Matthews překvapil velmi aktivním pojetím závodu. Po dvou druhých místech v klasikářských sprinterských dojezdech věděl, že musí do dlouhého úniku. Zejména v této etapě, která byla pro uprchlíky jako ušitá. 192,5 kilometru dlouhý závod ze Saint-Etienne do Mende začal hodně nečekaným útokem Tadeje Pogačara (UAE Emirates) v prvním stoupání dne, 182 kilometry před cílem. Jonase Vingegaarda (Jumbo - Visma) útok překvapil a musel se dopředu dotahovat. Pogačar zaútočil ještě jednou, tentokrát už byl Vingegaard připraven.

Do dlouhého úniku se dostali jiní. Celkem 23 jezdců, kromě Matthewse to byli Luis León Sánchez (Bahrain Victorious), Thibaut Pinot (Groupama - FDJ), Jakob Fuglsang (Israel - Premier Tech),Stefan Küng (Groupama - FDJ), Bauke Mollema (Trek - Segafredo), Rigoberto Urán (EF Education - EasyPost), Benoît Cosnefroy (AG2R Citoren), Michael Woods (Israel - Premier Tech), Dani Martínez (INEOS Grenadiers), Krists Neilands (Israel - Premier Tech), Lennard Kamna (BORA hansgrohe), Felix Großschartner (BORA hansgrohe), Gregor Mühlberger (BORA hansgrohe), Marc Soler (UAE Emirates), Louis Meintjes (Intermarché - Wanty Gobert), Simon Geschke (Cofidis), Alberto Bettiol (EF Education - EasyPost), Patrick Konrad (BORA hansgrohe), Andreas Kron (Lotto Soudal), Quinn Simmons (Trek - Segafredo), Neilson Powless (EF Education - EasyPost) a Franck Bonnamour (B&B Hotels - KTM). 

Peloton nechal uprchlíkům spoustu času, nehledě na přítomnost Meintjese v úniku, který se virtuálně posunul až na druhé místo celkového pořadí. Matthews byl sice papírově nejrychlejším mužem v čelní skupině, ale také věděl, že se o vítězi bude rozhodovat v posledním strmém stoupání Cote de la Croix Neuve. Obával se špičkových vrchařů ve vedoucí skupině a proto se rozhodl 53 kilometry před cílem vyrazit do sólového úniku. Po několika kilometrech si ho dojeli Sánchez, Kron a Großschartner. Dána Krona z boje o vítězství vyřadil defekt a na čele zbylo trio cyklistů s nevelkým náskokem na pronásledovatele.

Trojice najela jako první do 3 kilometry dlouhého výjezdu na horu Laurenta Jalaberta, jak se cílovému stoupání přezdívá. Matthews byl ve ve výjezdu nejsilnější, utrhl Sáncheze i rakouskému mistra Großschartnera 3,6 kilometru před cílem a pokračoval sám. Jenže pronásledovatelé nebyli daleko a už 2,8 kilometru před cílem si dojel silný Bettiol a dokonce v nejtěžších pasážích stoupání Matthewse na chvíli urval.

Australan si však skvěle rozložil síly, dotáhl se na Bettiola a 1900 metrů před cílem a 500 metrů před vrcholem stoupání nečekaně nastoupil a Itala se zbavil. V klesavém závěru už neměl problém vedoucí pozici udržet a zvítězil na Tour de France poprvé od roku 2017. Zklamaný Bettiol skončil druhý s odstupem 15 sekund a na třetím místě dokončil Pinot se ztrátou 34 sekund.

"Tohle vítězství je v podstatě příběh mé kariéry. Jako na horské dráze, s mnoha vzestupy a pády," řekl v cíli dojatý Matthews. "Moje žena a čtyřletá dcera ve mě stále věřily. Mnohokrát jsem byl dole, ale vždycky jsem se zvedl. Chtěl jsem dceři ukázat, co umím." Matthews týmu BikeExchange - Jayco vynahradil zklamání z předchozí etapy. Australský sestava se snažila dotáhnout skupinu uprchlíků a připravit půdu pro Dylana Groenewegena, ale to se nepodařilo. "Včerejšek byl pro mě promarněnou velkou příležitostí v etapě, která mi opravdu sedla. Tým jel příliš pozdě na to, aby Dylana přivedl zpět do sprintu. Měli jsme vybraný blok etap od včerejška do zítřka, cílem týmu bylo vyhrát alespoň jednu z těchto tří etap," vysvětlil Matthews, který byl často kritizován kvůli přílišné opatrnosti a neochotě riskovat. "Poté, co jsem skončil dvakrát druhý, mi na této Tour de France docházely příležitosti. Ale všem jsem ukázal, že umím jet i tak, jak jsem jel dnes."

Pogačar si upevnil druhé místo 

Na Cote de la Croix Neuve podle předpokladů zaútočil tým UAE Emirates. Pogačarův útok odnesli všichni jeho soupeři s výjimkou Vingegaarda. Slovinec věděl, že dnes se lídra Tour nezbaví a dál držel své tempo a ujížděl Geraintu Thomasovi (INEOS Grenadiers) a ostatním lídrům. Ani druhý Pogačarův útok nebyl pro Vingegaarda žádný problém a do cíle dorazili společně. 

David Gaudu (Groupama - FDJ), Geraint Thomas a Nairo Quintana (Arkéa Samsic) ztratili 17 sekund. V celkovém pořadí tedy nadále vede Vingegaard s náskokem 2:22 před Pogačarem a už 2:43 před Thomasem. Čtvrtý Romain Bardet (DSM) ztrácí 3:01 a pátý Adam Yates (INEOS Grenadiers) 4:06. Až na sedmé místo se posunul Meintjes, který smazal ze své ztráty 11 minut a 22 sekund a nově má odstup jen 4:24, stejně jako osmý Gaudu.