Pogačar se už od začátku Tour de France stará sám o sebe. Zatímco týmy Jumbo - Visma a INEOS Grenadiers kolektivně chrání své lídry, týmu UAE Emirates se to absolutně nedaří. Pogačar je většinu času sám v první třetině pelotonu, nemá kolem seřazené týmové kolegy a sám bojuje o pozice. Vše zvládá s ledovým klidem a daří se mu víc, než soupeřům s kvalitními týmy. Je to až paradoxní, ale Pogačar má nervy ze železa, výbornou techniku jízdy, skvělou výkonnost a také štěstí na své straně. Jenže v 5. etapě stačil jeden defekt a mohlo být vše jinak.

"Byl to nakonec dobrý den," řekl v cíli etapy, ve které získal 13 sekund na většinu soupeřů a přes dvě minuty na Primože Rogliče. "Dlážděné úseky byly opravdu těžké, ale cítil jsem se dobře. Možná to v televizi vypadalo jednoduše, ale buďte si jistí, že to vůbec nebylo jednoduché."

Pogačarovi před nájezdem na první z jedenácti sektorů pavé pomáhali Marc Hirschi, Mikkel Bjerg a Vegard Stake Laengen, ale od nájezdu na dlažbu zůstal vpředu sám. Na chvíli se k němu vrátil Brandon McNulty, ale po Američanově defektu si musel poradit vlastními silami. Měl však nečekané spojence. Několikrát prohodil pár slov s Albertem Bettiolem z týmu EF Education - EasyPost a Ital mu na kostkách pomáhal útočit a hlídal si, jestli má Pogačara za sebou. Bettiol měl přitom v první skupině dva týmové kolegy Neilsona Powlesse a Magnuse Corta a za sebou svého lídra na celkové pořadí Rigoberta Urána. Proč pomáhal Pogačarovi, nevysvětlil ani novinářům: "Tadej mi řekl: 'Pojeď, Alberto'. Já. mu řekl, že moc tahat nemůžu, protože mám vpředu dva kolegy. Jenom jsem chtěl roztrhat peloton." 

Alberto Bettiol na čele pelotonu

Později měl defekt a proto nemohl pokračovat v útoku a Pogačar mu ujel s Jasperem Stuyvenem. Nejspíš měl v plánu ujet s nimi, přesto to byla velmi zvláštní taktika italského klasikáře. Ale také Stuyven lídrovi soutěže do 25 let pomohl, ačkoliv to bylo logické rozhodnutí. "Klíčové bylo, že jsem až do cíle udržel Stuyvenovo kolo," vysvětluje Pogačar. "Spolupracovali jsme dobře, i když v některých momentech jsem se musel hodně snažit, abych neodpadl. Naštěstí jsem se ho udržel a to mi umožnilo zakončit etapu dobrým výsledkem. Jsem spokojený."

Stuyven neměl jiné týmové úkoly a snažil se s Pogačarem dostihnout vedoucí skupinu, ale marně, odstup se udržel na 50 sekundách. "Zrychlil jsem a když jsem se podíval za sebe, byl tam Tadej. Byl jsem rád, že dokázal se mnou jet. Skupina vepředu byla hodně silná a myslím, že dobře spolupracovala. Samozřejmě je to zklamání. Je hezké být jedním z nejsilnějších v závodě, ale bohužel to stačilo jen na šesté místo. Škoda," říká Stuyven. "Dlužím mu pivo," dodal Pogačar na Stuyvenovu adresu. 

Největší favorit Tour ze své snahy nakonec nezískal moc času. Jonas Vingegaard a většina ostatních lídrů dojeli se ztrátou 13 sekund, což je po takovém dni skoro nic. Ale nejdůležitější byl odstup Rogliče, který byl teoreticky jeho nejvážnějším soupeřem. Nyní je jím Vingegaard. Ve virtuálním pořadí lídrů je Pogačar první:

Pogačar

Vingegaard +0:21

Yates +0:29

Thomas +0:31

Vlasov +0:37

Martinez +0:51

Quintana +0:55

Gaudu +0:56

Mas +1:02

Caruso +1:40

Martin +1:48

Urán +1:59

Roglič +2:17

Lucenko +2:46

O'Connor +4:15

Meintjes +4:28