Popularita cyklistiky díky úspěchu českých reprezentantů v zahraničí v posledních letech stoupla a zvýšil se i zájem o závody XCO. S tím se mění i úroveň Českého poháru XCO, jenž má díky své kvalitě všechny závody zařazeny do kalendáře Mezinárodní cyklistické unie (UCI) v kategorii C1.

„Pro sezónu 2019 máme pro některé lokality zažádáno o kategorii HC a Juniorskou světovou sérii. Uvidíme, jakým směrem se budou momentálně jednání s UCI vyvíjet a zda nám závody vyšší kategorie povolí. Toto je cesta, kterou bychom se chtěli v dalších letech ubírat. Nejbližším cílem je však sezóna 2020, ve které se pořádají i olympijské hry,“ nastiňuje cíle ředitel poháru Josef Dlohoš.

Český pohár je v domácím prostředí jedinečnou příležitostí především pro české elitní závodníky a závodnice, kteří mohou získat dostatek cenných bodů do UCI žebříčku započítávajících se do kvalifikace na olympiádu.

Organizátor hodlá do budoucna rozšířit základnu Českého poháru a současně vyzývá nové zkušené zájemce na pořádání dílčích závodů.

„Od nových zájemců očekáváme trať splňující parametry okruhu XCO s dostatečným zázemím. Nutný je také vstřícný přístup při řešení celého konceptu Českého poháru a respektování podmínek pro pořádání. V neposlední řadě je také nutností dostatečné finanční krytí,“ upřesňuje Dlohoš a doplňuje:

„Zájemci pro upřesňující informace o pořádání Českého poháru mohou kontaktovat komisi horských kol Českého svazu cyklistiky.“

Český pohár horských kol STRABAG CUP zahrnoval v roce 2018 šest závodů. Celkovými vítězi se v elitních kategoriích stali sourozenci Škarnitzlovi.

Podrobné informace o STRABAG CUPU naleznete na www.poharmtb.cz.