Soudal Quick-Step prochází poměrně výraznou změnou, kdy z týmu odchází pět jezdců, z nichž dva se zasloužili o velká vítězství - Julian Alaphilippe a Kasper Asgreen a podobně těžké klasikářské váhy (ovšem minulosti) do týmu nepřichází. Klasikářská část týmu je v posledních letech slabá a příští rok to podle všeho bude ještě horší, protože kromě Alaphilippa a Asgreena odchází taky Gianni Moscon, který umí efektivně pomáhat svým lídrům ve všech typech závodů, i na klasikách.

Tým přišel o dva zkušené vrchaře Jana Hirta a Fausta Masnadu, který ještě neoznámil, kam v roce 2025 zamíří. Patrick Lefevere, ředitel týmu, je okolnostmi donucen zaměřit se spíše na etapové závody, ačkoliv vždy radši budoval sprinterské a klasikářské sestavy. Jenže když máte v týmu Evenepoela, je třeba ho maximálně podpořit. Olympijský vítěz je všestranný cyklista, který kromě etapových závodů vítězí i na těžkých jednorázovkách, ale na kostky se rozhodně nechystá, jak už dal několikrát jasně najevo.

1179839604.jpg

Celkově vzato si Soudal Quick-Step před příští sezónou polepšil, měl by být opět o trochu silnější. Z Red Bullu se po šesti letech vrací Max Schachmann, který umí zajíždět své vlastní výsledky, ale bude také univerzálním domestikem na rovinách i v menších kopcích. Valentin Paret-Peintre je zase ryzím vrchařem, který přímo nahradí Jana Hirta. Takových pravých vrchařů měli v Soudalu málo a Francouz se nepochybně bude hodit. 

Ethan Hayter, Dries Van Gestel a Pascal Eenkhoorn jsou spíše klasikáři, ale ani jeden z nich není lídr, který by přímo mohl nahradit Alaphilippa a Asgreena. Hayter umí vyhrávat díky své rychlosti, ale není ryzím klasikářem, úspěšný je spíše v etapách, který končí spurtem malého pelotonu. Otázkou je, jestli bued platný jako domestik v některých závodech, protože jeho oblíbeným způsobem závodění je držet se na konci pelotonu a doufat, že to dobře dopadne. Výkonnost má výbornou, o tom není pochyb, ale v belgickém týmu bude muset zapracovat na taktice a poziční jízdě. 

1168291347.jpg

Eenkhoorn je zkušený cyklista, perfektní domestik na roviny, ale umí taky útočit a v dlouhých únicích je jako doma. Stejně jako Van Gestel, který ve třiceti letech konečně dostane příležitost ve WorldTour. Už několikrát sahal po dobrém výsledku na dlážděných klasikách a přestup do Soudalu by ho mohl ještě o trochu posunout. A rozhodně toho zvládne hodně odpracovat pro Evenepoela, pokud to bude nutné. 

Italové Gianmarco Garofoli a Andrea Raccagni Noviero jsou příslibem budoucnosti. Garofoli je vrchař, který měl v kategorii U23 vynikající výsledky, ale v Astaně se neprosadil. Raccagni je spíše rychlý závodník a časovkář. 

1152210989.jpg

Tým Soudal Quick-Step pro rok 2025 rozhodně nezeslábl, v sestavě zůstali opory v čele s Evenepoelem. Pokračují Mikel Landa, sprinter Tim Merlier, osvědčení pomocníci Ilan Van Wilder, Mattia Cattaneo, Louis Vervaeke a Josef Černý. A v týmu je čtrnáct jezdců do 25 let věku, takže i budoucnost vypadá dobře. 

Jenže celkově se Soudal nemůže vyrovnat týmu UAE Emirates, který nadále sbírá nejtalentovanější závodníky, ani nizozemské sestavě Visma-Lease a Bike. Finančně posilněné celky Red Bull-Bora-Hansgrohe a Lidl-Trek taky mají větší ambice. Může Evenepoel v Soudalu naplnit svůj obrovský potenciál?