Původně největší amatérský závod, jemuž se přezdívalo Tour de France východu, se konal od roku 1948 na území Polska, Československa, Německa a Sovětského svazu. Po pádu komunismu ale jeho popularita postupně začala slábnout a s přibývajícími ekonomickými problémy tak v roce 2007 zanikl. Česká republika nicméně roku 2013 závod obnovila ve zkrácené podobě a pouze pro reprezentační družstva jezdců do 23 let. Na tuzemských silnicích se tak v posledních letech objevují ty největší mládežnické talenty současnosti, jako Tadej Pogačar, Jonas Vingegaard, Julian Alaphilippe či David Gaudu. 

Závod_míru1.jpg

Český národní tým vedený Milanem Kadlecem pojede ve složení: Tomáš Přidal, Martin Bárta, Matyáš Fiala, Tomáš Obdržálek, Alberto Monti a Daniel Vysočan. Pozván na divokou kartu byl i tým Aricoma, v jehož dresu se představí: Daniel Rubeš, Štěpán Dalecký, Ondřej Pokorný, Vilém Vostál, Tomáš Novák a Maximilián Kerl. Mimo již zmíněného stříbrného medailisty z mistrovství světa Antónia Morgada, bude hlavním favoritem na celkové vítězství loni druhý Simon Dalby z Dánska. 

profil_1_0705.png

1. etapa

Úvodní rovinatá etapa měří 124 kilometrů a vede z Krnova na Horní náměstí v Opavě, oproti loňskému prologu, se tak letos o prvním držiteli žlutého trikotu zřejmě rozhodne v hromadném dojezdu. Druhý den je na programu lehce zvlněná 118 kilometrů dlouhá trasa s převýšením 1863 metrů. Vyrážet se bude z Uničova do podhorského městečka na rozhraní Nízkého a Hrubého Jeseníku – Rýmařova, kde bychom měli sledovat další sprinterský souboj. 

profil_2_0605.png

2. etapa

V sobotu 1. června pak přijde na řadu královská etapa se slavným dojezdem na Dlouhé stráně. Mladé naděje čeká jen necelých 100 kilometrů, zato velmi výživných, neboť budou muset absolvovat 2156 výškových metrů, většinou v druhé polovině závodu. Závěrečný výjezd měří deset kilometrů, a je považován za jedno z nejnáročnější stoupání u nás. Vítěz třetí etapy má pak velkou šanci ovládnout i celkovou klasifikaci. 

profil_3_0605.png

3. etapa

Poslední nedělní dějství odstartuje ze Šumperka do Jeseníku. Nejdelší etapa měřící 126 kilometrů má zároveň i nejvyšší převýšení 2223 metrů, ale profil již není tolik drastický, jako předchozí den. Na závodníky však číhají dvě horské prémie, zejména 12 kilometrů před cílem nepravidelné sklony Rejvízu mohou favority zaskočit, po přejezdu vrcholu následuje serpentinový sjezd až na cílové Masarykovo náměstí, na němž se definitivně stvrdí vítěz letošního ročníku.  

profil_4_0605.png

4. etapa

„Závod míru ale není jen soutěž. Reprezentuje kulturní výměnu mezi národy, kdy se cyklisté z různých prostředí a politických systémů setkávají, aby navázali přátelství, která překračují hranice. Doufáme, že ti nejlepší mladí cyklisté světa dostanou od diváků tu nejlepší možnou podporu. Můžeme jim slíbit, že si odnesou fantastický zážitek. Letos jsme připravili náročnou trať a já osobně se nemohu dočkat, až na ní budu sledovat budoucí hvězdy mezinárodní cyklistiky,“ sdělil Leopold König, ředitel závodu.