loading...

Vzrušující napínavé závody v rozšířeném čtyřdenním programu (cross-country, short-track i maraton elity i jezdců do 23 let, k tomu CX v juniorské sérii) v inovované režii nového promotéra Warner Brothers Discovery. To byl dvanáctý ročník světového poháru v Novém Městě na Moravě, který otevřel letošní osmidílný seriál světového poháru World Series MTB.

Schurter třetí až ve spurtu se Sarrouem

Vrcholem se stal nedělí odpolední závod mužů, jak jinak. Chyběla mu jen česká stopa. Ondřej Cink (Mondraker/Primaflor) ve čtvrtek onemocněl, vynechal short-track, ale ani na cross-country se nedal dohromady. A Jan Škarnitzl (Gapp system/Kolofix) se přimotal do kolize hned v nájezdu do terénu, musel slézt a rovnat řidítka. Přesto nakonec dojel při své jedenácté účasti jako nejlepší domácí jezdec – 63., na to nejsme zvyklí, že?

Ale zpět do závodu. Ještě ve třetím kole se držela vpředu osmička jezdců, pak do kopce nastoupil Pidcock (Ineos/Grenadiers) a odjel. „Podsmekl jsem ve stoupání, udělala se díra a já ji už nesjel,“ říkal v cíli Nino Schurter (Scott/Sram). Na Pidcocka se dotáhl překvapivě jen Joshua Dubau z nového francouzského týmu Rockrider. Spolu vydrželi až téměř do cíle.

Přestože Pidcock v pátém z osmi kol spadl. Tolik to připomínalo jeho cyklokrosové eskapády. „Nevím, co se stalo, jako bych měl okno a najednou jsem byl na zemi, moje chyba. Měl jsem moc tvrdé penumatiky,“ vysvětloval pak v cíli, nesmírně spokojený, že se mu zaváhání podařilo napravit. Ztratil jen deset vteřin a zůstal druhý. Schurter s dalším bývalým mistrem světa Jordanem Sarrou (BMC) ho nedojeli. Dvě kola se ale Pidcock nadřel, než Duboua dostihl.

Te nechtěl pustit životní šanci. Pidcock dokázal sebrat zbytek sil až za horizontem před posledním stoupáním. Tam ho setřásl. „Těžký závod s tím deštěm,“ připomenul podmínky. „Bylo krásný ho vyhrát,“ dodal poté, co dokázal zopakovat loňské vítězství. Dubau mohl přesto ocenit nejlepší výsledek kariéry. Schurter, který tady nechyběl ani jednou od roku 2011 a včera tu oslavil 37. narozeniny, vybojoval třetí místo ve spurtu se Sarrouem. Pátý skončil Thomas Griot, další „nový“ Francouz na Canyonu.

Jen pro úplnost další Češi: 68. Matěj Průdek (Cyklostar/Pirelli), 73. Jan Vastl (Rouvy/Specialized), 80. Lukáš Kobes (Rouvy/Specialized), 88. Robert Hula (Expres.CZ/Tufo Kolín), 95. Jan Rajchart (Author Stupno). Nejlepší pánský výsledek tedy zaznamenal David Friedl, třetí v Juniorské sérii. A pak v sobotním maratonu devátý Filip Adel (Superior). Jaroslav Kulhavý (Ostra/Multicraft) se držel dlouho v čelní skupině, ale pak mu nabourali přehazovačku, přestala mu fungovat elektronika a musel odstoupit…

Ostaršená cyklokrosová princezna předstihla světovou šampionku

V úvodu na ještě suché až prášivé trati až nečekaně poodjela britská blondýna Evie Richards (Trek) a získala 16 vteřin na dvojici Pauline Ferrand-Prévot (Ineos/Grenadiers) a Puck Pieterse (Alpecin/Deceuninck). První klíčový okamžik přišel ve čtvrtém ze sedmi okruhů. Richards postihl defekt zadního kola, naštěstí hnedle před servisní zónou v lese. Po výměně kola ji navíc spadl řetěz, tím ztratila celkem 40 vteřin.

Dvojice vpředu získala rozhodující náskok a střídala se ve vedení. Konzistentně jedoucí duhový dres loňské trojnásobné světové šampionky z Francie se pozvolna osamostatňoval na čele. Jenže nezdolná o deset let mladší bojovnice to nezabalila. Dotáhla a v předposledním stoupání sama zaútočila! „Jenom jsem jela, jak to šlo nejlepší, o ničem jsem nepřemýšlela, bylo to skvělé,“ radovala se pak v cíli ze svého prvního triumfu ve světovém poháru dosud především skvělá cyklokrosařka. Vzpomínáte na zimu? Její agresívní až živelný útočný styl slavil řadu úspěchů se zlatou tečku na mistrovství světa do 23 let. Jela tu i dospělá mistryně Fem van Empel (Pauwels Sauzen), ta skončila sedmnáctá. Ostatně Pieterse už loni získala stříbro v Les Gets i na horském kole. Čeho se od ryšavé Nizozemky ještě dočkáme?

Za smutnou Ferrand Prévot, neschopnou už zrychlení, dojela třetí Loana Lecomte (Canyon) z Francie stejně jako loni, Richards byla čtvrtá a loňská vítězka seriálu světového poháru, Rakušanka Alessandra Keller (Thömus Maxon) pátá. V poli poražených zůstaly Mona Mitterwallner (12.), Jenny Risveds (14.) i Jolanda Neff (15.).

Češky? 32. jednička Jitka Čábelická (-5:17) si po standardním 19. místě v short-tracku jistě přála víc. Ostatní se spíš chtěly ukázat doma. 62. Barbora Průdková (Unno) už dává přednost enduru. 70. Karla Štěpánová (ČS/Accolade) o den dříve jela úspěšně zdejší 120 kilometrový maraton a zvládla tak velký double. Až za ní dojela 73. úřadující šampionka Jana Czeczinkarová (Berria/Vittoria). Nejlepšího výsledku tak dosáhla 7. místem už ve čtvrtečním short-tracku dam do 23 let Adéla Holubová z Rouvy/Specialized. Jenže o den později si při pádu zlomila záprstní kůstku a do XC už nenastoupila…

Kompletní výsledky