Dubai Tour je pro spoustu závodníků oblíbeným závodem na rozjetí. Nenáročné etapy na rovinách a dobré počasí láká především sprintery, kteří si zde mohou připsat první vítězství. Úvodní dvě etapy jsou zcela rovinaté. Třetí etapa má nedaleko před cílem stoupání, ale nejedná se o žádnou horu a sprinteři by měli vydržet v popředí. Nejtěžší tak patrně bude čtvrtá etapa s cílem do prudkého stoupání k nádrži Hatta Dam. Tento dojezd je vhodný pro klasikáře, ale i sprinteři se dokážou zmáčknout a dojet s nejlepšími. Výjezd je totiž velmi krátký. Rozhoduje především pozice v pelotonu pod stoupáním. Pokud někdo začne zezadu, nemůže uspět. Poslední etapa je opět úplně rovinatá v ulicích Dubaje. 

Reálné časové rozdíly se mezi závodníky v popředí nevytvoří. Rozhodnou bonifikace v cíli etap. Rozděluje se 10, 6 a 4 sekundy. A také 3, 2 a 1 sekunda na dvou rychlostních prémiích v každé etapě. Ty ale většinou sbírají uprchlíci. Cestou k úspěchu v celkovém pořadí je dojíždět mezi prvními třemi v každé etapě a neztratit na Hatta Dam. 

Řeší se proto pouze to, kdo bude ze sprinterů v nejlepší formě a bude mít funkční tým pomocníků. Favoritem je vítěz posledních dvou ročníků, Němec Marcel Kittel. Posila týmu Katusha Alpecin pojede svůj první závod v novém dresu a je tedy možné, že zatím nebude s týmovými kolegy sžitý. Přesto je hlavním favoritem, který bude mít k ruce vynikající sestavu ve složení: Alex Dowsett, Marco Haller, Vjačeslav Kuzněcov, Marco Mathis, Nils Politt a Erik Zabel. 

Ale soupeřů nebude málo. Ve vynikající kondici je Elia Viviani, který vyhrál etapu na Tour Down Under a dojel druhý v Cadel Evans Great Ocean Road Race. Vivianiho podpoří silná sestava Quick-Step Floors.

Největším konkurentem Marcela Kittela byl loni Nizozemec Dylan Groenewegen z LottoNL Jumbo. A jede i letos. Na startu nebude chybět ani vítěz z roku 2015, nejlepší sprinter své generace, Brit Mark Cavendish z Dimension Data. Ten bude mít k ruce své osvědčené parťáky Marka Renshawa a Bernharda Eisela a poprvé také posilu z Quick-Stepu, Belgičana Juliena Vermoteho. 

Debutovat v dresu UAE Emirates bude Alexander Kristoff, který si na únor naplánoval ,,arabskou Grand Tour". Kromě Dubai Tour totiž pojede i Kolem Ománu a Abu Dhabi Tour. Celkem tři etapáky v jediném měsíci. 

John Degenkolb už má dvě vítězství z Mallorky a chce ve vyhrávání pokračovat. Povede tým Trek-Segafredo, který má v záloze vítěze poslední etapy Vuelta a San Juan, Itala Giacoma Nizzola. Treku se na úvod sezóny hodně daří a bude určitě velmi nebezpečný. Degenkolb je favorit v nejtěžší etapě na Hatta Dam. Takto těžké dojezdy zvládá v porovnání s Marcelem Kittelem o něco lépe. 

Vždy nebezpečný je Nacer Bouhanni, někdy až příliš nebezpečný. Cofidis na něj spoléhá a bude v Dubaji testovat novou taktiku do spurtů. Debut v červeném dresu zde zažije Daniel Teklehaimanot, který do francouzského celku přestoupil teprve před pár dny. 

Několik vítězství letos už získal Ital Jakub Mareczko z Wilier-Selle Italia, ale konkurence bude v Dubaji mnohem větší. Těžké to budou mít i Adam Blythe (Aqua Blue Sport), Magnus Cort Nielsen a Riccardo Minali (oba Astana), Jempy Drucker (BMC) a Sonny Colbrelli (Bahrain Merida). 

Dubai Tour je prvním závodem sezóny pro Vincenza Nibaliho, který kvůli nemoci nemohl odstartovat do závodu Vuelta a San Juan. Žádní čeští cyklisté se neúčastní. 

Etapy z Dubaje bude vysílat Eurosport. První dvě živě na druhém kanálu a ostatní ze záznamu. První etapa na obrazovkách českého Eurosportu2 začíná v úterý 10:30. 

Foto ANSA, Bahrain Merida/Bettini, Bianchi