215 km a 3330 výškových metrů. To byla závěrečná porce Tour de Wallonie (2.Pro). Po úterní časovce do ní vstupovali z první třech míst jezdci Ineos Grenadiers. Nejvýše si stál Filippo Ganna. A s poměrně luxusním náskokem na nejblíže postaveného soupeře, jímž byl Brent Van Moer z Lotto Dstny.

Jízda jak na tobogánu. Nahoru dolů. Osm vrchařských prémií. Ovšem šest z nich včetně všech tří jedniček bylo situováno do první poloviny etapy. Naopak všechny tři rychlostní se nacházely v polovině druhé.

Zájem o účast v úniku tentokrát měly silné týmy, zvláště pak Soudal-Quick Step. Ještě než nabral konečnou podobu, stačil na první vrchařské prémii získat dva body Johan Meens z Bingoal, což mu nakonec stačilo na uhájení dresu nejlepšího vrchaře.

V celodenním úniku se nakonec ocitlo šest lidí. Mauro Schmid a Mauri Vansevenant (Soudal-Quick Step), Bruno Armirail (Groupama -FDJ) a Ceriel Desel (Bingoal). Dodatečně si do úniku individuálně doskočili ještě Dries De Bondt (Alpecin-Deceuninck) a Laurens Huys (Intermarché).

Belgičan z druhodivizního Bingoalu se v dalším průběhu etapy staral o sběr dalších bodů na vrchařských prémiích, aby vítězství zůstalo doma v týmu. A když bylo jasno, mohl si dovolit ze skupiny vypadnout. Před ním vypadl i Armirail, ale ten kvůli defektu.

Oba muži Soudal-Quick Step byli docela nebezpeční, Schmid měl před etapou ztrátu 2:14, Vansevenant 3:12. Schmid se v průběhu etapy dostal i do virtuálního vedení klasifikace jednotlivců. 

Ineos se sice nadřel v průběhu etapy, ale v posledních desítkách kilometrů se na čele točily i další týmy. Zvláště Lotto Dstny, které mělo zálusk na další vítěznou etapu, když De Lie je opět ve formě. A také měly šanci posunout Van Moera na stupně vítězů. Společně s jezdci Lidl-Trek se jim podařilo dojet všechny jezdce z úniku s výjimkou Mauro Schmida, který se 40 km před cílem z čelní skupiny odpoutal.

Jenže pak přišlo faux pas, když část jezdců včetně doprovodných aut špatně odbočila. Takže bylo možno pozorovat scény, kterak cyklisté jedou proti koloně aut. Rozhodčí byli nuceni následně závod neutralizovat a po konsolidaci vypustit frustrovaného Schmida 25 km před s cílem s náskokem 30 sekund na hlavní pole.

Jeho snažení učinily přítrž 12 km před cílem ty samé týmy. A Lottu se jejich aktivity také vyplatily. Na poslední rychlostní prémii Van Moer získal tři bonusové vteřiny, právě tolik, kolik mu scházelo na třetího Connora Swifta, což mu vyneslo kýžený posun na stupně vítězů.

Cyklisté Soudal-Quick Step se ale nenechali odradit, jeli i nadále aktivně. V posledním stoupání 3 km před cílem atakoval Andrea Bagioli a s ním se vyvezl pouze Stephen Williams z Israel-Premier Tech.

Ve sjezdu do cílového Aubel se peloton sice rychle přibližoval, ale na dojetí dvojice mu to jen těsně nedalo. 200 metrů před cílem nastoupil Bagioli, Williams Italovi nestačil, ale na uhájení minimálního náskoku před pelotonem mu to dalo.

Spurt pelotonu sice vyhrál Arnaud De Lie, ale přílišnou radost z toho Lotto Dstny nejspíš nemělo.

Radost ale měl Filippo Ganna a tým Ineosu. Mohutný Ital patřil mezi tu necelou padesátku jezdců, kteří si připsali čas vítěze, a tím pádem uhájil celkové prvenství. 

Prvních 80 kilometrů to bylo opravdu rychlé, ale poté jel tým dobré tempo a já se dokázal trochu zotavit. Na závěrečném okruhu jsem se cítil opravdu dobře a dokázal jsem uhájit dres, i když poslední stoupání trochu bolelo,“ smál se Ganna za cílem. "Jsem šťastný, že jsem vyhrál. Teď si můžeme odpočinout, protože to bylo pět intenzivních dní. Chci poděkovat týmu za pomoc,“ řekl Ganna.

"Závod mi pomohl posunout formu směrem k blížícímu se mistrovství světa. Ve čtvrtek mě čeká dlouhá cesta domů a v pátek mám na programu doladění v aerodynamickém tunelu. Další tři dny budu trénovat na dráze, abych byl v nejlepší formě na mistrovství světa," doplnil italský šampion, který se při mistrovství světa chystá jak na závody na dráze, tak v individuální časovce na silnici.