Vacek zaútočil více než dvacet kilometrů před cílem a společně s Alecem Segaertem z Belgie a Jevgenijem Fedorovem z Kazachstánu si dojeli psoledního uprchlíka, Francouze Mathise Le Berreho. V posledních stoupáních Mount Ousley a Mount Pleasant se Vacek a Federov zbavili Le Berreho a Segaerta a zároveň udrželi malý náskok před skupinou pronásledovatelů. Do cíle zbývalo osm kilometrů a Vacek s Fedorovem výborně spolupracovali, zatímco skupina za nimi, s mnoha sprintery, se zastavila.  

To bylo rozhodující a pro český tým hodně příznivé, protože Vacek na čele navýšil náskok a zezadu se do velké skupiny vrátil Pavel Bittner. Vacek s Fedorovem střídali až do posledních stovek metrů. Fedorov zahájil spurt a viditelně unavený Vacek už se nedokázal zvednout, nejspíš kvůli křečím. Fedorov získal titul mistra světa, přesně deset let po Alexeji Lucenkovi. Vacek si dojel pro stříbrnou medaili a nejlepší umístění českého závodníka v historii závodů U23 a navázal na stříbro z evropského šampionátu v Portugalsku. 

Skupina patnácti jezdců dojela s minimálním dostupem a nejrychlejší byl ve spurtu Nor Søren Wærenskjold, který porazil Madise Mihkelse z Estonska, Nizozemce Olava Kooije a výborného Bittnera. 

"Myslím, že je to super výsledek," je spokojený nový vicemistr světa. Celý závod mu vyšel skvěle takticky: "Snažil jsem se být na sto procent koncentrovaný celý závod, držet si pozici a v předposledním kole jsem šel do úniku a nakonec se všechno vyplatilo, všechna práce. Jsem super šťastnej a teď už si to budu užívat."

Svůj podíl na úspěchu mají také ostatní členové národního týmu. Ačkoliv tým využil pouze čtyři místa z šesti možných. "Jeli jsme všichni výborně, Biťák (Bittner, pozn. redakce) se šetřil na spurt, my s Ťoupim (Ťoupalík, pozn. redakce) jsme to zkoušeli do úniku, Kelyš (Kelemen, pozn. redakce) byl odjetý, takže myslím, že už to o moc líp nešlo udělat. Jsme super tým, na to, že jsme jeli v čtyřech, máme dva v top ten. To je fakt supr." 

Všichni Češi byli vidět 

Velký potlesk zaslouží všichni čtyři čeští třiadvacítkáři. Do dlouhého úniku se vydal Petr Kelemen a šlapal v něm společně s dalšími závodníky po většinu závodu. Poradil si i s dvěma výměnami celého kola. Vacek za ním skákal do dalších pokusů o únik. Kelemen se v čelním úniku udržel do 43 kilometrů před cílem. Vpředu se udrželi jen Le Berre, Němec Hannes Wilksch a Belgičan Fabio Van Den Bossche.

39 kilometrů před cílem zkusil odjet Vacek, ale ještě mu to nevyšlo. Následoval útok Jakuba Ťoupalíka, který stíhal vedoucí trojici společně s Alexandrem Balmerem ze Švýcarska. Ťoupalíka a Balmera si dojeli Italové Milesi a Buratti, Brit Watson a pozdější vítěz Fedorov. Ťoupalík ze skupiny odpadl v předposledním výjezdu na Mount Pleasant, avšak štěstí se obrátilo k našim závodníkům čelem a skupiny se opět sjely, což umožnilo Vackovi zaútočit v závěru předposledního okruhu.  

Situace byla hodně příznivá, protože zatímco Vacek odjížděl, na konci hlavní skupiny  se drželi Bittner s Ťoupalíkem a šetřili síly do závěru. Následovalo parádní představení mladšího z bratrů Vacků, které vyvrcholilo ziskem stříbrné medaile. Ťoupalík dokončil na 26. místě se ztrátou 1:46, Kelemen cíl protnul na 47, příčce, +5:43.