Únik

Už 4 km po startu této nejkratší (148 km), ale profilově nejtěžší etapy se začal formovat únik. Nakonec se v něm ocitla pětice Mattia Bais (Androni), Marco Canola (Gazprom), Benjamin Thomas (FDJ), Mads Würtz Schmidt (Israel) a Emil Vinjebo (Qhubeka). Únik se postupně v průběhu etapy rozpadl, poslední Würtz byl dojet 5 km před cílem.

Maximum, které peloton toleroval, bylo něco přes 9 minut. Na sjíždění se podíleli domestici především Jumbo-Visma, Bahrainu a UAE, kteří byli s blížícím se cílem stále aktivnější, a byli to oni, kdo za to pořádně vzali od počátku cílového stoupání. Jedním z těch, kdo hned od počátku tohoto stoupání odmítli akceptovat nastavené tempo, byl Mathieu Van der Poel.

Pokus Ineosu likviduje Pogačar

Jenže jezdce UAE rychle na špici vystřídala kompletní sestava Ineos-Grenadiers, kteří se pokusili strojovým tempem, při němž postupně odstupovali ze špice ti, jimž došly síly, ničit své soupeře. K selekci v čelní skupině samozřejmě docházelo, ale včetně borců Ineosu.

Z tohoto tempa si 8 km před cílem nejprve nastoupil Bernal a o kilometr dál ho napodobil Thomas. Jenže oba pokusy likvidoval s přehledem Tadej Pogačar. Jakmile dojel Thomase, šel přes něj a brzo ho utrhl z háku.

Van Aert

Za nimi se utvořila zhruba desetičlenná skupina s většinou největších favoritů, jediným menším překvapením byl Simon Carr z EF.

Byl mezi nimi i vedoucí muž průběžného pořadí Van Aert a byl to on, kdo udával tempo. S výjimkou, kdy se soupeři pokusili o nástup. Jenže jakmile se sjeli dohromady, na špic šel Van Aert a ostatní to rádi nechávali na něm.

Kontra Yatese

3 km před cílem opustil stíhací skupinu Simon Yates a vydal se sólo za Pogačarem. Rychle se mu přiblížil na dostřel, ale dál už ho Pogačar nepustil. V té době už zaostal Thomas, aby ho o kilometr dál napodobil i Bernal!

O třetí místo měl eminentní zájem Landa, ale maličký Higuita měl totožný zálusk, takže si to rozdali ve spurtu o šíři galusky, v němž byl úspěšnější Kolumbijec.

Inventura

Rozhodnuto asi ještě není. Pogačar má po dnešku náskok na druhého Van Aerta 35 vteřin. Zítra je na pořadu obtížná etapa prošpikovaná kratšími, ale mimořádně výživnými stojkami a po předposlední etapě vyhrazené pravděpodobně pro sprintery čeká ještě závěrečná rovinatá časovka na 10 km.

Po dnešku má Pogačar v držení tři dresy: lídra závodu, vrchařský a nejlepšího mladíka. Van Aertovi zůstal fialový pro nejlepšího v bodovačce.

Ineos si přeci jen něco vybojoval: jsou průběžně vedoucím týmem. Otázkou je, jak moc je tohle uspokojuje.

Řekli po etapě

Tadej Pogačar:

"Dnes to byla velmi těžká etapa. Můj tým odvedl skvělou práci, když zmírnil odstup cyklistů v úniku, a poté jsem v cílovém stoupání udělal maximum, čeho jsem byl schopen. Jsem velmi spokojený. Nyní jsem sice ve vedení, ale zítra nás čeká další opravdu těžká etapa a společně se závěrečnou časovkou se stále může stát cokoli.“

Wout Van Aert:

„Je to sice značná časová ztráta, ale další etapy by měly být příhodné pro mě, takže se rozhodně ještě nevzdávám. Hodlám využít každou příležitost, která se naskytne. Pogačar je spolu se svým krajanem Primožem Rogličem nejvšestrannějším cyklistou současnosti, takže je logické, že to je on, kdo ode mě převzal dres lídra závodu.“

Češi

Z našich dokončil nejlépe Jan Hirt na 30. místě se ztrátou převyšující 4 minuty. Až za ním dorazili na pásku mj. Pinot (FDJ), Pozzovivo (Qhubeka) či Bilbao (Bahrain). Roman Kreuziger byl klasifikován na 68. místě (+14:19), po Zakarinovi jako druhý nejlepší z Gazpromu, Zdeněk Štybar 75. (+15:46) a Petr Vakoč 139. (+22:53).