A je to dost pravděpodobné. Cyklokrosová hvězda letos zazářila na silnici a v Belgii sbírá na konci roku všechna ocenění. Věkem, výsledky a perspektivou je opravdu výjimečný a možná má v sobě i potenciál pro celkové pořadí Grand Tour.

Wout má smlouvu v současném týmu do konce roku a tak určitě běží "námluvy" agentury Isea Sport Management napříč týmy na plné obrátky. Zájem prý má Ineos a to je velký hráč s největším rozpočtem, ale byl by ochotný dát maximální kontrakt klasikáři, když základním marketingem Ineosu je úspěch na Tour de France? Přidává se k tomu PR samotné společnosti Ineos. Ta má v Belgii několik chemiček a špatnou reputaci mezi ekology. Třeba by si chtěla vylepšit image angažováním belgické hvězdy a zaplatit za to cokoliv. To by Van Aertovi nahrávalo k podepsání rekordního kontraktu, pokud by takto chtěl prodat svoji osobnost.


Ať už bude Van Aert jezdit v britském, nebo nizozemském týmu, tak v Belgii má obrovskou reklamní hodnotu. Před lety se Tom Boonen "vykoupil" u týmu z reklamních povinností, to znamená, že byl využíván pro oficiální partnery týmu, ale mohl se sám nabízet mimo klubové závazky. Jeho marketingový potenciál nevyužíval Patrick Lefevere, ale osobní agenti Toma Boonena.

Je to celkem normální, také Peter Sagan doma na Slovensku propagoval Citroen, T-Mobile a další značky. Ale v cyklistice je Belgie naprosto jiná kategorie než Slovensko a cyklistické hvězdy jsou marketingově využitelné v obecné reklamě mnohem víc.

A to jsou další možnosti Van Aerta. Nyní při cyklokrosech ho vidíme v týmovém oblečení, ale přilbu má v barvách Red Bullu, tak jako v minulých letech.


V případě Petra Sagana se spekuluje o jeho základním kontraktu v týmu 5 až 6 miliónu eur, což je možná trochu přehnané, ale čtyři to asi byly. U Van Aerta se spekuluje o šesti miliónech, které by za něho byl ochotný ročně utratit Ineos. Znamenalo by to přibližně 20 % z předpokládaného týmového rozpočtu v příštím roce, nebo v sezóně 2022. U Petra Sagana se asi už kontrakty navyšovat nebudou a spíš budou klesat, takže postup Van Aerta na pozici nejlépe placeného cyklisty světa je reálná. 

Ale asi to nebude na dlouho. Za ním stojí další Belgičan, ještě o jednu cyklistickou generaci mladší a perspektivnější -  Remco Evenepoel. Pokud začne vítězit na třítýdenních závodech, velmi pravděpodobně získá výjimečný kontrakt.