa nejsou po zimě dobrý silnice, tak aby nám to nepadalo,“ vysvětlil ředitel závodu Petr Novák. Vládlo příjemné počasí s mírným větříkem, na startu stálo 117 jezdců včetně 72letého Josefa Krajčíka, který zdaleka nezůstal poslední.

Závodilo se aktivně hned od začátku. Čelní skupina se zmenšovala, do cílového stoupání najela spolu trojice, která si to rozdala na výkonnost. Nejlepší byl 27letý Petr Fiala z Dukly (čas 2:16:44), který tady zlikvidoval dvojici Lawi Stars teamu, Václava Nežerku (-8 vteřin) s bývalým Xterra triatlonistou (a pak i sparťanem) Jonášem Vojtěchem (-23). Obhájce prvenství závodu i seriálu Michal Kollert odpadl už dříve a nepomohl mu už ani nejlepší čas závěrečného stoupáku.

„Byl to náročný závod, po polovině nás zůstalo asi osm. Kluci z Lawi jeli týmově, až zbyli jen dva a nastupovali mi, ale nenechal jsem se překvapit. A do cíle jsem si věřil, že jsem silnější a je to pro mě ideální takový kopec na závěr,“ říkal vítěz. Nerozhodil ho ani technický defekt při rozjetí. První okruh odjel na vypůjčeném kole, než mu jeho otec vyměnil prasklé lanko.

Protože pochází z Chebu, odkud si přijel 40 kilometrů na start na kole (a nazpátek si vyjel nohy…), zdejší kopce včetně okolí německého Klingenthalu s vyhlášenými skokanskými můstky velmi dobře zná. Jako kluk se tam jezdil dívat na hvězdy (ještě pravého) Závodu míru. „Skvělej den, každé vítězství se počítá,“ radoval se.

„Není to jednoduchý, všichni si favorita hlídají, je to těžší než když jezdíte schovaný. Líbí se mi i nepředvídatelný, jiný typ závodění než na větších závodech. Od začátku až do konce se jede naplno, poctivý řemeslo. Pokud mi to vyjde termínově, na RoadCup rád přijedu zas,“ dodal. Dlužno dodat, že Petr Fiala není jako člen Dukly zařazen do bodování RoadCupu.

Podobně ocenil pořadatele i Michal Kollert, bývalý profík hradecké stáje, který se tentokrát se ztrátou skoro tří minut na pódium nevešel.

„Nemám ještě top formu, zbrzdily mě nemoci, potřebuju se ještě měsíc rozzávodit. Měl jsem sice větší ambice, ale bylo krásně a mám to tady rád, odvezl jsem si skvělý pocit a užil jsem si to. Ta oblast je hezká, závod má dobrou organizaci i skvělou atmosféru, fandí se tam v kopcích,“ hodnotil. „Sjela se tu dobrá konkurence, snažil jsem se jet sám na Lawi Stars, ale tím se mi odfoukla první skupina.“

RoadCup považuje za důležitý seriál pro českou cyklistiku. „V českém poháru se těžko závodí proti silným týmům, navíc těch závodů je málo. Tady často najdete zajímavější profily, většinu účastníků tvoří sólo jezdci, vlastně i Fiala jel sám na sebe ale chytře. Je to spravedlivá trať, dá se vyhrát i proti přečíslení, jako se mi to povedlo před třemi lety, kdy byly ještě těžší okruhy. Teď zase ale foukalo, nikdo nechtěl tahat a ti, co sjížděli, ztratili hodně sil.“

Mezi ženami vládla 19letá Barbora Parmová (2:47:59) z Cyklocentra Louny od Milana Chrobáka. Členka širšího reprezentačního výběru tak úspěšně zahájila svatý týden, neboť teď míří k maturitě na lounském gymnáziu a po ní k přijímačkám na medicínu. „Hodně kopců, bylo to těžký. Zkoušela jsem se držet čelní skupinky, abych omezila nebezpečí pádů, ani nevím, jak se pohybovaly ostatní holky. Asi dvě kola jsem pak jela sama, a pak se vždycky s někým svezla. Nakonec přišel ten šílený kopec…“

I ona pak ocenila organizátory: „Tyhle závody mám ráda, že si každý najde někoho, s kým může závodit. A profily připomínají další český pohár v Kyjově, takže to pro mě byla dobrá příprava. Soustředím se na český pohár a mistrák, ale tím, že není Tour de Feminin a na zahraniční výjezdy to moc nevypadá, zbyde mi asi i dost času na další RoadCupy,“ doplnila.

5. ročník 13tidílného RoadCupu pokračuje Mamut tour (136/212 km) už 28. května.