Obrovské kostky na cestách severní Francie pokryl déšť a bláto a cyklisté měli co dělat, aby se dokázali udržet v sedle svých kol. Mimořádně dramatický 118. ročník Paříž - Roubaix začal únikem 31 jezdců, kde byli dokonce i někteří velcí favorité. Do skupiny se dostali Gianni Moscon (Ineos Grenadiers), Florian Vermeersch (Lotto Soudal), bývalý vítěz Greg Van Avermaet (AG2R Citroen) a také například tři spolujezdci Wouta van Aerta z týmu Jumbo - Visma a dva závodníci Deceuninck - Quick-Step. 

Skupina byla velmi nebezpečná a peloton musel reagovat. Náskok skupiny se 200 kilometrů před cílem dostal nad jednu minutu, 165 kilometrů před cílem to byly dvě minuty, ale s o moc větším náskokem uprchlíci počítat nemohli, protože závodit na plný plyn se začalo velmi daleko před cílem. Závodníky stále skrápěl déšť, když se dostali na první dlážděný sektor. A všechny skupiny se začaly velmi rychle dělit a zmenšovat.

145 kilometrů před cílem se z velké čelní skupiny utrhli Florian Vermeersch, Max Walscheid (Qhubeka NextHash), Luke Rowe (Ineos Grenadiers) a Nils Eekhoff (DSM). 135 kilometrů před cílem v hlavním poli spadl Peter Sagan (BORA - hansgrohe) a vypadl z boje o přední umístění. Ale pády a technické problémy vyřadily i další jezdce a favority. 

Čelní čtveřice pohromadě dlouho nevydržela, Rowea zastavily technické problémy a Walscheid spadl. Vpředu zůstali jen Vermeersch a Eekhoff. Rychle se zmenšoval také peloton, ale největší favorité si dávali pozor, aby nechyběli vpředu. Dařilo se to také Zdeňkovi Štybarovi (Deceuninck - Quick-Step), který si hlídal Mathieu van der Poela (Alpecin - Fenix) a Wouta van Aerta (Jumbo - Visma). Van der Poel poprvé nastoupil už 115 kilometrů před cílem, ale prostor k úniku nedostal. V tu chvíli hlavní pole ztrácelo 2:40 na vedoucí dvojici. 

Vermeersch a Eekhoff jako první vjeli na nejslavnější sektor Arenberg 95 kilometrů před cílem. A společně 2300 metrů dlouhý úsek také projeli. Ve skupinách za nimi se toho dělo víc. Wout van Aert se musel vyhýbat padajícímu Simon Clarkovi (Qhubeka NextHash) a ztratil kontakt se svou skupinou. Vrávorající Luke Rowe srazil k zemi Madse Pedersena (Trek - Segafredo) a ukončil Dánovi závod. Problémy měli i jezdci Deceuninck - Quick-Step, kteří nedokázali zachytit zrychlení Van der Poela. Štybar se držel nejlépe a z Arenbergu vyjel společně s Van Aertem s malou ztrátou.

Vermeersch a Eekhoff byli 83 kilometry před cílem dostiženi zbytkem původního úniku a začalo další dělení čelního úniku. Situace se rychle měnila, ale podstatný byl útok Mathieu van der Poela na dlažbě 70 kilometrů před cílem. Ten zaskočil Wouta van Aerta, který by uprostřed skupiny a nemohl reagovat. Pozorní byli jezdci Deceunincku, Zdeněk Štybar a Yves Lampaert se Nizozemce nejdřív drželi, ale v jedné zatáčce nejdřív ztratil kontakt Štybar a za chvíli odpadl i Lampaert.

Van der Poel si dojel skupinu před sebou, ve které už byl schovaný Sonny Colbrelli (Bahrain Victorious). Pro Van Aerta, Štybara a další jezdce kolem nich tím závod o vítězství skončil. Dopředu už se nedostali. Před Van der Poelovou skupinou se stále držel zbytek původního úniku, kde byl nejsilnější Gianni Moscon. Ital se zbavil všech soupeřů na úseku číslo 12 Auchy-les-Orchies á Bersée 53 kilometry před cílem a zahájil svou dlouhou sólovou jízdu. 

Za jeho zády Van der Poel očesal svou skupinu a udrželi se ho pouze Colbrelli a Guillaume Boivin (ISN). Také jich se snažil zbavit, tlačil do pedálů, ale po chvíli musel zvolnit a uznat, že dnes to s Colbrellim snadné nebude. A ani s Mosconem. Italský cyklista pomalu navyšoval svůj náskok. Na pětihvězdičkový sektor Mons-en-Pévéle najížděl s náskokem 1:07 před Van der Poelovou skupinou. 

Moscon jel skvěle, 40 kilometrů před cílem měl náskok 1:26 před Van der Poelem, Colbrellim a Boivinem a zdálo se, že Nizozemci docházejí síly a dojet Moscona bude skoro nemožné. Jenže Itala ještě čekala pořádná dávka smůly. Van der Poel, Colbrelli a Boivin dojeli Vermeersche a Toma Van Asbroecka (ISN), kteří odpadli od Moscona a skupina se trochu zvětšila. Jenže k lepší spolupráci to nevedlo. Colbrelli nechtěl moc tahat, přes špici se jen točil a Van der Poel byl donucen 36 kilometrů před cílem zaútočit. K ničemu to nevedlo, byl dostižen a Mosconův náskok se držel kolem 1:15. 

A možná by ho i udržel, kdyby neměl 30 kilometrů před cílem defekt zadního kola. Závodník Ineosu musel měnit celé kolo a jeho náskok se snížil na 45 sekund. A to nebylo vše. V sektoru číslo 7 Cysoing á Bourghelles na zablácené dlažbě spadl a dlouho se zvedal. Najednou měl pouze 15 sekund náskoku a podlomenou psychiku. V sektoru Carrefour de l´Arbre 16 kilometrů před cílem byl dostižen Van der Poelem, Colbrellim a Vermeerschem. Van Asbroeck a Boivin se ve skupině už neudrželi. Po útoku Sonnyho Colbrelliho odpadl i Moscon a na čele zbyla jen trojice cyklistů.

Colbrelli, Vermeersch a Van der Poel spolupracovali, až 3 kilometry před cílem zkusil nastoupit Vermeersch, ale k ničemu to nevedlo a pohromadě najeli na velodrom v Roubaix. Vermeersch zahájil spurt jako první, Colbrelli se natlačil za něho a Van der Poel byl na nevýhodné vnější pozici. Ve velmi těžkopádném spurtu byl nejrychlejší Colbrelli, který s přehledem porazil Vermeersche i Van der Poela. Ital zvedl v cíli kolo nad hlavu a pak se štěstím zhroutil k zemi. Na zemi ležel také obrovsky zklamaný Van der Poel. 

Moscon si sám dojel pro čtvrté místo, spurt o pátou pozici vyhrál Lampaert před Christophem Laportem (Cofidis) a Van Aertem. Zdeněk Štybar si vybral špatný den a dokončil na 26. místě se ztrátou 6:26.