Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies) předvedl mimořádný výkon v závěru nejdelší etapy Paříž - Nice (213 km) s cílem v Aubagne. Ve velmi těžké etapě s mnoha stoupáními měl podle předpokladů uspět dlouhý únik, ale nakonec to byl jen krátký únik v závěru.  

Do dlouhého úniku se dostalo jen 5 cyklistů, nejlepší vrchař Valentin Madouas (Groupama - FDJ), špičkový biker Victor Koretzky (B&B Hotels - KTM), Johan Jacobs (Movistar), Julius van den Berg (EF Education - EasyPost) a Jevgenij Fedorov (Astana Qazaqstan). Madouas sbíral body na vrchřských prémiích, ale únik moc času k hrání nedostal. Sprinterské týmy chtěly hromadný dojezd, navzdory mnoha stoupáním. 

Vedoucí skupina se rozpadla 40 kilometrů před cílem, zatímco z pelotonu zaútočil Matthew Holmes (Lotto Soudal). Brit si dojel Jacobse a Koretzkého, kteří jako poslední zbyli na čele závodu a vyhrál poslední vrchařskou prémii Col de l'Espigoulier 29 kilometrů před cílem. Ale peloton měl závod pod kontrolou a uprchlíci byli dostiženi ve sjezdu, 27 kilometrů před cílem.

V tom stejném sjezdu se 25 kilometrů před cílem odpoutal Søren Kragh (DSM). V technickém klesání získal pár vteřin náskoku, ale za ním se seřadili jezdci Trek - Segafredo pracující pro Madse Pedersena a rychle jeho pokus zlikvidovali. Trek už neměl moc závodníků v popředí, protože během etapy odvedl nejvíce práce, takže kontrolovat každý nástup a únik nebylo snadné a pomoci musely i další celky.

Na vrcholu posledního malého stoupání v Lascoursu pořadatelé umístili rychlostní prémii. Christophe Laporte (Jumbo - Visma), Quentin Pacher (Groupama - FDJ), Guillaume Martin (Cofidis) a Georg Zimmermann (Intermarché - Wanty Gobert) zde zaútočili. Přidal se i Burgaudeau a byl ve skvělé formě, takže pokračoval sám, vyhrál prémii a najížděl vteřiny náskoku na nezorganizovaný peloton.

Burgaudeau rychle získal 20 sekund náskoku, zatímco v hlavním poli udržoval tempo tým INEOS Grenadiers. Ale nebylo to moc rychlé tempo a Burgaudeau stále držel malý náskok. V posledních se do stíhání musel vložit Laporte, který chtěl umožnit Woutu van Aertovi spurtovat o vítězství. Jenže ani to na Burgaudeau nestačilo. Francouzi pomohly i technické pasáže před cílem. Jasper Stuyven (Trek - Segafredo) rozjel spurt Madsi Pedersenovi stejně dobře jako ve 3. etapě a Dán opět v přímém souboji porazil Van Aerta, ale na vítězství to nestačilo, protože Burgaudeau v mimořádně dramatickém dojezdu udržel první místo.

Třiadvacetiletý cyklista byl aktivní na mnoha závodech na začátku letošní sezóny, ale vyšlo mu to až na Paříž - Nice, v závodě WorldTour. Pro TotalEnergies je to první letošní vítězství na nejvyšší úrovni, první vítězství ve WorldTour po dvou letech.

Tým Jumbo - Visma sice nevyhrál další etapu, ale to nejdůležitější se dnes povedlo. Primož Roglič bez problému udržel žliutý dres pro vedoucího závodníka s náskokem 39 sekund před Simonem Yatesem (BikeExchange - Jayco).

Col de Turini nejspíš rozhodne 

Nejtěžší stoupání celého 80. ročníku Paříž - Nice je připraveno na dojezd sobotní 7. etapy. Col de Turini je známé především díky Rally Monte Carlo a bude nepochybně zajímavé i pro cyklisty. Na Primože Rogliče a jeho soupeře čeká téměř 15 kilometrů dlouhý výjezd s několika úseky nad 10 % a s průměrným stoupáním 7,7 %. Patrně nejtěžší kopec dosavadní letošní sezóny. Favoritem je Roglič, ale doposud se nezdál zcela neporazitelný a hodně se čeká od Naira Quintany, jezdců INEOS Grenadiers Adama Yatese a Daniho Martineze a především od Simona Yatese, který je Rogličovi nejblíž.

Vše podstatné by se mělo stát až v cílovém stoupání. Pokud Yates a spol. nedostanou Rogliče pod tlak na Col de Turini, ještě mají k dispozici závěrečnou krátkou etapu v okolí Nice.